Žene u Ujedinjenom Kraljevstvu žele ukinuti nejednakost plaća između spolova!

Sto najuspješnijih poslovnih žena u Ujedinjenom Kraljevstvu pokrenulo je kampanju za ukidanje razlike u plaćama između spolova. Kampanja imena #MeTooPay buknula je kao odgovor na slučaj rodne pristranosti u banci BNP Paribas, a predvodi ju bivša izvršna direktorica Royal Mail-a, Moya Greene.

“Nejednakost plaća raširenija je nego što smo mislili, iako je u zakonima zabranjena prije 40 godina”, izjavila je Moya Green za BBC. “Želimo da se o ovom problemu nastavi govoriti.”

Povezano: Michelle Williams na Emmyju progovorila o nejednakosti plaća

Kampanja pokrenuta poslije slučaja Stacey Macken

Povod za pokretanje kampanje bilo je saznanje da je zaposlenica BNP Paribas banke, Stacey Macken, plaćana čak 25% manje nego njezini muški kolege koji su pružali jednak poslovni učinak.

Također, bonus koji je dobila nakon prve godine rada bio je manji od polovice njihovog. Nakon tri godine razlika u godišnjem bonusu porasla je na šokantnih 85%. Macken je tužila francusku investicijsku banku zahtjevajući odštetu od 4 milijuna funti. Tribunal je potvrdio njezinu tvrdnju o spolnoj diskriminaciji te će joj uskoro osigurati naknadu štete.

Nejednakost plaća posebno pogađa žene zaposlene u dominantno muškim industrijama

Kampanja #MeTooPay dobila je i svoju internetsku stranicu, na kojoj će se zaintersirani moći informirati o najnovijim slučajevima o nejednakosti plaća, kao i popratiti detalje važnih, povezanih, sudskih predmeta. Predvodnica kampanje, Greene, nedavno je upitana što je ona učinila za vrijeme predsjedanja Royal Mail-om kako bi smanjila diskriminaciju. Odgovorila je: “Logistika je oduvijek bila dominantno muška industrija. Mislim da smo u Royal Mailu uspjeli povećati broj žena u svim ulogama. Također smo podigli svijest o tome da je pred logistikom još dug put do napretka.”

Povezano: Muškarci u tehnološkoj industriji dobivaju 63% veću ponudu plaće

Kampanji se pridružile brojne poslovne žene

Kampanju su podržale brojne poznate poslovne žene u Britaniji. Tako su se uz Greene našle novinarka Clare Balding, bivša izvršna direktorica zaklade Virgin Money Jayne-Anne Gadhia, barunica i poduzetnica Dido Harding, te potencijalna guvernerka Engleske banke Minoush Shafik.

nejednakost plaća
Minoush Shafik

Neki su imenu kampanje zamjerili referencu na originalnu i poznatiju kampanju protiv seksualnog zlostavljanja #MeToo. Greene objašnjava: “Ova kampanja omogućuje da problem seksualnog uznemiravanja vidimo kao jedan od aspekata diskriminacije, te da osvijestimo i druge aspekte.”

Sviđa vam se ovaj tekst? Ostavite komentar na dnu stranice, zapratite nas na Facebooku, Instagramu ili se prijavite na naš tjedni newsletter.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Inicijativa Glas poduzetnika zadovoljna predloženim mjerama

"U Inicijativi GLAS PODUZETNIKA vrlo smo zadovoljni drugim paketom mjera za gospodarstvo koje je predstavila Vlada na današnjoj tiskovnoj konferenciji, mjere su...
- Advertisment -