Žene su timski igrači

Da žene sve više okupiraju zanimanja u kojima su još donedavno muškarci vodili glavnu riječ, nije nikakav novi trend.
Na tom putu ulaska u muški prostor, one ciljaju ni manje ni više nego na rukovodeće, ali i one vodeće pozicije.

Žene preferiraju tim i suradnju umjesto konkurencije

Primarna razlika između vodstva i rukovođenja očituje se u orijentaciji prema promjenama. Dok je rukovođenje orijentirano na sadašnjost i na obavljanje procesa, vodstvo želi promijeniti način na koji ljudi razmišljaju te na taj način usaditi im vrijednosti i stavove o organizaciji u kojoj djeluju.

Iako još uvijek govorimo o manjem postotku žena na vodećim pozicijama, ipak je sve više žena na rukovodećem položaju i one se sve bolje snalaze u tim ulogama. Jednako kako žena u kući brine  o plaćanju računa i vodi evidenciju o kućnom budžetu, tako i u korporaciji brine da sve obveze budu podmirene. No, postoji li razlika u vodstvu između muškaraca i žena?

Tim i suradnja ispred konkurencije

Faktor uspješnosti nećemo potezati jer on ne ovisi o spolu već o individualnim karakteristikama i okruženju. Činjenica jest da osobe koje su spremne prihvatiti poziciju lidera, imaju i zajedničke osobine. Određeno znanje, stručnost i vještine čine ih sličnima, neovisno o spolu. Međutim, žene su ipak sklonije poticati suradnju, razmjenu moći i informacija sa svojim kolegama i ljudima kojima vode.

One su sklonije demokratskom vodstvu, a manje autokratskom. Žene teže timskom radu i partnerstvu prije nego konkurenciji, a to je upravo ono što tržište prepoznaje. I kao što je rečeno u uvodu, one sve više zadiru u „mušku industriju“.Jedan primjer je i trenutna suradnja između dva telekoma na hrvatskom tržištu od kojeg je na čelu jednoga upravo žena, Malin Holmberg, nova liderica Tele2.

Ovaj slučaj nije iznimka. Bečanka Marie-Helene Magenschab je 2005. u svojoj 35. godini postala CEO Vipneta i to u periodu kada je na tržište dolazio novi konkurent. Međutim, ona je novom igraču ustupila korištenje svoje infrastrukture i tom suradnjom, otvorila prostor za rast vlastite kompanije.

Ženu koju u ovom muškom sportu ne smijemo izostaviti jeste svakako čelna žena kompanije  Ericsson Nikola Tesla, Gordana Kovačević. Žena koja je prošla Ericssonov program ‘Executive management’ na koji su bili pozvani zaposlenici koji su prepoznati kao osobe koje mogu preuzimati najveće odgovornosti u okviru korporacije, dobila je knjigu u kojoj je navedeno 250 njenih karakteristika kao osobe, lidera i menadžera. Na vodeću poziciju došla je 2005. godine i još uvijek ju čvrsto drži. U svom mandatu, proglašena je nekoliko puta poslovnom ženom godine u regiji i menadžerom godine u ICT industriji, a njezina kompanija najuspješnijom u regiji.

Ono što povezuje sve ove žene jest inovativnost, partnerstvo i intuicija u muškom svijetu.

I muškarci i žene su podjednako inovativni, ali razlika je u tome kako će tko tu inovaciju primijeniti. Žena će to odigrati timski, a muškarac prije natjecateljski.

Danijela Živković je magistrirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti i svoje iskustvo i vještine brusi u korporativnom svijetu. Za nju je kvalitetna komunikacija ključ uspjeha te je mišljenja kako se nedostatak određenog iskustva ili znanja, uvijek može nadomjestiti umijećem komuniciranja. Njezin stav je kako je najbolje plaćen posao onaj koji voliš raditi, a ne koji moraš te kako bismo svi trebali stremiti ka tome.

Prethodni članakZima u uredu
Sljedeći članakBesplatna eknjiga

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...