Porasli su neoporezivi dodaci na plaću. Provjerite koliko

Kako je najavljeno još jedno krizno razdoblje za građane i poduzetnike, Vlada je predstavila paket mjera uz koje će sve financijske nedaće biti lakše. Kako su zaposlene osobe posebno pogođene budući da cijene rastu, a plaće ne, poslodavci će im zasigurno htjeti olakšati situaciju isplatom dodataka na plaću.

U pitanju su dobro poznati neoporezivi dodaci koje poslodavca koštaju točno onoliko koliko žele isplatiti svojim radnicima čiji će račun to itekako osjetiti.


Pročitajte više: KPMG-ova porezna stručnjakinja Petra Megla: Kako zadržati i nagraditi ključne zaposlenike


neoporezivi dodaci
Vrijednosti su izražene u kunama

Neoporezivi dodaci za rad i prehranu

Za mjere potpore zaposlenim osobama izdvojeno je ukupno 580 milijuna kuna, odnosno 76,9 milijuna eura. Kroz ove mjere poduzetnici inače mogu stimulirati svoje zaposlene kroz povećanje neoporezivih primitaka.

Prigodne su nagrade tako uvećane za 66,67%, a novčane naknade za radne rezultate za 50%. Prigodna nagrada je najpoznatiji i najčešće isplaćivan dodatak na plaću, a u pitanju su božićinica, uskrsnica i regres. Nagrade za dobre radne rezultate, poznatije kao bonusi, još su jedan vrlo čest način nagrađivanja zaposlenika u tvrtkama.

Naknada za prehranu zaposlenih osoba uvećana je za 20%. Naknadu za prehranu moguće je osigurati kupnjom obroka i prilaganjem računa ili jednostavno direktnom novčanom isplatom zaposleniku.


Pročitajte više: Neoporezivi primici: Kako neoporezivo nagraditi i stimulirati radnike?


Dar za dijete i korištenje automobila u poslovne svrhe

Roditeljima će biti zanimljivo da su dar za dijete u naravi i dar do 15 godina starosti uvećani za 66,67 % po djetetu. Ovi se darovi obično isplaćuju u novcu, materijalnom dobru ili usluzi, i to najčešće kao dodatak uz božićnicu ili prilikom djetetovog rođendana.

Posljednja povećana naknada je ona koja se odnosi na korištenje privatnog automobila u službene svrhe. Ova naknada porasla je za 50%, a trebala bi olakšati situaciju s poskupljenjem energenata, što se posebno odnosi na gorivo za automobile.

Nije navedeno do kad su ove mjere na snazi, a povećanju drugih naknada za zaposlene nije bilo riječi.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -