Zašto “neugodnjaci” na poslu mogu biti dobri za vas?

Vjerojatno ste doživjeli jednu od onih situacija da ste nešto rekli i zbog toga je i vama i kolegama oko vas bilo neugodno. Možda ste stvorili situaciju zbog koje se i sad lako zacrvenite. Nema sumnje da neugodnosti na poslu mogu biti izvor stresa, no one zapravo imaju prednosti.

Povezano: Kako negativno radno iskustvo pretvoriti u najbolje što vam se dogodilo

Koje su prednosti neugodnosti na poslu?

Navala kreativnosti

Ovo ne znači da morate svaki dan napraviti neke neugodnosti na poslu, ali ako vam se to dogodi, nemojte se iznenaditi ako nakon toga osjetite nalet kreativnosti. Nova istraživanja pokazuju da razgovaranje o neugodnim trenucima, zapravo stvara put kreativnosti. Zašto je tako? Naime, ono što često zadržava inovacije je strah pa prihvaćanje vlastite “sramote” vas stavlja u vodeću poziciju. Na taj način možete pronaći svoje pravo “ja”, a to otvara put kreativnosti.

Povećava suosjećanje

Od nekih neugodnih situacija se oporavimo brzo, dok nam neke uzrokuju “ključanje” u trbuhu i dugo vremena nakon. Susan Heitler, doktorica znanosti, klinička psihologinja i autorica recepta “Bez pilula” ističe da su neugodnosti prilika da vježbamo suosjećanje prema sebi. “Poslušajte negativne komentare koje si govorite, poput ‘Nisam to smjela reći'”, rekla je Susan, dodajući: “Možda ćete pogoršati situaciju zbog načina na koji razgovarate sami sa sobom”.

Budite nježniji prema sebi. Dok ste vi ponavljali situaciju u svojoj glavni, svi drugi su već to zaboravili.

Bolje veze s kolegama

Jeste li ikad vidjeli kolegu u neugodnoj situaciji, a zatim ste imali potrebu zagrliti ga? Stručnjaci kažu da sram može pomoći u stvaranju dubljih veza s kolegama. Brene Brown je otkrila da otvorenost o nesavršenostima može povećati naš osjećaj pripadnosti ljudima oko nas. Heitler kaže da kvalitetne veze mogu učiniti ljude sretnijima i zadovoljnijima, što dovodi do bolje učinkovitosti na poslu.

Povezano: Pridonosi li pauza za ručak s kolegama boljim odnosima u kompaniji?

Veći osjećaj samosvijesti

Ako vam je neugodno zbog određenog ponašanja ili teme razgovara, suočavanje vam može pomoći da se bolje nosite s tom emocijom. Dr. Mary Lamia, klinička psihologija i psihoanalitičarka, ističe da naše izbjegavanje lekcija koje možemo naučiti iz iskustva povezanih sa stidom su propuštene prilike. “Možemo ih izbjeći ili možemo naučiti”, zaključila je.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -