Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj u doba pandemije

Od ožujka prošle godine, za Hrvatsku, ali i za ostatak svijeta, više ništa nije isto. Ugostitelje, za koje se smatralo da su jedni od otpornijih na svaku krizu, dočekao je iznenadni udarac, baš kao i mnoga druga zanimanja. Ljudi su preko noći ostali bez posla, a čini se da se sve preselilo u svijet interneta koji je odjednom postao spas svakoj branši. Hrvatski zavod za zapošljavanje redovito objavljuje statistike na tržištu rada, a mi prenosimo uvid u trenutno stanje i najtraženija zanimanja.

Online nastava, online konferencije, sastanci, pa čak i online partyji, sada su novo normalno, a to pogoduje samo onima koji su svoje zanimanje uspjeli prilagoditi virtualnom svijetu. Oni koji su već ranije radili i online, spremno su dočekali krizu te su ju najmanje osjetili, dok su mnogi među njima i profitirali.

Hrvatski zavod za zapošljavanje – statistike

Krajem ožujka 2020. u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirana je 143.461 nezaposlena osoba, što je, u usporedbi s krajem veljače 2020., povećan broj nezaposlenih za 4,0% ili 5.484 osobe. Od ukupnog broja nezaposlenih, 55% je bilo žena.

Dok su mnogi poduzetnici bili primorani zaključati vrata na nekoliko mjeseci, a neki i trajno, drugi su pokazali svoju moć improvizacije i okrenuli pandemiju u svoju korist, ili joj se barem djelomično prilagodili.


Pročitajte više: Koliko je uvođenje promjena u poslovanju zbog korona krize spasilo poduzetnice?


U prosincu 2020. nezaposleno je bilo 87.817 žena, a prijavljeno je 8.597 slobodnih radnih mjesta.

Ova neizvjesna i nezahvalna situacija nikome ne daje nadu, no oni koji su ostali bez posla nemaju izbora i sada je vrijeme da se prilagode situaciji. Donosimo popis trenutno najtraženijih zanimanja prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Trenutno najtraženija zanimanja

  • Prodavač
  • Čistač
  • Kuhar
  • Medicinska sestra
  • Konobar
  • Zidar
  • Vozač
  • Diplomirani ekonomist
  • Bravar
  • Odgojitelj

Pročitajte više: Kako od prosječnog postati najbolji prodavač?


Dok čekamo da se situacija vezana uz koronavirus konačno počne poboljšavati i da se neizvjesnost smanji, ne preostaje nam ništa drugo do prilagoditi svoj posao situaciji, ili pronaći neki drugi za preživljavanje. Tko zna – možda otkrijemo neku novu strast ili zvanje koje zbog prethodnog posla nismo osvijestili.

Foto: Pixabay/helpsg

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -