Želite nagraditi zaposlenike? Ovo su neoporezivi primici za 2024.

Godinama unazad poslodavci imaju sve veću potrebu za zadržavanjem dobrih zaposlenika. To uglavnom čine mnogim (ne)novčanim pogodnostima. Želite li novčano nagraditi svoje zaposlenike, morate znati koje vrste neoporezivih primitaka možete isplatiti, ali i koji su njihovi limiti u ovoj godini. Prema novim, ovogodišnjim pravilima, poslodavci zaposlenicima mogu isplatiti nešto veće primitke nego što je to bilo prošle godine. Donosimo koji su neoporezivi primici 2024. i kako izgledaju u odnosu na prošlu godinu.

Božićnice, uskrsnice, naknade za godišnji odmor…

Ako svoje zaposlenike želite nagraditi božićnicom, uskrsnicom ili naknadom za godišnji odmor, trebate znati da je iznos neoporezive prigodne novčane nagrade 700 eura. Iznos neoporezive novčane nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika je 1120 eura.

Iznos od 1200 eura na snazi je za novčane paušalne naknade za troškove prehrane u ovoj godini. Svojim zaposlenicima neoporezivo možete isplatiti i naknadu za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru radnika (Hrvatska turistička kartica – CRO kartica). Naknada za taj dio u ovoj je godini 400 eura.

Neoporeziva naknada za dar u naravi (poslodavac zaposlenike može nagraditi robom ili uslugama koje će kupiti samo za potrebe darivanja radnika) iznosi 133 eura godišnje. Ne oporezuje se ni dar djetetu do navršene 15. godine života, koji iznosi 140 eura. Ne gledajući dar djetetu, maksimalni iznos neoporezivih primitaka po zaposleniku ove je godine 3553 eura.

Čitava tablica dostupna je u nastavku:


Izvor: isplate.info


Pročitajte više: Porezna reforma 2024. za poduzetnike znači – još troškova!


Kako izgledaju neoporezivi primici 2024. u odnosu na 2023.?

Iznos neoporezive prigodne novčane nagrade ove je godine 36,38 eura veći nego 2023., kad je taj iznos bio 663,62 eura. Iznos neoporezive novčane nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika ove je godine 124,57 eura veći nego 2023., kad je iznosio 995,43 eura.

Ovogodišnji iznos za novčane paušalne naknade za troškove prehrane je za 403,56 eura veći nego 2023., kad je iznosio 796,44 eura. Kad je riječ o naknadama za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru radnika (Hrvatska turistička kartica – CRO kartica), prošlogodišnji iznos bio je 331,81 eura. To je 68,19 eura manje u odnosu na ovu godinu.

Neoporeziva naknada za dar u naravi ove je godine 0,28 eura viša u odnosu na prošlogodišnjih 132,72 eura. Ne gledajući dar djetetu, maksimalni iznos neoporezivih primitaka po zaposleniku prošle je godine iznosio 2920,02 eura, što je bilo 632,98 eura manje.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -