Ženama na LinkedInu dojadio znanstvenik i njegovo propovijedanje

Imaš vremena, ono što fali su životni prioriteti… – poručio je jedan domaći znanstvenik ovog vikenda na LinkedInu pa izračunao: od 168 sati u tjednu 40 ‘otpada’ na posao, 56 sati na spavanje, oko 21 sat oduzmu hobiji (3 sata dnevno) i 7 sati uloži se u trening (1 sat dnevno). Po njegovom izračunu preostane – 44 sata. No ‘sitnicu’ je zaboravio uzeti u računicu: obitelj i kućanstvo.

“Prosječna osoba provede 1 sat dnevno razmišljajući što slijedeće napraviti. Taj jedan sat može biti trening, šetnja ili druženje s obitelji. Imali jednu milijardu ili 1 Euro, vrijeme ne može nitko kupiti. Budite pametni kako i s kim provodite vrijeme”, poručio je znanstvenik i pobrao lajkove i pljeskove, ali i – kritike. U njegovim komentarima okupile su se uglavnom žene iz poslovnog svijeta – poduzetnice, konzultantice, menadžerice… I zamjerile mu jedno – a gdje su u računici sati koji se provode u održavanju kućanstva?

“Zanima me tko se sve nalazi u vašem support systemu – domaćica, spremačica, bake? Koje su sve usluge outsourceane i koji postotak mjesečnog budžeta odvajate na to”, pita se jedna žena.

Nije stvar ‘pametnog’ rasporeda već realnog

Druga dodaje: “Djeca? Kućanski poslovi? Odlazak u trgovinu? Roditeljski sastanci? Odlazak zubaru? Pomoć oko domaće zadaće? Šetnja sa klincima? Kuhanje ručka? Briga oko rublja- pranje, sušenje, peglanje, planiranje? Fali sati”.

Često se taj rad u kućanstvu uzima zdravo za gotovo. Posebice u osoba koje nisu involvirane u domaćinstvo pa su samim time nesvjesne količine vremena koja ‘otpada’ da bi i kućanstvo funkcioniralo. Iako je autor ove objave u komentarima istaknuo da se itekako brine i za kućanstvo i za djecu i da on i supruga ravnomjerno raspoređuju vrijeme koje je potrebno aktivnosti poput nabavke, kuhanja, pomoći oko zadaća – ta satnica pak nedostaje u računici. A količina ‘praznog’ vremena znatno bi se smanjila da su se uračunali ti važni podaci – poručile su mu žene; majke, kućanice, domaćice i – radnice, poduzetnice i manadžerice željne srušiti mit o organizaciji vremena.

“Nije stvar pametnog rasporeda, već realnog”, pišu mu i dodaju da je tjedni raspored u koji se uračunava samo vrijeme koje se provodi na poslu, u snu, na treningu i u hobijima zapravo raspored koji je možda moguć u životu slobodnog mladića, ali ne i odrasle osobe koja ima obitelj i kućanstvo.

“Idući put kada budete radili raspored sati znate kako napraviti i jedan koji je primjereniji oženjenom muškarcu s obitelji, a ne mladiću bez brige i pameti. Sigurno vam na kraju neće ostati 44 sata pa taman imali i baku servis i spremačicu i/ili domaćicu. No, to i dalje ne znači da se ne slažem da imamo vremena i da se trebamo znati organizirati i svoje vrijeme pametno trošiti. No, isto tako stvari se mogu staviti u pravi realan kontekst”, poručila mu je jedna žena.


Pročitajte više: Nije sve stvar “dobre organizacije.” Bez brige, super žene ne postoje


Mit o organizaciji vremena koji treba srušiti

U raspravu se uključila i osnivačica i direktorica Women in Adria, Ivana Matić, koja gorljivo progovara o temama poput raspodjele rada i balansa privatnog i poslovnog života. Ovo nije prvi da se osvrnula i na famoznu “organizaciju vremena”.

“Najgore što možete nekome reći jest da je dobra organizacija ključ uspjeha. Mene odmah počne boljeti želudac kad to čujem. Sve smo mi dovoljno pametne i sposobne, imamo ravnopravne partnere, ali to nije dovoljno. I uz to pucamo po šavovima“, kazala je jednom prilikom uspješna poduzetnica i istaknula da ne postoje super-žene.

Ni super muškarci, dodali bismo. I to je u redu. Bitno je biti autentičan na svom putu, a ne prodavati lažne priče o savršenosti i dobroj organizaciji. Jer svi imamo 24 sata u danu – to je istina – ali nemamo svi jednaki ‘materijal’ s kojim ih popunjavamo.

Osvijestimo vlastite privilegije

Prisjetimo se ovom prilikom viralnog Twitter posta u kojemu se CEO Tobi Emonts-Holley pohvalio svojim impresivnim organizacijskim sposobnostima kako bi dokazao da je istovremeno moguće napredovati u karijeri, doktorirati i odgajati šestero djece? Objavio je screenshot svojeg kalendara u kojemu ne postoji ni jedan unos vezan uz djecu i brigu o djeci.

Kako to? Pa – sve je to za njega činio netko drugi. U njegovom slučaju – supruga. Ipak, u toj objavi o njegovoj supruzi, majci šestero djece, nije bilo ni riječi. O ženi koja ostaje kod kuće kako bi skrbila o djeci i kućanstvu – nije bilo ni slova.

Objava je izazvala lavinu kritika. Ne samo što je organiziranost predstavio kao svoj poseban talent, već je iz svega izbrisao osobu bez koje ništa od navedenoga ne bi postigao.

Stoga, prije nego sjedeći put kažemo ‘sve je stvar dobre organizacije’ i ‘svi imamo jednako sati u danu’ dobro osvijestimo svoje privilegije pa onda krenimo u dijeljenje ‘korisnih’ savjeta.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -