Tomislav Tomašević: Uspostavom transparentnog i svima otvorenog sustava javnih nabava mogli bismo godišnje uštedjeti najmanje 600 milijuna kuna!

Tomislav Tomašević je prije nekoliko godina postao novo lice na političkoj sceni, a sad je u utrci za zagrebačkog gradonačelnika sa svojom strankom Možemo. Kao potencijalni donositelj promjena u Zagrebu, otkrio nam je svoje planove za poduzetništvo.


Pročitajte više: Joško Klisović, SDP-ov kandidat za Zagreb, otkrio nam je planove za poduzetništvo!


Gotovo 38% javnih nabava završavalo sa samo jednom ponudom!

“Osnovna poruka koju mogu poslati svim poduzetnicima jest da će u poslovanju s gradom svi imati transparentne, jasne i jednake uvjete za dobivanje posla.”

Tomašević ističe kako želi vratiti jednake šanse za sve koji su proteklih godina bili obeshrabrivani da se javljaju na natječaje gradske javne nabave jer se unaprijed znalo tko će dobivati dobiti posao, bilo da je javne nabave raspisivala gradska uprava ili podružnice Holdinga.

“Tako je gotovo 38% javnih nabava završavalo sa samo jednom ponudom, što je nedopustivo. Mi ćemo tu praksu u potpunosti prekinuti i uspostavit ćemo interne mehanizme kontrole koji će onemogućiti da se to dalje događa.”

Prema njihovim procjenama novi, pravedniji sustav bi donio ogromne uštede. “Uspostavom transparentnog i svima otvorenog sustava javnih nabava mogli bismo godišnje uštedjeti najmanje 600 milijuna kuna. To je još jedan način dugoročne stabilizacije gradskog proračuna koji će omogućiti kvalitetnije usluge i njihove niže cijene, a što će se pozitivno odraziti na poslovanje u Zagrebu.”

Uz transparentnost žele potaknuti digitalizaciju financija i upravnih funkcija Grada i Holdinga koji će pojednostaviti niz interakcija između građana, poduzetnika i Zagreba.


Pročitajte više: Mostov kandidat za Zagreb, Zvonimir Troskot, smatra da grad treba biti prijatelj poduzetnika


Nećemo dozvoliti podnajmove za povlaštene tvrtke i pojedince!

Kako bi administrativne usluge bile učinkovitije, Tomislav Tomašević planira proširiti postojeće gradske usluge za poduzeća i obrte, kao što su Plavi ured i Zagrebački inovacijski centar – ZICER.

“U komunikaciji i poslovanju s gradskom administracijom, poduzetnicama i poduzetnicima osigurat ćemo potpuno digitaliziranu komunikaciju, tako da sve poslove koje trebaju obaviti u kontaktu s gradskim službama mogu obaviti putem interneta.”

Nadalje, kao poticajnu mjeru obrtima, zadrugama i poduzećima koja su osnovane unutar godinu dana i konkuriraju za gradske prostore omogućit će oslobođenje troška najma i komunalne naknade za prvu godinu poslovanja putem javnog natječaja. “Nećemo dozvoliti podnajmove za povlaštene tvrtke i pojedince, nego ćemo gradske prostore zaista iznajmljivati poduzećima koja će ih koristiti za svoje djelatnosti kako bismo oživjeli grad, a poduzećima omogućili da posluju uz niže troškove najma.”

Isto tako, Tomislav Tomašević planira aktivirati zapuštene gradske i državne prostore te tako obogatiti susjedstva u kojima se nalaze. “Za restauratorski zaštićene zgrade poput zgrada industrijske baštine primjenom Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara poticat ćemo nalaženje vlasnica i vlasnika koji su spremni na ulaganje u obnovu i aktiviranje tih vrijednih prostora, umjesto da ih se prepusti propadanju. Uz klasični najam poslovnih prostora, poticat ćemo i korištenje gradskih prostora za co-working kako bismo ih prilagodili potrebama modernih oblika rada na daljinu.”

Brojni novi programi

Kao gradonačelnik planira surađivati sa znanstvenom zajednicom i gospodarstvom na istraživanju i razvoju tehnoloških rješenja u IT sektoru za bolje funkcioniranje grada. Prilikom razvoja i nabave tehnologija prednost će se davati interoperabilnosti, otvorenim standardima i slobodnosoftverskim rješenjima.

“S obzirom na to da će značaj gradske digitalne infrastrukture značajno rasti, sredstvima javne nabave ostvarit ćemo pozitivne učinke na tehnološke inovacije, kompetencije i kreativnost u lokalnoj sredini, pri čemu će ulaganje u otvorene tehnologije doprinijeti općem razvoju suvremenog društva. Uvest ćemo kontinuirani gradski program Provjere inovativnog koncepta (PoC), inkubacije i akceleracije poduzetnika i poduzetnica početnika, Program potpore za unapređenje proizvoda ili tehnološkog rješenja i Program za potporu društveno korisnih inovacija koji se temelje na inovativnim tehnološkim rješenjima.”

Posebno će se usmjeriti na stvaranje uvjeta za razvoj zelenih tehnologija u suradnji s poslovnim sektorom i R&D zajednicom kako bi omogućili uvjete za inovacije domaće proizvodnje i tehnološkog sektora, a za potrebe javnog sektora u narednih deset godina: solarizaciju zgrada, upotrebu novih materijala u zgradarstvu i obnovi i sl. “Donijet ćemo novi GUP temeljen na principima javnog interesa i vođen zahtjevima zelene transformacije i urbane obnove grada.”

Neiskorišteni i propadajući prostori poput prostora Gredelja, Zagrepčanke i sl. poslužit će kao pokazni projekti za stvaranje novih urbanih centara grada namijenjenih javnom dostupnom stanovanju, gospodarskim, kulturnim i obrazovnim sadržajima koji će omogućiti realizaciju plana 15-minutnog grada. Ujedno, revitalizacija tih prostora bit će praćena izgradnjom nove i adekvatnije prometne infrastrukture, osiguranjem uvjeta za nove vidove mobilnosti uz smanjenje pritiska automobilskog prometa.

“Posebno želimo naglasiti našu predanost ovim mjerama:

  1. Poticati i razvijati one gospodarske grane koje su inovativne, ekološki prihvatljive te s druge strane jačanje zanatskih obrta s ciljem komplementarnog razvoja turističke ponude s obrtima i zanatima,
  2. U punoj mjeri, kroz tzv. brownfield investicije revitalizirati industrijske prostore s ciljem omogućavanja prostornih kapaciteta za mikro, mala i srednja poduzeća,
  3. Unutar proračunskih resursa kroz Program poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva poticat ćemo žensko poduzetništvo i njegov razvoj kroz programe s jačim naglaskom na rodnu participaciju unutar poduzetničkog područja.”

Pročitajte više: Vesna Škare-Ožbolt smatra da poduzetnice trebaju biti zaštitni znak Zagreba!


Što planira napraviti po pitanju ženskog poduzetništva?

Osim već svih navedenih mjera, Tomislav Tomašević ističe da je potrebno i izravno poticati žensko poduzetništvo. Stranci Možemo, navodi, pitanje rodne ravnopravnosti je centralno pitanja, reprezentacije i implementacija programa. Rodni balans će se implementirati horizontalno u sve mjere poticanja poduzetništva što uključuje i dodjele prostora, povezivanja sa znanstveno istraživačkom zajednicom, stipendiranja, te programe promocije.

“Osobito nam je važno da se primjeri i distinktivnost pristupa ženskog poduzetništva integrira u programe građanskog odgoja i obrazovanja, kako bi principi koji prioritiziraju participaciju, solidarnost, zaštitu radničkih prava i prava na dobru ravnotežu poslovnog i obiteljskog života postali obilježja poduzetničke kulture grada bez obzira na spol/rod vlasnika.”

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -