Što najbolje hrvatske poduzetnice planiraju i očekuju u 2020.?

Prošla godine za neke od naših poduzetnica ima poseban značaj. Njihove tvrtke doživjele su ogroman rast, a rad im je prepoznat projektom Nagrade najboljim poduzetnicama. Otkrili smo koji su planovi poduzetnica u 2020. godini, što im je obilježilo prošlu godinu, ali i kakva je bila podrška i pomoć države.

Povezano:

Planovi najboljih hrvatskih poduzetnica

Svatko treba zasukati rukave i napraviti ono najbolje za svoj biznis

Poduzetnica Jelena Biluš koja stoji iza tvrtke BrandKarma izuzetno je zadovoljna prošlom godinom koja je još jedna u nizu uspješnih. Poslovanje tvrtke obilježili su novi klijenti, a i struka se svakodnevno mijenja.

“BrandKarma je u 2019. godini poslovala odlično, imamo sjajne rezultate i sa zadovoljstvom mogu reći da smo u toj godini nastavili s nizom sjajnih rezultata od prijašnjih godina. To smo uspjeli zahvaljujući povjerenju koje nam pružaju naši klijenti te sjajnom timu unutar agencije na koji se možemo osloniti u pružanju besprijekorne usluge klijentima. Dobili smo i niz novih klijenata koji su nam pomogli da proširimo paletu usluga koje nudimo. Koliko primjećujem, tržište je prilično živo, posla ima dosta, a naša struka je sada znatno drugačija nego što je nekad bila te se konstantno moramo prilagođavati i učiti te biti u korak s vremenom. Od države nismo dobili nikakvu pomoć, a iskreno ne znam ni kakva bi, osim u vidu smanjenja poreza, ta pomoć i bila.”

Njezinu godinu obilježit će rekonstrukcija tvrtke i razvoj, ali i novi projekti i partnerstva. U svom poslovanju, Jelena se ne oslanja previše na državu. Stava je da država može smanjiti poreze, a ostalo je na poduzetniku.

“Za 2020. godinu imamo plan rekonstrukcije tvrtke i daljnjeg razvoja u smjerovima specijalizacije na određene usluge, a sve s ciljem pružanja još kvalitetnijih usluga klijentima. Planiramo i neka nova partnerstva i projekte. S obzirom na to da je planova puno, a vremena u godini malo, 2020. nam je od starta krenula vrlo dinamično. Što se tiče pomoći države, ja mislim da malim i srednjim tvrtkama, pa tako i mojoj firmi konkretno država, osim smanjenja poreza, ne može puno pomoći. Nerealno je za očekivati da će nam država donijeti nove klijente ili unaprijediti procese rada, to u malom poduzetništvu tako ne funkcionira. Svatko za sebe treba zasukati rukave i napraviti najbolje što može za svoj biznis.”

Prodaju okrećemo u digitalni smjer i uvodimo web shop

Pobjednica u kategoriji “Inspirativna poduzetnica godine” Ksenija Vrbanić imala je uspješan rast prihoda u prošloj godini, a i zadovoljna je poticajima koje joj je država omogućila.

“Za nas je bila uspješna jer bilježimo rast od 10% što je u našem segmentu djelovanja dobra referenca. Država nam je dala na raspolaganje razna poticajna sredstva što smo mi i iskoristili, kao i svih proteklih godina od kada smo EU članica. Osim toga koristimo poticajna sredstva na zapošljavanje mladih do 30 godina i pripravnički staž. Završili smo veliku investiciju u proširenje poslovnog prostora za 1400 m2. Uz zapošljavanje omogućili smo bolje uvjete rada i mogućnost za daljnji razvoj. Razvili neka nova tržišta i proširili dosadašnja.”

Kako je prošla godina bila nevjerojatno uspješna, taj smjer želi zadržati. Tijekom ove godine obilježit će 20 godina internacionalnog djelovanja. U nastavku svog poslovanja nema očekivanja od država niti se na državu planira osloniti.

“I dalje ćemo u istom smjeru. Obrada postojećih i potraga za novim tržištima. Prodaju okrećemo u digitalni smjer i uvodimo web shop za nekoliko tjedana. Očekujemo od toga dodatno povećanje prometa, ali i mogući gubitak nekih klijenata koji neće izdržati konkurenciju online prodaje. 2020. je jubilarna godina za naše internacionalno djelovanje. Slavimo 20 godina od prvog prodora na strano tržište. To je bio Duesseldorf 2000. godine.  Od države očekujemo moguće smanjenje poreza i doprinosa na plaće zaposlenika. Ali nikada se nisam previše vodila i oslanjala na utjecaj države na naše poslovanje. Poduzetništvo je moguće u bilo kojim uvjetima.”

planovi poduzetnica

Posvetit ću se izvozu proizvoda

Naše poduzetnice nisu se ograničile s našom državom i regijom pa tako Maja Mesić sa svojom tvrtkom Boya planira postavljanje temelja za dugotrajan izvoz. Prošlu godinu obilježilo je puno rada, stresa, ali u konačnici i uspjeh.

“Za mene, odnosno za moje poduzeće Boya d.o.o. 2019. godina je bila iznimno uspješna zato što sam povećala prihod od prodaje i uspjela ostvariti širenje proizvodnje na kojem sam radila proteklih godina. S obzirom na to da nije bilo jednostavno naći siguran i održiv sustav proizvodnje radi specifičnog oblika Boye, trebalo je vremena dok se s određenim kompanijama naprave eksperimenti te dođe do pravog rješenja i sustava za proizvodnju s kojim ću moći ostvariti siguran i dugoročan izvoz.

Na tom putu pomogla su mi i sredstva iz EU fondova bez kojih bi to bilo puno teže, međutim u proizvodni prostor sam samostalno investirala. Tako da je 2019. godina za mene uz mnogo stresa, dugoročnog planiranja i rada bila zahtjevna i uspješna. Zahtjevna u smislu onoga što je poduzetništvo uvijek, a to je koračanje i proboj kroz vrlo usamljen i strmi put na kojem, nažalost ponekad teško nađeš sugovornika, partnera, mentora za savjet, a pogotovo u ovom slučaju kada se radi o proizvodnji proizvoda specifičnog materijala i oblika. Međutim, radost je u pogledu s vrha izvršenog zadatka, neopisivo!

Smatram da sve dok se sustav raznih davanja ne dovede do nivoa da su firme poput moje, dakle govorim o malim firmama, početnicima u proizvodnji gdje je sustav održavanja, investiranja, edukacije puno kompliciraniji od nekih drugih djelatnosti, ali dugoročno definitivno daje prihod i veliku vrijednost ako se sustavno promišljeno pozicionira na tržište sposobne za održivi rast iz vlastitih sredstava, nećemo imati plodno tlo za poticanje poduzetništva.

Država treba pomoći malim poduzetnicima

Maja će godinu započeti sa svjetskim sajmovima, a planira cijelu godinu raditi “punom parom”. Želja joj je da država prepozna probleme malih poduzetnika.

“Već na početku 2020. godine, točnije sad u siječnju me čeka prvo samostalno izlaganje, kao zasebnog branda na sajmu Creativeworld i Paperworld u Frankfurtu, inače najjači sajam za hobby art, art i kreativnu industriju u svijetu, za koji se pripremam već dva mjeseca. Tako da će jedna mala Boya uskoro stajati uz bok Fabre Castellu, Eddingu ili Royal Talensu. Tako da sam odmah ubacila u petu brzinu i ova godina bi po planu trebala biti postavljanje sigurnih temelja za dugoročan izvoz.

Što očekujem od države? Pa možda za početak jedan dobar dijalog, malo više sluha i razumijevanja kako bi se mogla pojasniti prava slika malih poduzetnika. Iako smatram da niti jednom poduzetniku nije jednostavno, oni koji tek započinju su u specifičnoj situaciji za koju treba nevjerojatno puno snage, upornosti i odricanja.”

Godina edukacije i digitalizacije

Blaženka Mičević već dugo je svjesna da je učenje jedan od faktora uspjeha, stoga se u prošloj godini posvetila upravo tome. Istaknula je i problem države koja ne podržava poduzetništvo.

“Prošla godina bila je za nas godina edukacije i digitalizacije. Tijekom 2019. pokrenuli smo edukativne radionice za naše korisnike u području upravljanja zemljištem i digitalizirali smo cijeli proces upravljanja zemljištem. Sve smo odradili samostalno svojim znanjima i zajedničkim radom. Bilo je potrebno da u 2019. uložimo jako puno truda, vremena i financija u našu edukaciju kako bismo rasli u narednoj godini i bili najbolja moguća verzija za naše korisnike. Podršku poduzetništvu od strane države, pogotovo kao žena poduzetnica, ja nisam osjetila u 2019.”

Godinu koja je pred nama obilježit će digitalne usluge i, naravno, nove edukacije. “Prepoznavanje potreba korisnika i dodavanje inovacije u naše poslovanje pokazali su se kao naš novi smjer za 2020. Očekujemo godinu bogatu edukacijom naših korisnika i širenjem mreže korisnika naših digitalnih usluga. Od države ne očekujem puno, ali bilo bi lijepo živjeti u zemlji koja razumije poduzetništvo, u kojoj ti administracija nije uteg oko vrata već je tu zbog tebe i u tvojoj službi i koja razumije ženu poduzetnicu.”

planovi poduzetnica

Planiramo stvaranje franšize

U prošloj godini Kata Barišić se fokusirala na istraživanje tržišta, razvoj i napredovanje, a u tome joj je i država bila dobar suradnik.

“Ocjenjujem da nam je 2019. bila godina ulaganja, razvoja i istraživanja. Ove godine smo se najviše fokusirali na istraživanje i osluškivanje tržišta, razvoj, unaprjeđenje i pozicioniranje proizvoda i brenda te definiranje novih planova i pronalaženje strateških partnera za daljnji razvoj projekta lokalno i globalno. Država nam je bila dobar suradnik kroz potporu i edukaciju unutar ZICER-a, na čemu smo im vrlo zahvalni, kao i poticaje i nagrade koje smo osvojili od Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Zagreba i grada Zagreba.”

Godina je već započela s puno entuzijazma, u planu je franšiziranje koncepta Time Travel, ali i širenje ponude te zapošljavanje.

“Novu 2020. godinu dočekali smo s puno entuzijazma i optimizma budući smo upravo u pregovorima za franšiziranje koncepta za nekoliko novih država s Time Travel projektom. Za PokloniMe imamo planove standardno kontinuirano širenje ponude, redizajn weba, zapošljavanje, pojačan fokus na marketing i jačanje pozicije brenda na tržištu. Od države očekujemo nastavak dobre suradnje i da ima puno više sluha i vida za malo i srednje poduzetništvo.”

2019. godinu obilježio je rast poslovanja

Poduzetnica Kristina Ukalović imala je izuzetno uspješnu godinu što se tiče prodaje, ali i edukacije. “2019. godina bila je odlična godina što se tiče ukupnog poslovanja Kris Derme, godinu smo završili s 18% rasta. Svoj rad temeljili smo na prodaji Reviderm uređaja i otvorili smo 10 novih centara u Hrvatskoj i BIH. Osim prodajom uređaja ovo nam je bila i najjača edukacijska godina Reviderm Akademije kroz koju smo odradili 20 radnih vikenda i kroz koju je prošlo ukupno 190 osoba.

Održala sam broj zaposlenih, neki su otišli na porodiljni, a na njihovo mjesto su primljene dvije nove osobe, redovito sam isplaćivala plaće te su svi moji zaposlenici redovito nagrađivani za svoj rad. Ove godine dobili smo i certifikat boniteta A+ za odlično poslovanje tvrtke. Ponosna sam što smo ove godine povećali uvoz prema partneru iz Reviderma te smo druga firma u cijelom exportu po prometu za Reviderm.

Sve ovo poslovanje napravili smo bez kredita i zaduživanja tako da nam je tu uspjeh još slađi. Što se tiče države nismo imali nekih poticaja niti potraživanja, uredno smo rješavali svoje obveze tako da je tu sve u redu. Bilo bi super da smo možda tražili potporu za neke projekte kao što je novi analizator. Od desetog mjeseca sam vlasnica i Adrianus učilišta koje je u samo 2 mjeseca oživjelo. Upisali smo ukupno 38 osoba te iz naslijeđenog poslovanja s gubitkom došli u pozitivu.”

Želimo biti leader na tržištu u obrazovanju odraslih

Kroz poslovanja Kristina se želi posvetiti novim edukacijama, zapošljavanju, ali i proslavi 10 godina rada. “U 2020. očekujem da Adrianus krene s popunjavanjem svih tečajeva za koje imamo državni pečat tj. koji su na našem popisu obrazovanja odraslih. Vjerujem da ćemo se stručnošću i posebnošću predavača, programa i pristupu predavanja istaknuti kao leader na tržištu.

Kris Derma ima veliki projekt rasta i upotpunjavanja True care pristupa. Lansiranjem novog analizatora za kožu i novom linijom dermokozmetike na tržištu, kao i jednim ekskluzivnim proizvodom, Luxus koji je prva maska za usta na tržištu s idejom vraćanja vlage usnicama i produljenju trajanja filera. Sve ovo lansirat ćemo 30.1.2020. na našem partyju povodom 10 godina rada Kris Derme. Od države ću gledati da zaposlim još ljude uz određene beneficije te da vidim kako me može pratiti u našem planiranju rasta.”

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -