Ines Bernardić: Iza zatvorenih vrata tima moraju se čuti smijeh i psovke, složan tim je pola posla

Moto skandinavskog poslovanja je jednostavnost, inovativnost i efikasnost. Upravo na tim korijenima počiva i Nets. Danska je to kompanija koja je u pandemiji stigla na hrvatsko tržište spojivši se s hrvatsko-slovenskom kompanijom Mercury PSI (danas Nexi Croatia) kojoj možemo zahvaliti dolazak usluga Google Pay i Apple Pay u Hrvatsku.

Transformaciju vodio ženski tim

Nets je vodeći europski pružatelj platnih usluga, tržišni lider u nordijskoj platnoj industriji. Grupa je to kojoj je fokus na digitalizaciji, a prisutna je na 20 europskih tržišta. Nets ima više od 4000 zaposlenika i sjedište u Danskoj, a prisutni su u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Litvi, Latviji i Estoniji. Dominiraju, dakle, nordijskim i baltičkim zemljama, a drže i tržište njemačkog govornog područja.

S kojim su se izazovima susretali prilikom širenja na hrvatsko-slovensko područje zna Ines Bernardić, financijašica s bogatim 20-godišnjim radnim iskustvom.

Kako objašnjava Bernardić, Nexi Croatia je velika kompanija koja zahtjeva dobru organizaciju. U financijskom servisnom centru u Zagrebu čine tim od 24 zaposlenika. Od toga 23 kolegice i jedan kolega. U prosjeku rade s 3000 dobavljača, imaju 4000 klijenata, a u godini izdaju 48.000 računa. Zagrebački ured nastao je u veljači 2021. U jeku pandemije radilo se na hrvatsko-slovenskoj inačici tvrtke, pa se zapravo radilo na daljinu. Svatko iz svog ureda, a susreti su bili virtualni.

U tim su ulazili ljudi sa svojim postojećim poslovima koje treba transformirati. U odnosu na Mercury PSI s kojim se Nets spojio, opseg posla se suzio, no količine su se povećale. Dolazak je bio kaotičan, prisjeća se Bernardić.

nexi croatia financije

Pročitajte više: Nataša Krupljanin iz IBM-a: Od fotokopirnog stroja do direktorske fotelje


Sindrom malog naroda

„Puno je pitanja u glavi – kako ćemo se organizirati? Hoće li kolegice i kolege od kojih mi preuzimamo posao sutra ostati bez tog posla? Dolaze dokumenti na danskom, pa kako ćemo to razumjeti?“, oslikava ona stanje uma koje je u tom trenutku imala. No, kaže, uspjela je ostati pribrana. Nije paničarila, ali nije niti gledala sve kroz ružičaste naočale. Bila je svjesna da će biti problema, no znala je i da su savladivi.

„Imamo sindrom malog naroda koji kad za nešto zagrize, napravi čuda“, kaže.

I tako je bilo i na ovom planu. Iako je bilo i problema i zastoja i gubljenja računa, sve je došlo na svoje.

„Rekli smo menadžmentu da moraju vratiti projektni tim i vidjeti gdje je i kako došlo do problema. Došli su do liste od 50-ak problema“, prisjeća se. Sve su ih uspješno riješili.

Na greškama se uči, a promjene su dio života

„Nikad nije idealno. Nikad se kockice neće poklopiti kako treba. Stvari se toliko brzo mijenjaju da u današnje vrijeme moramo u svakom trenutku biti spremni preokrenuti svoj plan. Moramo znati raditi s onim što imamo“, objašnjava Bernardić koja smatra da je prilagodljivost, ali i baratanje različitim znanjima, ključ svega.

Baš ju zato jedan kolega zove – čudnovati kljunaš.

„Ako potražite tu životinju to je malena životinja. Zanimljiv spoj: sisavac koji se liježe jaja, ima plivaću kožicu, a ima i odlike gmaza… Dakle, kolega je mislio na to da i ja tako imam pomalo od svih svjetova: razumijem i pravo i financijaše i sve pomalo“, kaže.

A najbolje razumije tim i timski rad. S ponosom ističe da unatoč svim teškoćama koje dolaze s dovođenjem internacionalne kompanije na određeno tržište, posebice u vrijeme najveće javnozdravstvene krize modernog vremena, nitko na tom putu nije odustao.

„Cure su radile i prekovremeno. Svi su online, radiš ‘k’o konj’. Čak i prekovremeno… U cijelom tom periodu nitko nije otišao! Što ih je zadržalo? Tim. Zadržali su jedni druge. U svemu tome bilo je smijeha, ljutnje, psovanja…“, prisjeća se.


Pročitajte više: Kako je Lana Čop, direktorica kontrolinga iz Arrive, uključivši zaposlenike ostvarila najbolju produktivnost na nivou cijele grupacije?


Složan tim je pola posla

Bernardić smatra da zaposlenici svake kompanije na van uvijek moraju pokazivati apsolutni profesionalizam, ali iza zatvorenih vrata mora biti opuštene komunikacije.

Pa i psovanja ako treba, to je ono što stvara tim, što je nas zadržalo na okupu“, čvrsto vjeruje.

Smatra da je složan tim pola posla, a „složan tim se gradi, to nije nešto što se slučajno dogodi“.

Njezin je tim šarolik. Od prošle godine imaju jednog muškarca, a do tad su tim činile isključivo žene. No, razlikuju se što po dobi, što po karakteru.

„Mislim da je izuzetno zadovoljstvo raditi u takvom timu. Timu koji ima odgovornost da gurne stvari na onaj standard koji su zamislili i koji su si postavili“.

I rade to korak po korak, a kako ističe Bernardić, „svaka promjena koju želiš vidjeti u drugima je promjena koja ustvari kreće od tebe“. Tako i ona sve promjene koje želi vidjeti u timu prvo projicira na sebe pa na druge. Tako radi tim Nexi Croatia.

Nets svojim uslugama praktički omogućuje digitalno plaćanje diljem svih glavnih kanala plaćanja, odnosno uživo, online i mobilnim uređajem diljem Europe. U glavna područja djelovanja im spadaju pružanje platežnih servisa bankama, državnim institucijama, malim i velikim trgovcima, od terminala do ecommerce platformi. Nets također upravlja s ukupno 9,1 milijun digitalnih identiteta korisnika njihovih klijenata. Među klijente im spadaju španjolska banka Santander, Nordea, Danske Bank, DNB, Ikano Bank, Sydbank…

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -