Moralna policija odvodi žene na ‘edukaciju’ o hijabu? U Iranu ubili djevojku zbog kršenja zakona

Dvadesetdvogodišnja Masha Amini proteklog je tjedna preminula nakon što je zbog zadobivenih ozljeda pala u trodnevnu komu. Iako iz policije oštro poriču brutalnost i nanošenje tjelesnih ozljeda, svjedoci su policajce optužili da su je pretukli. U pritvoru je završila nakon što ju je uhvatila moralna policija, koja ju je odvela u pritvor zbog navodnog kršenja pravila nošenja hijaba, prenosi BBC. Događaj je potaknuo niz prosvjeda koji broje ljudske žrtve, dok su žene iz solidarnosti i u protest zakonu, palile svoje hijabe i rezale kosu na društvenim mrežama.

Moralna policija u 2022.?

Zbilo se to sve u Iranu, gdje je Amini s obitelji putovala iz zapadne pokrajine Kurdistan u glavni grad Teheran kako bi posjetila rodbinu, prenosi The Guardian. Da, dogodilo se to prošlog tjedna. U 2022. Žena je uhićena jer navodno nije bila odjevena po strogim pravilima na snazi u zemlji. Prije nekoliko tjedana iranski je predsjednik Ebrahim Raisi naredio strože provođenje obveznog kodeksa odijevanja u zemlji. Prema njemu, sve žene moraju nositi hijab.

Pravila odijevanja na snazi su od islamske revolucije 1979. Odnose se na žene, iako islamska sveta knjiga nalaže skromno odijevanje od oba spola. U Kuranu o zahtjevu skromnog odijevanja piše: „Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka čuvaju stidna mjesta svoja; to im je najčednije, jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade.“ Ovaj se dio odnosi na muškarce, dok se ženama podrobnije objašnjava što i kako se nositi pred kime.

Kodeks odijevanja odnosi se na sve, ne samo muslimane

Zanimljivo, žene su te koje se moraju pokrivati kako ne bi u ‘napast’ dovele pripadnike suprotnog spola, dok se muškarcima ne kontroliraju koliko uske hlače ili majice nose. Je li lakše prikrivati žene komadima tkanine, kako njihova kosa ne bi mirisom i sjajem bacila u trans policajce dok patroliraju cestama u potrazi za djevojkama koje pokazuju vlas ili dvije, nego muškarce učiti da poštuju žene i ne gledaju ih kao objekt, kao predmet požude?

Policija je odbacila optužbe nasilja, rekavši da je imala ‘iznenadno zatajenje srca’ dok je s drugim ženama u stanici čekala da budu ‘educirane’. Educirane? Njih policija kupi na ulicama raznih gradova u zemlji i dovodi u stanice kako bi ih educirala o tome kako se trebaju odijevati i izgledati? Iako Kuran navodi da se pravila odnose na žene koje vjeruju, točnije vjernice, zakon se odnosi na sve žene u zemlji. Pritisak da nose hijab i skrivaju dijelove sebe, dio vlastita identiteta, vide kao opresivno. Obavezni se kodeks odijevanja u zakonu odnosi na sve nacionalnosti i vjere, ne samo na iranske muslimane, te zahtijeva od žena da maramom prekriju kosu i vrat. Što Kuran kaže o nasilju nad ženama, o fizičkom napadu na djevojku kojoj se marama oko glave vjerojatno malo pomaknula i otkrila korijen kose?


Pročitajte više: Afganistanke već godinu dana pod vlašću Talibana – Spolni apartheid ili strah od neovisnih žena?


Napadi na prosvjednike

Ograđujući se od krivnje za smrt Amini, ministar unutarnjih poslova Irana u subotu je rekao da je „navodno imala prijašnjih fizičkih problema“, tvrdnju koju je otac preminule povrgnuo. Kako prenosi BBC, rekao je da je bila u formi i bez zdravstvenih problema.

Ova je smrt izazvala široku kritiku postupaka policije za moral, dok su dijelovima zemlje izbili i prosvjedi. Mediji izvještavaju kako su u prosvjedu u rodnom gradu Mahse Amini, Saqezu, smrtno stradale dvije osobe kad su sigurnosne snage otvorile vatru na prosvjednike.

Žene koje se ne pridržavaju islamskog kodeksa odijevanja trpe represivna djela, poput onog da ne smiju ući u vladine urede i banke. U znak prosvjeda, ljute žene šišaju vlastitu kosu i objavljuju to na društvenim mrežama, dok neke u bijesu na ulicama zbacuju obavezni hijab, čin koji je protuzakonit u Iranu.


Pročitajte više: Mlade afganistanske poduzetnice i studentice zabrinute su za svoju budućnost: Prijete im sistemska silovanja, a vijesti o užasima koje trpe pristižu iz različitih pokrajina


‘Obvezna provedba zakona’

U onome što se može opisati kao očajnički poziv u pomoć, iranska je novinarka i aktivistica Masih Alinejad na svojim društvenim mrežama podijelila ovu objavu. „Od 7. godine  života, ako ne pokrijemo kosu, nećemo moći ići u školu niti se zaposliti. Dosta nam je ovog režima rodnog apartheida.“

Obvezna provedba zakona, to je fraza kojom se tamošnja policija brani od odgovornosti za smrt djevojke.

Foto: Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strah od uspjeha

Postoji li strah od uspjeha?

Strah od neuspjeha svima je dobro poznat, ma čime se bavili i u kojem stadiju života bili. Strahujemo da nećemo proći...
- Advertisment -