Žene u Ujedinjenom Kraljevstvu žele ukinuti nejednakost plaća između spolova!

Sto najuspješnijih poslovnih žena u Ujedinjenom Kraljevstvu pokrenulo je kampanju za ukidanje razlike u plaćama između spolova. Kampanja imena #MeTooPay buknula je kao odgovor na slučaj rodne pristranosti u banci BNP Paribas, a predvodi ju bivša izvršna direktorica Royal Mail-a, Moya Greene.

“Nejednakost plaća raširenija je nego što smo mislili, iako je u zakonima zabranjena prije 40 godina”, izjavila je Moya Green za BBC. “Želimo da se o ovom problemu nastavi govoriti.”

Povezano: Michelle Williams na Emmyju progovorila o nejednakosti plaća

Kampanja pokrenuta poslije slučaja Stacey Macken

Povod za pokretanje kampanje bilo je saznanje da je zaposlenica BNP Paribas banke, Stacey Macken, plaćana čak 25% manje nego njezini muški kolege koji su pružali jednak poslovni učinak.

Također, bonus koji je dobila nakon prve godine rada bio je manji od polovice njihovog. Nakon tri godine razlika u godišnjem bonusu porasla je na šokantnih 85%. Macken je tužila francusku investicijsku banku zahtjevajući odštetu od 4 milijuna funti. Tribunal je potvrdio njezinu tvrdnju o spolnoj diskriminaciji te će joj uskoro osigurati naknadu štete.

Nejednakost plaća posebno pogađa žene zaposlene u dominantno muškim industrijama

Kampanja #MeTooPay dobila je i svoju internetsku stranicu, na kojoj će se zaintersirani moći informirati o najnovijim slučajevima o nejednakosti plaća, kao i popratiti detalje važnih, povezanih, sudskih predmeta. Predvodnica kampanje, Greene, nedavno je upitana što je ona učinila za vrijeme predsjedanja Royal Mail-om kako bi smanjila diskriminaciju. Odgovorila je: “Logistika je oduvijek bila dominantno muška industrija. Mislim da smo u Royal Mailu uspjeli povećati broj žena u svim ulogama. Također smo podigli svijest o tome da je pred logistikom još dug put do napretka.”

Povezano: Muškarci u tehnološkoj industriji dobivaju 63% veću ponudu plaće

Kampanji se pridružile brojne poslovne žene

Kampanju su podržale brojne poznate poslovne žene u Britaniji. Tako su se uz Greene našle novinarka Clare Balding, bivša izvršna direktorica zaklade Virgin Money Jayne-Anne Gadhia, barunica i poduzetnica Dido Harding, te potencijalna guvernerka Engleske banke Minoush Shafik.

nejednakost plaća
Minoush Shafik

Neki su imenu kampanje zamjerili referencu na originalnu i poznatiju kampanju protiv seksualnog zlostavljanja #MeToo. Greene objašnjava: “Ova kampanja omogućuje da problem seksualnog uznemiravanja vidimo kao jedan od aspekata diskriminacije, te da osvijestimo i druge aspekte.”

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strah od uspjeha

Postoji li strah od uspjeha?

Strah od neuspjeha svima je dobro poznat, ma čime se bavili i u kojem stadiju života bili. Strahujemo da nećemo proći...
- Advertisment -