Plenkovićeva vlada s najmanje ministrica dosad. Evo kako je bilo prije

S radom je ovog tjedna započela nova, 16. Vlada Republike Hrvatske. Većina lica u njoj dobro su nam poznata, a među njima i jedine dvije ministrice u dominanto muškoj Vladi. Nina Obuljen Koržinek ostala je ministrica kulture i medija te je jedna od rijetkih ministara koji su s premijerom Andrejom Plenkovićem od samog početka. Druga je Marija Vučković koja se iz resora poljoprivrede prebacila u novo ministarstvo te je sada ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Nova muška lica pojavljuju se puno češće od ženskih kolegica. S obzirom na samo dvije ministrice u novoj Vladi, zanimalo nas je kakvo je stanje bilo sad već davne 2016. kada je Plenković sastavio svoju prvu vladu. Te četiri godine bile su burne za vladajuću stranku zbog svih afera i unutarstranačkih nesuglasica, pa se izmijenilo mnogo ministara i ministrica.

Ovo su bile ministrice u Plenkovićevoj vladi

Od samog početka u Plenkovićevoj vladi 2016. bile su četiri ministrice. Spomenuta Nina Obuljen Koržinek i tada je bila ministrica kulture. Plenkovićevo povjerenje prema njoj nije uzdrmala ni nedavna afera Geodezija u kojoj je uhićen njezin pomoćnik Davor Trupković, a ona tvrdi da ništa nije znala. “Nina će ostati sigurna, sto posto, jer je sjajna. Ona je sa mnom od prvoga dana u vladi”, rekao je Plenković.

U vladi je tada bila i Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. “Proslavila” se izjavom “tako vam je to u braku” dok je komentirala nasilje nad ženama u obitelji. Otišla je 2019. u Plenkovićevoj “čistki” ministara.

U toj su vladi bile i Martina Dalić te Gabrijela Žalac, obje poznate po brojnim aferama. Dalić je bila ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, a tu poziciju je napustila 2018. zbog afere Hotmail. Putem privatnog maila tada je komunicirala sa stručnjacima koji su pisali zakon, a kasnije ostvarili milijunske konzultantske ugovore.


Pročitajte više: Tko su političarke koje su skupile najviše preferencijalnih glasova


Neke otišle zbog afera, a neke iz osobnih razloga

Žalac je bila ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova. U ožujku 2019. sudjelovala je u prometnoj nesreći kad je vozeći bez vozačke dozvole ozlijedila djevojčicu. No to nije bilo dovoljno da je se Plenković ‘riješi’. Brzo su je sustigle nove afere. Javnost je saznala o Mercedesu E klase za koji je tvrdila da nije njen, a saznalo se i da je njezina kuma pijana naletjela na pješakinju i pobjegla s mjesta nesreće. Žalac je vladu napustila u srpnju 2019.

U tom 14. sazivu Vlade od početne postave preživjela je samo Nina Obuljen Koržinek. U međuvremenu su još došle Marija Pejčinović Burić, Vesna Bedeković, Marija Vučković i Blaženka Divjak.

Marija Pejčinović Burić dvije je godine obnašala funkciju ministrice vanjskih i europskih poslova, a otišla je jer je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Vesna Bedeković zamijenila je Nadu Murganić u ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike i tu je ostala do kraja mandata. Blaženka Divjak 2017. postala je ministrica znanosti i obrazovanja. Ostala je do kraja mandata, a onda se zbog osobnih razloga odlučila povući iz politike.

Marija Vučković na poziciju ministrice poljoprivrede došla je nakon afere svog prethodnika Tomislava Tolušića. Mandat je dobila i u Vladi 2020., a svoj rad kao ministrica nastavlja i od novog saziva.

Kakvo će stanje biti do 2028.?

Ukratko, Vladu 2016. za žene ministrice obilježio je broj četiri – četiri su ih bile na početku, četiri su ih nove došle, a četiri otišle.

U Plenkovićevoj Vladi 2020. na poziciji ministrice našle su se također četiri žene – već spomenute Marija Vučković i Nina Obuljen Koržinek te Nikolina Brnjac i Nataša Tramišak. Tramišak je bila ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova. Tu je dužnost obnašala do 2023. kad joj je Plenković otkazao povjerenje, a konkretan se razlog ne zna. Nikolina Brnjac ‘izdržala’ je cijeli mandat kao ministrica sporta i turizma. U novoj Vladi više neće biti na toj poziciji jer ide u utrku za Europski parlament.

Računica je jednostavna – u prošloj Vladi na početku su bile četiri ministrice, a ‘preživjele’ su njih tri.

Vidljivo je da nova Plenkovićeva Vlada ima najmanje ministrica dosad. Samo Vučković i Obuljen Koržinek zadobile su njegovo povjerenje. S obzirom na dosadašnju praksu rošada unutar ministarstva, samo će vrijeme pokazati hoće li se do 2028. godine pojaviti neko novo žensko lice među ministrima.

Foto: Canva / Vlada RH

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -