FIFA mijenja globalne standarde: Trudne nogometašice očekuje bolja potpora

Kao i na svakom drugom poslu, i u ženskom nogometu trudnoća se odražava na karijeru u profesionalnom i financijskom smislu. FIFA je odlučila napraviti promjenu predloživši nove mjere i bolju potporu za profesionalne nogometašice koje će dobiti minimalno 14 tjedana rodiljnog dopusta s najmanje dvije trećine ugovorene plaće.


Pročitajte više: Sportašice preuzimaju tron kada je u pitanju plaća!


Nogometašice trudnice više nikad u nepovoljnom položaju

FIFA je u četvrtak objavila da je Odbor nogometnih dionika podržao promjene koje bi trebale jamčiti igračicama da se zbog trudnoće neće naći u nepovoljnom položaju.


Pročitajte više: Srpska košarkašica svega tri mjeseca nakon poroda zaigrala na Europskom prvenstvu u košarci za žene


Prema prijedlozima, nogometašice će se imati pravo vratiti nogometnim aktivnostima nakon završetka rodiljnog dopusta, a nogometni klubovi ih moraju na odgovarajući način integrirati te im pružiti odgovarajuću medicinsku i fizičku podršku.

Ženski nogomet u sljedećoj fazi razvoja

“Nakon nedavnog fenomenalnog rasta i neviđenog uspjeha FIFA-inog svjetskog prvenstva za žene u Francuskoj prošle godine, ženski nogomet ulazi u sljedeću fazu razvoja”, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

“Iz toga slijedi da moramo usvojiti regulatorni okvir koji je primjeren i prilagođen potrebama ženske igre.”


Pročitajte više: Slabiji spol? Pogledajte kako je nogometašica sama namjestila dislociranu čašicu koljena i nastavila s igrom


Odbori sudionika jednoglasno su prihvatili prijedloge koji će biti izneseni na konačno odobrenje Vijeća FIFA-e sljedećeg mjeseca. Izmjene će na snagu stupiti 1. siječnja.

Prema FIFA-i, prekid ugovora igračicama zbog njihove trudnoće, klubove će koštati odštete i dovesti do “sportskih sankcija”, što bi se također moglo kombinirati s novčanim kaznama za klub.

Izmjene će “postaviti globalni minimalni standard” za nogometašice, a nacionalna nogometna tijela će osigurati i pružiti izdašniju zaštitu nogometašicama.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dokumentarci Netflix

Ovih 5 dokumentaraca režirale su žene, a govore o važnim temama

Progovoriti u dokumentarnom filmu o osjetljivim temama poput seksualnog zlostavljanja, ubojstva ili prostitucije jako je nezahvalno - treba steći povjerenje aktera...
- Advertisment -