Može li se smršavjeti hodanjem?

Mnogi izbjegavaju hodanje jer smatraju da predstavlja gubitak vremena pa u svakoj prilici radije biraju neki oblik vozila, ali onda kasnije opet ne pronalaze vremena za redovito vježbane. Istina je da je hodanje izrazito podcijenjen oblik rekreacije. Stoga smo istražili može li se smršavjeti hodanjem i odgovor nas je pozitivno iznenadio.

Povezano:

Znamo da je uvijek bolje prošetati umjesto voziti se. Sigurno ste čuli od liječnika, ili pročitali na nekom zdravstvenom plakatu ili u članku, da hodanje može umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ono čak može pomoći u njihovom liječenju, a dobro je i za mnoge druge aspekte zdravlja. No, ono što uglavnom sve zanima je može li se smršavjeti hodanjem? Odgovor je da može.

Ne samo da je moguće, nego ćete i brže mršavjeti što više kilograma imate. To znači da neće svatko izgubiti jednak broj kilograma ili istim tempom. Postoje čak i treneri hodanja, jedna od njih, Michele Stanten, rekla je za portal Men’s Health da je radila sa ženama koje su samo hodanjem izgubile između 6 i 10 kilograma kroz period od osam tjedana. Kod muškaraca je ovaj proces čak i nešto brži. Trenerica je također ohrabrila sve kojima proces mršavljenja hodanjem traje sporije, jer oni navodno mnogo duže uspijevaju održati vitku liniju.

Michele predlaže da se ipak pridržavate određenih uputa kako bi zaista mogli primijetiti rezultate.

Počnite hodati više nego inače

Ne postoji magična formula koja će vam odrediti koliko točno koraka trebate napraviti ili koliko sati dnevno trebate hodati kako bi izgubili željeni broj kilograma. Prvo pravilo je da jednostavno počnete hodati mnogo više nego što to činite sada. “Ako imate posao koji od vas zahtjeva da ste cijeli dan u pokretu, morat ćete početi hodati puno, puno više. No, ako na poslu cijeli dan sjedite, svakodnevna šetnja nakon večere polučit će rezultate”, objasnila je Michele.

Postoje mnoge aplikacije koje broje korake, pa ako niste sigurni odakle početi probajte s nekom od njih. Mnogo se pisalo o tome da bi svatko morao napraviti barem 10,000 koraka dnevno. Ako je vaš cilj mršavljenje morat ćete ih napraviti i više od toga. No Michele savjetuje da za početak krenete od 3000, za tjedan dana povisite tu brojku na 7000, pa tek nakon toga počnete ciljati na više od 10,000.

Povremeno ubrzajte tempo

Najbolji način za topljenje kilograma je da u nekim intervalima ubrzate tempo. Znači, nakon nekoliko minuta sporijeg hodanja počnite brzo hodati i pokušajte taj tempo zadržati barem tri minute. Jedna je studija provedena na ljudima s dijabetesom tipa 2 pokazala da su oni koji su mijenjali tempo hodanja svake tri minute uspjeli postići bolju formu i održati razine šećera u krvi u normalnim okvirima. Također su uspjeli smanjiti opseg struka i tjelesnu masu.

Ubrzanje tempa ne treba biti samo intervalno. Michele preporučuje da odradite cijele šetnje s lagano ubrzanim tempom. Ne trebate biti jednako brzi kao kod intervalnog brzog hodanja, ali svaki tempo koji vam ubrza ritam srca pomoći će vam da brže smršavite.

Neka vam postane navika

Ne morate hodati svaki dan po sat vremena kako biste izgubili kilograme, no važno je da razvijete naviku svakodnevnog hodanja. Uklopite ga u svoju dnevnu rutinu. Neka hodanje postane nešto o čemu uopće ne morate razmišljati. Neke dane u tjednu ćete vjerojatno hodati samo 15 minuta, ali važno je da naviku održite svaki dan.

Idealno bi bilo kada biste radili po tri šetnje dnevno. Ona ne mora biti isplanirana kao vrijeme za vježbanje. Počnite ići pješke na posao, parkirajte automobil čim dalje od trgovine, izađite iz javnog prijevoza nekoliko stanica prije nego što trebate. Probajte nagovoriti svoje kolege koji žive u blizini vas da svaki dan s vama prošetaju do posla, budite si motivacija. Mnogo je načina na koje možete ugurati malo kvalitetne šetnje u svoj raspored, iskoristite ih!

Poro: Burst, Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -