Nagrade ženama u ICT sektoru

Da se sve više brišu granice između „muških“ i „ženskih“ poslova, to odavno ističemo i već smo se navikli na taj trend.

ICT industrija je jedna od najbrže rastućih industrija u svakom pogledu, ali kada govorimo o prisutnosti žena u sektoru, ta  brojka je još uvijek skromna. No, bitno je istaknuti kako žene imaju tendenciju  i interes za informacijske tehnologije te nisu mišljenja kako su one rezervirane samo  za muškarce. I ono što je najbitnije, dobivaju priznanja za svoj rad. U prilog tome ide i održana dodjela nagrade „SAP ICT journalist prize Božo Težak“ na kojoj su trijumfirale upravo novinarke.  Po prvi puta u 12 godina koliko postoji ova nagrada, u sve tri kategorije nagrade su odnijele ICT novinarke.

Novinarke pomele ICT sektor

Informatičkom novinarkom godine proglašena je Ana Đorđević, slobodna novinarka. Dobitnica nagrade u kategoriji Najbolji novinarski uradak je Matilda Bačelić, novinarka tjednika Lider, za rad Start up – Tko sve može imati koristi od bujanja tvrtki iz garaža. Tatjana Ivančić Belošević dobitnica  je godišnje nagrade u kategoriji Najbolji urednički uradak za IQ magazin koji uređuje za Večernji list.

Poticanje žena u ICT sektoru

Žene su u vrlo nepovoljnom položaju na tržištu rada, kako zbog diskriminacije temeljem njihova privatnog života,  tako i zato jer su vrlo često usmjeravane na slabo plaćena, socijalna ili uslužna zanimanja. Poticati žene na ICT zanimanja znači dati ženama mogućnost boljeg posla i bolje plaće te u konačnici i ekonomsku snagu i samostalnost.

Girl Geek Dinners, globalna neprofitna volonterska zajednica s ciljem promoviranja prisutnosti djevojaka i žena u ICT industriji, predlaže sljedeće aktivnosti:

Promovirati ICT zanimanja među djecom i mladima uz uvažavanje rodne perspektive

Organizirati predavanja i prezentacije ICT stručnjaka/inja u školama koje će prezentirati raznolikost i kreativnost posla u ICT-u pri čemu je potrebno u svrhu širenja popularnosti ICT-a među djevojčicama i djevojkama uključiti što veći broj žena iz ICT sektora da izvode te prezentacije kako bi one ujedno bile i role modeli za djevojčice i djevojke. Također je nužno potrebno promovirati ICT zanimanja u medijima.

Suzbijati stereotipe o tehničkim zanimanjima kao muškim zanimanjima

Potrebno je educirati roditelje i profesore/ice o rodnim stereotipima te isto ukloniti iz udžbenika. U medijima bi trebalo što više promovirati žene u ICT sektoru koje mogu biti uzor svim djevojkama koje razmišljaju o tom zanimanju. Tome bi pridonijelo i poticanje korištenja tehničke opreme među djevojčicama što bi podiglo njihovo tehničko samopouzdanje.

Unaprijediti informatičko obrazovanje u osnovnim i srednjim školama

Osigurati jednake uvjete za informatičko obrazovanje u svim školama u Hrvatskoj i unaprijediti ICT znanja i vještine svih unutar školskog sustava kako bi mogli više koristiti suvremene tehnologije u nastavi.

Poticati odrasle na ICT obrazovanje

Kreirati državno financirane programe prekvalifikacije za ICT zanimanja i posebne programe za nezaposlene.  Potrebno je poticati razvoj online honorarnih poslova za nezaposlene osobe.

Foto: SAP

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više