Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji – Evo tko su one

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih 13, a od 20 županija, žene su na čelu samo dvije. Žena je nešto više na poziciji zamjenice gradonačelnika – njih 67.

S druge strane, u pet županija žene su na čelu županijskih skupština, a u 17 županija žena je više na čelu upravnih odjela, dok su u preostale tri brojke gotovo izjednačene.

Kako bismo skrenule pozornost na položaj žena u javnoj upravi, organizirale smo drugu konferenciju posvećenu upravo njima, a održat će se 5. listopada u hotelu International. Kroz predavanja i panel rasprave upoznat ćete žene koje vode javni sektor, a sve dodatne informacije potražite na poveznici.

Digitalna transformacija u javnom sektoru

Pozdravni govor u kojemu će pobliže objasniti svrhu konferencije održat će Andrea Čović Vidović, v.d. voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i voditeljica medija.

Ivana Vukov, posebna savjetnica predsjednika Vlade Republike Hrvatske poznata po radu na redizajnu platforme e-Građani, održat će prvo predavanje pod naslovom “Digitalna transformacija i javno upravljanje: što nas čeka”.

Helena Matuša je direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije, a kroz svoje će nas predavanje upoznati sa svojim karijernim putem i otkriti koje su kompetencije i kvalitete potrebne da se dođe ne samo do direktorske pozicije, već i do pozicije članice Upravnog odbora globalne inicijative Women in Tech, gdje vodi hrvatsko poglavlje.

Žene su češće zamjenice nego vođe

Nakon prvih predavanje čeka nas i prvi panel naslova “Žensko vodstvo u lokalnim samoupravama”. Panelistice su:

 • Antonia Radić Brkan, zamjenica gradonačelnika Makarske
 • Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora
 • Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Osijeka
 • Sandra Ban, voditeljica sektora poslovnih rješenja iz Libusoft Cicom
 • Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana Bjelogorsko-bilogorske županije
 • Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije

Kako nema mnogo gradonačelnica, već su žene češće na poziciji zamjene, iz prve ruke imamo priliku doznati kako izgleda uspon jedne ambiciozne žene u javnoj upravi.


Pročitajte više: Žene u javnom sektoru 2023. – stiže savjetnica Premijera, a evo kako upravljati u kriznim vremenima


Kako voditi u izazovnim vremenima?

Martina Puljić predsjednica je uprave TD “Pleter usluge” d.o.o., a sebe i svoj rad predstavit će nam na predavanju “Rastemo jer gradimo sustav vrijednosti. Vizija Pletera iz moje perspektive”.

Iz Partus akademije dolazi nam Mirta Fraisman Čobanov koja će nam otkriti koje su to tehnike i alati za razvoj mentalne čvrstoće koje možemo odmah primijeniti u praksi kako bismo se bolje nosile sa svakodnevnim stresom i potaknule svoj daljnji karijerni i osobni rast.

Sljedeća dolazi glavna tajnica Hrvatske radiotelevizije Tina Markuš. Ova je diplomirana pravnica prava stručnjakinja u upravljanju ljudima u izazovnim vremenima. Doznajte kako joj to uspijeva.


Pročitajte više: Tomislav Tomašević: Uspostavom transparentnog i svima otvorenog sustava javnih nabava mogli bismo godišnje uštedjeti najmanje 600 milijuna kuna!


Kako napredovati u državnim institucijama?

Potom kreće drugi panel naziva “Žensko vodstvo u državnim institucijama”, a u raspravi će sudjelovati:

 • Antonija Krolo Vasilj, pomoćnica ravnatelja za provedbu uredbi Europske unije i međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju
 • Danijela Horvatek Tomić, ravnateljica AZVO-a
 • Danijela Stepić, glavna državna rizničarka
 • Lana Pocrnja, glavna savjetnica ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Na ovoj panel-raspravi ove će tri žene otkriti po čemu su državne institucije specifične vezano uz njihov rad, ali i mogućnosti napredovanja.

Marija Boban, izvanredna profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, stručnjakinja je za informacijsku sigurnost, zaštitu osobnih podataka, AI i blockchain tehnologije, a nagrađena je i za svoj rad na platformama e-Zdravstvo i e-Uprava. Poslušajte njezinu impresivnu priču.


Pročitajte više: Nataša Novaković potpuno iskreno o stvarnom položaju žena u javnom i privatnom sektoru


Žene vladaju i javnim tvrtkama

Jedna od panel-rasprava na konferenciji bit će naslovljena “Žensko vodstvo u javnim tvrtkama” u kojoj će sudjelovati:

 • Ivana Mrkonjić, članica uprave Hrvatske pošte
 • Ivana Gudelj Tičak, članica uprave APIS IT
 • Silvija Žužul, članica uprave Narodnih novina
 • Željana Šikić, članica uprave Hrvatskih cesta
 • Mirela Habijanec, članica uprave, direktorica društva Državne nekretnine

Doznajte kako javne tvrtke djeluju iznutra i kako izgleda biti članica uprave u njima.

Konferencija će se održati u Zagrebu, u hotelu International 5. listopada od 8:30. Sve dodatne informacije potražite na službenim stranicama eventa.

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -