Adrijana Vinter: “Kako biste uspjeli u poslu, trebate i privatno biti zadovoljni”

Često uspjeh ljudi na visokim poslovnim pozicijama vidimo kao ostvarenje svih snova, ne pitajući se pritom koliko je truda i padova bilo potrebno da dospiju do tih razina. Kada ipak krenemo razmišljati u tom smjeru, tada znanstvenike vidimo kao ljude koji nemaju slobodnog vremena već su posvećeni znanosti u svakom smislu te da se jedino u neumornom i neprekinutom radu krije uspjeh. Adrijana Vinter, predsjednica uprave Fidelta d.o.o. na predavanju u sklopu konferencije Women in Science objasnila je da su takva razmišljanja daleko od istine.


Pročitajte više: Iz inspirativnih priča znanstvenica smo zaključili: Svijet treba znanost, a znanost treba žene!


Od diplome do predsjednice uprave Fidelte

Adrijana je 2002. godine diplomirala na Zavodu za organsku kemiju PMF-a u Zagrebu. Odmah po završetku fakulteta, počela je raditi u Plivinom istraživačkom institutu kao mlađa znanstvenica u području medicinske kemije. 2011. godine je obranila doktorat na temu antiinfektivnih makrolida, da bi 2012. godine završila MBA na COTRUGLI Business School. Tada se odlučila povući iz laboratorija, ali i ostati u istom području rada posvetivši se razvoju poslovanja gdje je nakon dvije godine počela i voditi taj odjel. Nakon nekoliko godina predanog truda i rada, 2017. godine preuzela je vođenje cijele kompanije kao predsjednica uprave u Fidelti.

Fidelta je servisna kompanija koja pruža usluge medicinske kemije, biologije i toksikologije u pretkliničkom dijelu istraživanju lijekova. Nastala je iz Plivinog istraživačkog instituta čiji je dio bila do 2006. godine, kada ju je preuzeo GlaxoSmithKline, svjetski farmaceutski div. Fidelta je bila sastavni dio te kompanije do 2010. godine kad a postaje dio belgijske kompanije Galapagos, a od prije nekoliko tjedana dio je poljske grupacije Selvita.

Smjer koji odaberete u životu ne mora biti “doživotan”, baš kao što Adrijani laboratorij nije bio nešto gdje je željela raditi vječno.


Pročitajte više: Preokret u karijeri je put prema zadovoljstvu: Evo kako su se ove poduzetnice odlučile za to!


Iako je ostala unutar tvrtke, odlučila je preusmjeriti svoju karijeru. U tom trenu nije znala ništa o managementu i marketingu, pa se odlučila upisati MBA studij.

Fidelta

Kako slijediti svoje zvanje

Mogućnosti razvoja karijere u farmaceutskoj industriji su beskonačne. Adrijana je znala da želi na neki način sudjelovati u liječenju pacijenata te je odabrala smjer koji odgovara njezinoj osobnosti i ambicijama.

“Kada si u glavi posložite što biste vi željeli raditi u životu, bilo bi dobro imati nekakav plan. Međutim, tog plana se ne morate slijepo držati. Nekad se morate opustiti i pustiti životu i prilikama da vas jednostavno vode jer možda ćete znati gdje želite doći, ali sigurna sam da nećete znati točno kojim putem ćete tamo stići. Vrlo je bitno da budete iskreni sami sa sobom.”

Morate biti svjesni svojih prednosti, a osobito mana, tako da biste mogli poraditi na njima i riješiti sve prepreke, smatra Adrijana.


Pročitajte više: Kako se uspješne žene motiviraju za nove izazove?


Osim toga, morate imati viziju, ideju i motivaciju te dobro poznavati tržište.

“Ukoliko budete čvrsto vjerovali u sebe, imali iskustvo iza kojeg stoje znanje i rad, sigurno ćete napredovati.”

Predsjednica uprave Fidelte posebno je istaknula važnost privatnog života. Iako svatko ima svoj recept za dobar balans, Adrijana smatra da pretjerana posvećenost poslu nikada ne rezultira uspjehom.

“Ako imate samo posao, nećete biti uspješni. Morate se regenerirati, imati vrijeme za odmor i zabavu. Trebate biti zadovoljni i privatno kako biste uspjeli u poslovnom okruženju.”

Adrijana uživa u čitanju, edukacijama, plesu, pjevanju, jogi, skijanju, a najviše je usrećuje njezina obitelj kojoj je jako zahvalna za potporu prilikom razvoja karijere. Često se bavi i humanitarnim radom za što smatra da svi koji su u mogućnosti trebaju sudjelovati i pomoći onima kojima je to potrebno. Upravo ove aktivnosti daju joj još više energije da dalje napreduje u poslu.

Fidelta

Jako veliku motivaciju predstavljaju joj i rezultati njenog rada, a evo koje je savjete za uspjeh podijelila iz svojeg poslovnog i životnog iskustva:


Pročitajte više: Zanima vas karijera u znanosti? Slijedite ove savjete!


Fokusirajte se na ono što želite, posvetite se tome i budite strastveni

Tako ćete znati u kojem smjeru ćete ići, čemu se trebate posvetiti i tek tada ćete biti spremni na odricanje. Sve će vam se to na kraju vratiti, smatra Adrijana. Kada imate strast, to će vas dovesti do uspjeha.

Obrazujte se, informirajte i umrežavajte

Morate jako dobro poznavati svoje područje kako biste mogli iskoristiti svoju priliku u punom potencijalu. Umreženost s ljudima također je jako važna, veze će vas kroz cijeli život voditi i usmjeravati. Budite u tijeku s time što se događa.

Planirajte i budite spremni

Planirajte, ali budite spremni na fleksibilnost i otvorenog uma kako ne biste izgubili mnoge prilike. Negdje će vam vrata bit zatvorena, ali druga će se otvoriti. Ne postoji osoba koja se nije susrela s padovima i zatvorenim vratima, ne dajte da vas to demotivira.

Opustite se, prihvatite izazov i zadržite pozitivan duh

Ne budite u grču, neka vas izazovi vode do razvoja u karijeri, svaki izazov je i  prilika za razvoj. Čak je i svaki problem prilika da naučite nešto novo!

Adrijanu njezin posao već 18 godina čini sretnom i kako naglašava, upravo u Lijepoj Našoj. “Ne morate ići van, izvan države da biste uspjeli. Budite promjena koju želite unatoč trenutno slabijoj gospodarskoj klimi u Hrvatskoj.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -