„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju CEO-a uz šestero djece. Koja je tajna?“ Organizacija ili ne davanje zasluga supruzi?

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio ‘tajnu’ poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je doktorirati i zasjesti na poziciju CEO-a jedne kompanije uz dobru organizaciju.

Tata CEO

Točnije, tome pridaje svoju ‘naviku tjednog pregleda’. Ona uključuje provjeru svih ulaznih pretinaca, obaveza, izrade tjednog plana, promišljanja o tjednu, pregleda kalendara i planiranje idućeg tjedna. U screenshotovima svojeg kalendara nema ni jednog unosa vezanog uz aktivnosti s  i brigu o djeci. Napomenuo je i programe koji koristi pri organizaciji, no izostavio je spomenuti suprugu, majku svoje djece. Izazvao je lavinu komentara i kritika. Tweet je u međuvremenu izbrisan.

Dr. sc. Mario Mitak vet. med. znanošću se bavi 30-ak godina. Svoj je doktorat stekao 1999., dok mu je najmlađe od četvero djece imalo nepune tri godine. Primarno, osvrnuo se na tweet. „Problem je što se on hvalisa time, prikazuje organiziranost kao uspjeh, a ne kao sastavni dio života.“


Pročitajte više: Samohrani otac Stipe Ercegović u koroni od ton majstora postao majstor za trepavice


Planiranje ili organizacija?

„Što god sam planirao, nije ispalo dobro, previše faktora ovisi o tome. Zato se ne planira, ali se vodi o tome briga i organizira se. Neorganizirana osoba zasigurno to ne bi mogla postići, da ima i 100 bedinerica“, tvrdi Mitak.

Prisjeća se svojeg karijernog puta i kako je organizirao vlastiti život. Naglasio je da je njemu ključ bio, a i danas je, u odvajanju poslovnog i privatnog aspekta života. „Ja nikad ne bih uspio bez žene i da sam nosio posao kući. Ja sam doma bio otac, roditelj, a na poslu znanstvenik, istraživač.“ Njegova je supruga u vrijeme pripreme doktorskog rada bila na porodiljnom dopustu s četvrtim djetetom, dok je ostalo troje male djece išlo u vrtić, kasnije i u školu.

„Na poslu sam pisao doktorat, u pauzi, praznom hodu. Nisam godinama išao na kavu i gablec. Tako je bilo i kasnije, sa znanstvenim radovima. Nitko nije mojoj djeci kod kuće govorio da budu tiho jer tata radi, piše doktorat,“ zaključuje Mitak.

Prisjetio se i situacije kad je bio u povjerenstvu jedne kolegice za doktorat. „Ona je pisala i obranila doktorat s petero male djece.“ Prepričava kako je njen mentor telefonski s njom prolazio rad dok se u pozadini čula dječja igra. Dojeći jedno dijete, drugo je utišavala, dok su se ostali igrali.


Pročitajte više: Muški porodiljni dopust: iskustva dvaju očeva


Tata za laku noć?

Postavlja se pitanje koliko je Tobi zapravo uključen u odgoj svoje djece i brigu o kućanstvu. Bavi se pisanjem, tj. piše postove na blogu, atomske eseje, dječju fikciju i tjedni newsletter. Komentatori na Twitteru osvrnuli su se na gorući problem, dobro poznatu priču. Muškarac gradi karijeru, ima hobije i daje djeci poljupce za laku noć, dok njegova supruga ‘drži tri kuta kuće’, odgaja ih i podiže.

Emonts-Holley skrušeno je priznao svoj propust i kako je naučio mnogo iz svoje pogreške. „Bilo je to apsolutno krivo izražavanje i potpuni nedostatak priznanja nevjerojatnog posla i ljubavi koje je moja žena dala našoj obitelji.“

Nakon što je u medije izašao njegov tweet, obrisao je njega i nekolicinu ostalih koje su prenosili. U ovoj su situaciji najveća žrtva njegova djeca, koja su osim, vjerojatno odsutnog oca, dobila i neželjenu medijsku pažnju i eksponiranje.

Foto: Twitter Tobi Emonts-Holley

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -