Željka Vukelić iz Takede poručuje: Svoje kvalitete zalijepite na ogledalo

Željka Vukelić je Patient value & access Head za Istočnu Europu u farmaceutskoj tvrtki Takeda. Na konferenciji “Žene u znanosti i farmaceutskom biznisu” govorila je o važnim koracima u uspjehu, kako ostvariti napredak u karijeri, ali i što bi poručila mlađoj sebi kad bi mogla krenuti ispočetka.

“Meni je stvarno bitno da volim ono što radim i da me to ispunjava, a posebno sam ponosna što je Takeda posvećena pacijentima (budući da sam medicinar po bazičnoj edukaciji, pomaganje i posvećenost ljudima mi je na prvom mjestu) i inovacijama što zadovoljava moju profesionalnu znatiželju.”


Pročitajte više: Ana Ražov: Od očajne samohrane majke koja nema djetetu za mlijeko do uspješne i zadovoljne poslovne žene


Željka smatra kako sve započinje od međuljudskih odnosa, bilo da je riječ o pacijentima kojima treba nova terapija ili ljudima kao ključnom faktoru cijele Takeda priča. “Sviđa mi se taj japanski mentalitet da se prema svakom čovjeku treba odnositi s poštovanjem.”

Uz inovativnost koju ova farmaceutska kompanija njeguje, Željkina znatiželja je ispunjena. “Zahvaljujući tome uspjeli smo pronaći nove lijekove. Naši pacijenti mogu, s bolestima koje su nekad završavale smrtnim ishodom, dugo i kvalitetno živjeti.”

Savjeti za uspješnu karijeru

Kroz svoju 20 godina dugu i uspješnu karijeru, Željka je naučila neke važne lekcije koje je podijelila s nama, a igraju važnu ulogu u dostizanju ciljeva.

Edukacija

Kao i mnoge uspješne žene i Željka je shvatila da je edukcija važan faktor uspjeha. “Morate biti spremni učiti i ulagati u sebe i svoje znanje, a najbolje ćete naučiti radeći ono što vas zanima.”

Umrežavanje

“Nitko ne može raditi sam. U Takedi smo jako ponosni na tu priču i naši timovi međusobno puno surađuju jer jedna osoba ne može i ne zna sve odraditi”, otkrila je Željka.

Komunikacija među ljudima je izuzetno važna kako bi se ostvarili poslovni ciljevi, ali i ugodna suradnja na poslu. “Nikome nije u interesu doći na posao s grčem u želucu nego je cilj taj dan kvalitetno provesti.”

Pitajte

Vrlo rano naučimo da ne postoje glupa pitanja, ali kako odrastamo čini nam se da sve manje postavljamo pitanja. No, za razvoj karijere to je velika greška, ističe Željka. “Drage žene, pitajte, nemojte se bojati da ćete ispasti bedaste. Nemojte misliti da morate sve znati ili da će vas netko ružno gledati ako nemate odgovore na sva pitanja. Dapače, puno ljudi, posebno na višim pozicijama, rado će dati savjet ili čak ponuditi mentorstvo.”

Naučite biti svoj PR

Željka je svoj prvi veliki karijerni skok doživjela prije oko 12 godina kad je od menadžerice u Hrvatskoj prešla na poziciju direktorice market accessa za Europu, Afriku i Bliski Istok u psihijatri. Međutim, prije nego što je završila interni natječaj, imala je priliku razgovarati sa ženom koja je bila šefica za to područje. Na pitanje koje su njezine kvalitete, Željka je započela ‘Trebam popraviti ovo, pa ono…’, a na to joj je šefica rekla kako mi žene uvijek krećemo od svojih mana, i to je velika greška. Nemojte gledati što morate popraviti nego uvijek istaknite ono što znate i što ste uspješno napravili.

“Napišite si svoje kvalitete, ako treba zalijepite ih na ogledalo da ih imate pred sobom, da osvijestite koliko vrijedite. Ono što ne znate, naučit ćete”, istaknula je.


Pročitajte više: Adrijana Vinter: “Kako biste uspjeli u poslu, trebate i privatno biti zadovoljni!”


Privatno zadovoljstvo je važno!

Svoje predavanje je zaključila s porukom za sretan poslovni i privatni život.

“BUDITE ZADOVOLJNIM S ONIM KAKO VAM DAN PROLAZI. JEDNA STVARI KOJU MI ODRASLI ZABORAVLJAMO JE ZABAVLJATI SE, TO JE JEDNAKO VAŽNO KAO JESTI, SPAVATI, IMATI UREDAN ŽIVOT I BAVITI SE SPORTOM. BEZ TOGA, SAMO POSAO NEĆE VODITI NIKUDA.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -