Nagli gubitak kilograma nije bezazlena stvar. Što poduzeti?

Bez obzira na porast pokreta kojima je cilj prihvaćanje tijela svih oblika i veličina, mršavost se i dalje gleda kao nešto poželjno. Modne kampanje uključuju žene svih građa tijela, a svjedočimo i porastu plus-size modela.

No mršavost, čak i prekomjerna, i dalje je alfa i omega ženske ljepote. I dalje viđamo članke koji savjetuju kako što brže izgubiti kilograme – 10 kg u mjesec dana! Ovime se poručuje kako je u redu ugroziti zdravlje za željenu figuru.


Pročitajte više: Nutricionistica Vedrana Fontana Mikulić o Intuitivnom hranjenju: Bit ćemo zdraviji ako svome tijelu pružimo ono što želi


Zašto je došlo do naglog gubitka na težini?

Najbolje to ilustrira američka industrija zabave koja zdravim ženama poput Margot Robbie i Jennifer Lopez govori da smršave, a tada tinejdžerskoj zvijezdi Jojo prehrana se sastojala od 500 kcal dnevno, prenosi Life & Style. Vidimo to i u vlastitoj svakodnevici gdje se svaki gubitak kilograma pohvaljuje, čak i ako je prekomjeran, a dobivanje na težini izaziva negativne reakcije, čak i ako je zdravo.

No gubitak težine, pogotovo ako je nagao i nije namjeran, nipošto nije bezazlen.

„Kod osoba koje se žele udebljati prije svega treba vidjeti koji su razlozi zbog kojih je do mršavljenja došlo. Ako su razlog mršavljenja poremećaji hranjenja ili sumnja na poremećaje hranjenja, potrebno je zatražiti stručnu pomoć,“ pojašnjava nutricionistica Vedrana Fontana Mikulić. „Ako osoba ima određenu dijagnozu, prehranu je potrebno prilagoditi dijagnozi, ali i individualnim navikama, mogućnostima i preferencijama vezanima uz hranu.“

U prijevodu, trebate li dobiti na težini, potreban vam je stručan plan prehrane koji nutricionisti prilagođavaju isključivo vama.

Iz vlastitog iskustva mogu reći kako će nutricionist sagledati vaše zdravstveno stanje, moguće alergije i netolerancije na određene namirnice, životni stil i aktivnost, ali i vaše preferencije. Nutricionist u vašu prehranu neće forsirati hranu koju ne volite jesti jer tada plan prehrane jednostavno neće biti održiv. Tako u mojoj prehrani nema mlijeka jer ne podnosim laktozu niti dinja jer ih ne podnosim općenito.


Pročitajte više: Nutricionistica otkriva: Uz ova tri koraka budite suradnici svojem emocionalnom jedenju


Obratite pozornost na energetsku i nutritivnu gustoću hrane

„Neke osnovne smjernice bile bi održavanje redovitih obroka, svaka dva do četiri sata, konzumiranje hrane koja ima visoku energetsku i nutritivnu gustoću, a mali volumen, te obogaćivanje obroka s izvorom masti, odnosno ulja,“ dodaje Fontana Mikulić. Kalorijski suficit nužan je kako bi se postiglo dobivanje na težini, no on ne smije biti pretjeran.

Dodatno, na svojem putu ka dobivanju na težini ne zaboravite da se signali gladi i sitosti iz različitih razloga mogu poremetiti, te nije uvijek dobro oslanjati se na njih. Tako nakon male količine hrane možete osjećati sitost, a nakon mnogo hrane možete osjećati glad.

Može se dogoditi da sama prehrana neće biti dovoljna za dobivanje na tjelesnoj težini. Tada se prehrana nadopunjava enteralnih pripravcima u skladu s preporukom liječnika.

Ne zaboravite – bilo koji nenamjerni nagli gubitak kilograma treba shvatiti kao problem i otkriti uzrok.

„Preporuka je što prije zatražiti stručnu pomoć, a kroz individualno nutricionističko savjetovanje mogu se dobiti smjernice koje će se moći i primijeniti u svakodnevnom životu,“ govori Fontana Mikulić i naglašava kako će vas nutricionisti stručni u području intuitivnog hranjenja podučiti ne samo što jesti, već i kako jesti.

Foto: Canva / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ljetni recepti

Brzi, a hranjivi: 4 jednostavna ljetna recepta za vruće dane

Kuhanje ljeti bitno je drugačije od kuhanja tijekom ostatka godine. Ne želimo paliti pećnicu ako nije potrebno, a i općenito nam...
- Advertisment -