Kako je Lana Čop, direktorica kontrolinga iz Arrive, uključivši zaposlenike ostvarila najbolju produktivnost na nivou cijele grupacije?

Arriva je jedna od najvećih prijevozničkih kompanija u Europi koja u Hrvatskoj posluje kroz poduzeća Autotrans d.d. i Panturist d.d.. Arriva Hrvatska primarno obavlja djelatnost prijevoza – ugovoreni, linijski i charter prijevoz te djelatnostima upravljanja autobusnim kolodvorima i turističkim agencijama. Arriva Hrvatska je i ponosni službeni prijevoznik hrvatske nogometne i rukometne reprezentacije kao i vodećih klubova prve hrvatske nogometne lige: GNK Dinama, HNK Rijeke, HNK Hajduk Split i NK Osijek.

Lana Čop, direktorica kontrolinga u grupaciji Arriva Hrvatska, svoje predavanje na Konferenciji za žene u financijama započela je prikazom svojeg karijernog puta, od prvog posla pa sve do danas. Uz to, opisala je i kojim se pokazateljima Arriva Hrvatska služi kako bi ostala na uspješnom putu, ali i kako se prilagoditi stvarnim potrebama tvrtke i pomoći managementu prilikom donošenja odluka.

Ako ideja izgleda dobro, ne znači da to i jest

Prva godina nakon završetka studija ekonomije, za Čop je bila godina pripravništva, odnosno, kako sama kaže „apsolutnog svaštarenja.“ Zatim je postala financijska kontrolorka, nakon čega je napredovala na poziciju voditeljice financija i kontrolinga u Panturistu d.d.. Nakon što je Arriva Hrvatska  akvizirala Autotrans grupu, Čop postaje direktorica kontrolinga za sva poduzeća unutar Arrive u Hrvatskoj.

„Kad se moj put gleda linearno, on izgleda dosta lijepo i jednostavno, ali u stvarnom životu je to bilo stvarno kaotično. Za vrijeme pripravništva prošla sam sve moguće odjele,“ govori Čop. Doista, ukratko naveden, njezin karijerni put izgleda naprosto školski. No, iza svačijeg uspjeha, titula i pozicija stoji rad kojeg promatrači uopće nisu svjesni.

Tijekom svojeg se karijernog rasta bavila svime, a publici je ponosno pokazala i fotografije na kojima dijeli promotivne letke, a predstavila je i svoj marljiv tim.

„Jedno od zanimljivijih iskustava u toj prvoj godini, kad si mlad i nadobudan, pa imaš velike ideje, želje i ostalo, je kad sam direktoru rekla kako su naši vozači rekli da ne radimo nikakve akcije. Da bismo trebali nešto poduzeti. I on je lijepo rekao ‘Dobro, ako želiš, možeš to organizirati.’“

Ubrzo je shvatila kako to nije bila dobra ideja. Neke ideje izgledaju bolje na papiru, a kada se provedu u dijelu mogu završiti kaotično. Jedna od njih je posluživanje kave u autobusu na Krndiji.  No, naučila je nešto jako važno što će obilježiti njezin daljnji karijerni razvoj – nije svaka ideja dobra i ne možemo sve sami. Neke poslove potrebno je prepustiti ljudima koji su u njima stručni, a tražiti njihovu pomoć je ne samo u redu, već i poželjno. Nitko ne može sve sam, a upravo timski rad garantira uspjeh.


Pročitajte više: Kontroling će ženama otvoriti put do uprave


Najbolji ključni pokazatelji su vaši pokazatelji

Isto kao i njezin, ni put do uspjeha same Arrive nije bio jednostavan. Tvrtka djeluje u 12 zemalja u kojima pruža široke i raznolike usluge prijevoza, a u Hrvatskoj ima 500 autobusa i oko 1000 zaposlenika zahvaljujući kojima prevozi nekoliko milijuna putnika godišnje. Prepoznatljivost Arrive u Hrvatskoj nije se dogodila preko noći. Tim ljudi koji predano rade bili su ključni.

