Na gala večeri za najbolje poduzetnice poručili političarima: Manje pričajte, a više radite!

U zagrebačkom je hotelu Westin jučer u organizaciji mreže žena u biznisu Women in Adria održana Gala večera najboljih hrvatskih poduzetnica. Ovim su događajem, koji je okupio pedesetak žena i muškaraca iz svijeta poduzetništva, najavljene i ovogodišnje prijave na projekt Najbolje hrvatske poduzetnice, koji je sada u svojoj šestoj godini. U sklopu večere održan je okrugli stol na kojemu su sudionici diskutirali o aktualnim temama s područja poduzetništva u Hrvatskoj.

Povezano:

Na poziv za sudjelovanje na okruglom stolu odazvali su se Ana Lisak, vlasnica cateringa Lisak, dobitnica Inspirativne kategorije 2018. i članica ovogodišnjeg žirija, podpredsjednik SDP-a Boris Lalovac, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, te predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas. Na okruglom je stolu također sudjelovala Ivana Matić, osnivačica Women in Adria, a moderatorica je bila Maruša Stamać, glavna koordinatorica Glasa poduzetnika.

Ivana Matić je u pozdravnom govoru pozdravila okupljene i zahvalila im se na odazivu, a ujedno je i otvorila okrugli stol, komentirajući problematiku balansa privatnog i poslovnog u životu žene poduzetnice. Na to se nadovezala Ana Lisak, složivši se da je za izgradnju uspješnog biznisa potrebna hrabrost, upornost, ali i inat budući da se radi o zahtjevnom i rizičnom pothvatu. Nedostatak sustavne potpore uzrokuje, tvrdi, mišljenje da smo muško društvo i onemogućava poduzetnice u lakšem napredovanju.

poduzetnice

Bujas: „UGP ne dijeli poduzetnike po spolu, prometu i svjetonazoru!“

Hrvoje Bujas istaknuo je kako udruga Glas poduzetnika ne dijeli poduzetnike ni po kojoj osnovi. Njihova je politika i glavni cilj stvaranje bolje i kvalitetnije poduzetničke klime koja će pomoći svima koji se odluče na pokretanje vlastitog biznisa, bez obzira na njihov spol ili svjetonazor.

„Poduzetništvo je krvav posao na dnevnoj bazi. Uz njega je potrebno i malo sreće na tržištu, a tek onda dolazi uspjeh. Jednostavno je kad uspiješ, ali do tada ćete doživjeti desetke padova i brojne neprospavane noći.“

Antonić: „Cilj je raditi zakone koji su za sve isti!“

Na pitanje moderatorice o napisanoj strategiji za žene poduzetnice u Ministarstvu, Mario Antonić poručio je da strategija ženskog poduzetništva postoji, ali da je cilj donositi zakone koji su za sve isti, a ne one koji vrijede za svaki spol posebno. Njegovu je izjavu komentirala Matić, govoreći da se u praksi kod donošenja zakona nažalost ne razmišlja o mikro poduzetnicima i o ženama. Kao primjer je navela Zakon o doprinosima, koji u svojoj suštini iziskuje od osnivača tvrtke godišnju uplatu od 25 tisuća kuna u proračun na ime poreza i doprinosa. Poduzetnik početnik, tvrdi, u samim počecima poslovanja nema toliki novac.

„Moramo kontinuirano raditi da uvjeti za poduzetnike postanu bolji i primamljiviji. Uvijek se može i mora bolje.“

Mario Antonić

Prestanite puno pričati i počnite raditi

Bujas je komentirao situaciju uzrokovanu koronavirusom koja je, između ostalog, dovela do osnivanja Glasa poduzetnika. Njegov je odgovor ujedno bio i komentar pa prethodnog govornika, izaslanika ministra gospodarstva.

„Kako preživjeti sljedeću sezonu? Smanjite poreze, neka profunkcionira pravosuđe, smanjite birokraciju , prestanite puno pričati i počnite puno raditi. Ako ćemo šutiti i ako nećemo biti glas, nitko to za nas neće napraviti.“

Vaš tim je vaš kapital

Korona krizu komentirala je i Lisak, kojoj je u ožujku otkazano više od 70% događanja. Dodaje kako joj je u tom trenutku najvažnije bilo sačuvati tim koji joj je pomogao u stvaranju tvrtke i kojeg doživljava kao najveći kapital, a donesene su joj mjere pomogle u tome. Lisak, u čija tvrtka trenutno broji 53 zaposlenika, istaknula je važnost pravovremenih informacija za poduzetnike.

“Poduzetnicima je potreban strateški plan u kojem će dobiti jasne informacije. Važno je njegovati partnerstvo između vladajućih i poduzetnika. Ne smije se dogoditi da 30. lipnja saznamo što će biti 1. srpnja.”

Gospodarstvo je izuzetno pogođeno neizvjesnošću situacije

Stamać se nadovezala na Lisak i iskoristila priliku da upita Lalovca je li spreman na dijalog s poduzetnicima. On je odgovorio potvrdno. Međutim, istaknuo je da je teško predvidjeti što nas čeka u rujnu.

“Ne znamo kakvo će biti stanje javnih financija u devetom mjesecu. Najgore stvari koje se mogu ekonomiji dogoditi su strah i neizvjesnost. A trenutno su potrošači u strahu od virusa, a zaposlenici od gubitka radnih mjesta.”

“Građani odgađaju bilo kakvu potrošnju jer ne znaju što će biti u devetom mjesecu. Istraživanje je pokazalo da se građani više brinu oko gubitka radnih mjesta i primanja nego oko virusa”, objasnio je Lalovac. “Biti će potrebno više ovakvih razgovora u kojima će komunicirati i sindikati i poslodavci i država, na potpuno drugačiji način od ovoga na koji smo komunicirali do sad, kako bi se donijele mjere za deveti i deseti mjesec”, zaključio je.

Antonić komentirao parafiskalne namete

Izaslanik ministra gospodarstva, rekao je da Hrvatska ima prevelik broj parafiskalnih nameta od kojih neke treba ukinuti. S njim se složio i Bujas, dodavši kako mu najviše smeta koncept parafiskalnih nameta.

“Ne treba nam država ništa dati, samo nam uzimajte manje”, zaključio je Bujas.

Prijave za ovogodišnje nagrade najboljimo poduzetnicama su otvorene, nominirajte sebe ili poduzetnicu koja to zaslužuje!

Sponzori projekta su Raiffeisenbank Hrvatska, A1, Unicredit leasing, Merkur osiguranje, Bipa, Fina, Karla, Intimina, Prahir, Intercapital, Cvijet kreativa i Royal Gardens. Medijski pokrovitelj je RTL Hrvatska, a partneri su udruga Glas poduzetnika i Crowe.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -