Na prvom ovogodišnjem Networking breakfastu predstavljena knjiga ‘Od zaposlenice do poduzetnice’

U zagrebačkom hotelu Westin danas je održan Networking breakfast na kojem je predstavljen prvi hrvatski vodič za prelazak u poduzetništvo. Knjiga ” Od zaposlenice do poduzetnice” donosi iskustva 7 autorica, koje su radile s poduzetnicama i iskustva poduzetnica koje su prošle traniziciju od zaposlenice do poduzetnice, što ovu knjigu čini jedinstvenom na hrvatskom tržištu i šire. Sve se više žena između 35 i 45 godina odlučuje na poduzetništvo, naravno, iz različitih razloga. Sponzori knjige su Raiffeisen banka i Grad Zagreb. Suizdavači knjige su Women in Adria i Institut za ravoj ženskog poduzetništva i vodstva – Adria.

Networking breakfast: Od zaposlenice do poduzetnice

Predstavljen prvi hrvatski vodič za prelazak u poduzetništvo

Na networkingu se okupilo 40-ak poslovnih žena i poduzetnica kojima su ponuđeni brojni zanimljivi sadržaji, a okrugli stol je moderirala Ivana Matić, CEO i osnivačica Women in Adria. Pozdravni govor održala je Alma Saganić, predsjednica Instituta za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva – Adria.

„Knjiga Od zaposlenice do poduzetnice obrađuje sve faze prelaska u poduzetništvo; od prve ideje preko početka do razvoja poslovanja. O poduzetništvu govorimo realno. Zato otkrivamo kako analizirati vlastitu poduzetnost, koji su uobičajeni strahovi od poduzetništva i koliko je teško kad vam vrata ne otvara ime velike korporacije za koju radite, ali i kako većinu prepreka na poduzetničkom putu uspješno prebroditi. Knjiga donosi mnoštvo korisnih financijskih savjeta, od upoznavanja s prihodima i troškovima do osiguravanja zdravoga novčanog tijeka, preko uputa za stvaranje marketinškog plana do upravljanja odnosima s javnošću. Na kraju slijede savjeti kako posao dići na višu razinu. Za to ženama trebaju dobri suradnici, potpora obitelji, ali i malo vlastite hrabrosti“, kazala je Alma Saganić.

Budući da mnoge žene ne znaju kako napraviti tranziciju u poduzetničke vode, često imaju brojna pitanja o tome kako pokrenuti biznis, što to za njih znači, kako to izgleda i koji biznis uopće pokrenuti. Na okruglom stolu iz prve ruke su svoja iskustva podijelile poduzetnice koje su sve to prošle.

Inspirativna iskustva poduzetnica

Na okruglom stolu raspravljalo se o mnogim temama, a posebno su bili zanimljivi govori poduzetnica koje su opisale svoj karijerni put, te kako balansiraju privatno i poslovno i što je za njih bila prekretnica u pokretanju vlastitog biznisa.

„Na biznisu treba aktivno raditi. Pritom se ne smije bježati od prodaje, marketinga i financija, područja koja mnogim ženama nisu bliska kad prijeđu u poduzetništvo“, poručila je Kristina Ercegović, osnivačica Business Cafea.

“Osjetila sam kao psiholog da mogu spojiti projekte i ljude i kako je vrijeme išlo ta ideja je postala toliko jaka da nisam više mogla ostati u korporaciji, pa sam odlučila pokrenuti svoj biznis,” izjavila je Tanja Pureta,

jedna od prvih managerica u Hrvatskoj koja je ostavila dobru poziciju u dobroj kompaniji i pokrenula vlastiti biznis. Njena tvrtka Ramiro danas je poznati brand za tržištu iz područja osobnog i organizacijskog razvoja.

Svoje iskustvo prelaska iz korporacije podijelila je i Dijana Kobas Dešković, koja je također ostavila korporativnu karijeru i postala serijska poduzetnica.

“Ja inače volim korporacije i smatram da su one odlična baza za naučiti posao, ali meni to s vremenom više nije bilo izazovno i zanimljivo, pa sam odlučila krenuti u svoj biznis.”

Blaženka Mičević je ostavila je visoku poziciju u javnom sektoru i pokrenula vlastiti biznis, tvrtku Agrodet.

“U javnom sektoru nisu svi prihvaćali moje ideje i viziju, i cijeli taj stres mi je bio užas. Nisam znala za potpore, nisam se dodatno informirala, ali znala sam što sve klijentima u poljoprivrednom sektoru fali”, izjavila je Blaženka.

Sanela Kraljić klijentima nudi poslovno savjetovanje kojim malim poduzetnicima pomaže u digitalizaciji poslovanja.

U knjizi Od zaposlenice do poduzetnice autorica je poglavlja o financijama. Na temu balansiranja privatnog i poslovnog izjavila je:

“Moj suprug je vidio da nosim posao doma, i zahvaljujući njemu, shvatila sam da moram balansirati privatno i poslovno, i ako se isključim i provedem kvalitetno vrijeme s ljudima koje volim, biti ću produktivnija.”

Poduzetnica Azra Ćatić zaključila je: ” Kada ste poduzetnica, strpljenje je ključan faktor u svemu.”

Moderatorica Ivana Matić osvrnula se i  na razloge zašto se žene odlučuju na prelazak u poduzetništvo.

„Žene koje prelaze u poduzetništvo, velikim tvrtkama zamjeraju njegovanje kulture prisutnosti umjesto kulture rezultata, loš menadžment te slabo upravljanje ljudskim resursima. Prema poduzetništvu najviše ih privlači promjena stila života – bolja ravnoteža privatnog i poslovnog. Iako to nerijetko podrazumijeva niža primanja, donosi veće osobno zadovoljstvo“, kazala je Ivana Matić.

Dodala je da će se oni koji o poduzetništvu tek maštaju, u knjigu Od zaposlenice do poduzetnice zaljubiti na prvi pogled, no dobro će doći i onima koji su već postali poduzetnici jer je uz savjete iz knjige lako unaprijediti poslovanje.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...