„Naš kontroling je organiziran u dva dijela: jedna je strana fokusirana na financije, a druga je usredotočena na management kroz naturalne pokazatelje.“

Kako bi se definirale snage i slabosti, a samim time i potaknula poboljšanja, trebalo je definirati ključne pokazatelje.

„Kad sam baš istraživala tu literaturu i pojmove, naišla sam na mnogo različitih definicija. Za svakoga su ključni pokazatelji nešto drugo,“ rekla je Čop. Definicija koja najviše rezonira s Čop bila bi ona od Bernarda Marra „To su bili instrumenti koji pomažu menadžmentu da vidi svoje poslovanje, odnosno da vide je li poslovanje na uspješnom putovanju ili skreće s puta. Bez pravih pokazatelja manageri polove na slijepo.“

Ključni pokazatelji poslovanja u autobusnom prijevozu

Pokazatelje poslovanja u autobusnom prijevozu tako je podijelila u pet kategorija:

  • Zaštita na radu
  • Financijski pokazatelji
  • Operativni pokazatelji
  • Pokazatelji vezani uz ljude
  • Tehnika

Zaštita na radu fokusira se na prometne nesreće i ozljede na radu te praćenje uzorka propusta ako do njih dođe. Financijski pokazatelji tu su da pokažu gdje je tvrtka sada u odnosu na ono gdje je planirala biti. Otkriva i kakva je ukupna dobit, prihodi po kilometru i slično. Prate i cijene goriva i u skladu s time usklađuju cijene usluga. Operativni pokazatelji tiču se produktivnosti vozača i potrošnje goriva jer je njihov utjecaj na troškove najznačajniji. Pokazatelji vezani uz ljude prate njihove izostanke i bolovanja, odnosno na postupanje u tim situacijama kako bi se usluge neometano nastavile. Prate i koliko je radnika taj mjesec privučeno u Arrivu, a koliko njih je otišlo, te se u skladu s time unaprjeđuju i uvjeti rada.

Konačno, najsloženijim i najznačajnijim pokazateljem ispostavila se tehnika. U pitanju su servisni centri. Arriva ima 10 servisnih centara čiji zaposlenici brinu o 500 vozila. Upravo je njih trebalo aktivno uključiti u izradu izvještaja kako bi se pokazatelji poslovanja bolje razumjeli na razini cijele tvrtke.

Ta je promjena bila ključna.

arriva direktorica kontrolinga

Pročitajte više: Silvija Vig: ‘Naše vrijednosti čine nas moralnima, ali i nemoralnima. Kad to osvijestimo, onda se kontroliramo’


Voditelji servisnih centara ključni za praćenje troškova održavanja

„Kad odjel financija ili kontrolinga priprema pokazatelje, oni mogu vidjeti je li došlo do povećanja troškova, ali ne mogu znati zašto,“ pojasnila je Čop. Voditelji servisnih centara su ti koji znaju zašto je došlo do povećanja troškova, kakvi su se popravci odvijali i zašto. Njihovim uključivanjem u izradu izvještaja značajno se olakšalo mjerenje produktivnosti, kao i kontrola rezultata.

Iako je Arriva uvijek zaposlenicima slala izvještaje o poslovanju, oni im nisu puno značili. Mnogi ih uopće nisu niti čitali. Jednostavno, nedostajao je kontekst, pojašnjenje rezultata bez kojih je čitanje izvještaja predstavljalo gubitak vremena.

Ne samo što je produktivnost tehnike bila poboljšana, ona se osjetila na razini cijele Arriva grupacije. Naime, tehnika u Hrvatskoj danas ostvaruje najbolje rezultate uz minimalna odstupanja ako do njih uopće i dođe.

Put do uspjeha nije jednostavan ni za ljude ni za poduzeća. Put je to pun učenja, pokušaja i promašaja. No, na tom se putu skupi mnogo znanja koja su kasnije ključna za onaj magični preokret. Za uspjeh.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -