Što je alergija na nikal i kako pronaći nakit bez nikla?

Na nikal su mnogi alergični iako to ni ne znaju. Metal je to srebrnaste boje koji se prirodno nalazi u okolišu, a često se miješa s drugim metalima u svrhu izrade različitih predmeta, uključujući patentne zatvarače, spajalice, okvire naočala, pa i nakit.

Kad je koža zelena i svrbi…

Sjećate se kako su nas kao djecu učili da izbjegavamo ‘bižuteriju’ jer će nam koža pozeleniti i svrbiti nas? To je primjer kožne alergijske reakcije na nikal koja se razvija unutar 48 sati od kontakta s predmetom koji ga sadrži, piše portal Priručnik, a alergija se obično zadržava na mjestu na koži koja je u kontaktu s niklom. Otprilike trećina ljudi alergična je na nikal.

No zašto se on koristi u izradi nakita ako je alergija na njega toliko raširena?

Kako nam objašnjava Belmont Metals, nikal je lagan i lijep, ne oksidira i lako ga se oblikuje. Također je vrlo čest, a stoga i jeftiniji od primjerice srebra. Uz to je vrlo otporan, stoga produžuje vijek trajanja nakita.


Pročitajte više: Koji nakit izabrati u poslovnim prilikama?


Nakit bez nikla vrlo je lako pronaći

Kao zamjene za nakit koji sadrži nikal u pravilu se preporučaju zlato i srebro, no kvalitetan zlatni i srebrni nakit može biti i skup. Srećom, postoje povoljnije varijante u obliku nakita od kirurškog čelika ili titana koji vam neće raditi probleme ako ste alergični na nikal, a izbor nakita ovih materijala sve je bolji.

Kirurški čelik i titan se inače redovito koriste u piercing industriji, upravo kako bi se izbjegle alergijske reakcije. Titan je izvrstan za one koji imaju stvarno jaku reakciju na nikal budući da ne sadrži nikal ni u najmanjoj količini, a redovito se koristi u medicini, objašnjavaju na stranicama piercing salona Octopus.

Reakcije koje nužno zahtijevaju titan, a ne npr. zlato ili kirurški čelik, obično su toliko ekstremne da osobama problem stvaraju patentni zatvarači, pribor za jelo i slično, što je ipak manji dio alergičara na nikal.


Pročitajte više: Komadi nakita koje bi svaka žena trebala imati


Nakit za svačiji ukus

Srećom, tržište je prepuno predivnih komada nakita koje neće izazvati alergijske reakcije. U nastavku donosimo nekoliko prijedloga predivnih komada nakita koje ćete moći nositi bez straha.

nakit bez nikla
Crazy Factory, naušnice

Zlato se i dalje preporuča kao prva opcija ako ste alergični na nikal, i to je zaista dobar izbor, kao i srebro. Neke trgovine će po nižim cijenama ponuditi opcije pozlaćenog kirurškog čelika, stoga svakako obratite pozornost i na takve ponude.

Kvalitetan zlatni i srebrni nakit općenito ne stvara probleme, a zlatar će vam rado pomoći pri odabiru.

nakit bez nikla
Prahir, orglica s privjeskom
nakit bez nikla
Prahir, prsten

Općenito, piercing saloni i trgovine specijalizirane za piercing nakit drže hipoalergeni nakit od kirurškog čelika i titana. Kako piercing nakit ipak neko vrijeme stoji u rani koja nastaje prilikom bušenja (npr. ušnih resica, hrskavice), odabir kvalitetnog nakita je u toj industriji vrlo važan, a ponuda krasnog nakita uvijek bogata.

nakit bez nikla
Crazy Factory, prsten
nakit bez nikla
Octopus Piercing, narukvica

Mnogi griješe misleći da se alergija zbiva samo na ušima ili prstima, no to nije točno. Bilo da je riječ o ogrlicama, narukvicama, prstenju ili naušnicama, pazite da odaberete komad nakita koji vam neće izazvati reakciju jer, iako ne stoje na tijelu stabilno kao prstenje ili naušnice, drugi komadi nakita izazvat će jednako problematičnu reakciju.

Foto: Canva / Crazy Factory / Octopus / Prahir

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -