Nogometne sutkinje ispisuju povijest na prestižnim utakmicama

Sutkinje su rijetka pojava u nogometu, ali to se polako počinje mijenjati. Stephanie Frappart i Kateryna Monzul ispisale su povijest kao prve sutkinje na utakmicama kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo, prenosi Women’s Agenda. Ovo je jedna od svega nekoliko prilika u kojima su žene bile nogometne sutkinje na terenu na prestižnim utakmicama.

Francuskinja Stephanie Frappart bila je glavna sutkinja na kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo između Nizozemske i Latvije. Nakon toga, na utakmici između Austrije i Farskih otoka sudila je Kateryna Monzul iz Ukrajine.

O svemu se oglasila i FIFA, koja je poručila da je postavljanje sutkinja na tako prestižne utakmice velik napredak. “Iako iza sebe imaju iskustvo suđenja na nekim prestižnim utakmicama, suđenje na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo je posebno postignuće na koje trebaju biti vrlo ponosne. Naporno su radile zadnjih nekoliko godina i ovaj angažman je priznanje za dobro odrađen posao”, rekao je Pierluigi Collina, predsjednik Odbora FIFA sudaca.


Pročitajte više: FIFA mijenja globalne standarde: trudne nogometašice očekuje bolja potpora


Bogata karijera uspješnih sutkinja

Stephanie Frappart je već jednom ispisala povijest kao prva žena koja je sudila na utakmici Lige prvaka u prosincu prošle godine. Sudila je i u Superkupu 2019. godine te u finalu Svjetskog prvenstva za žene. Uvrštena je u stalnu postavu sudaca francuske prve lige, a njezinu stručnost i temeljitost prepoznao je i glavni UEFA-in sudac Roberto Rosetti.

Impresivna su i postignuća Kateryne Monzul, koja je 2016. postava prva žena u Ukrajini koja je sudila na utakmici prve muške nogometne lige. Bila je i prva žena u Ukrajini koja je sudila u finalu domaće lige, a Ukrajinsko nogometno udruženje proglasilo ju je najboljom sutkinjom u inače samo muškoj kategoriji.

Stephanie Frappart i Kateryna Monzul ostvarile su i najveća moguća postignuća u ženskom nogometu. Monzul je sudila u finalu ženskog Svjetskog prvenstva između SAD-a i Japana 2015. godine, a Frappart je sudila u finalu Svjetskog prvenstva 2019. godine na utakmici između SAD-a i Nizozemske.


Pročitajte više: Stephanie Frappart postala prva sutkinja na muškoj utakmici Lige prvaka!


Nogometne sutkinje su budućnost

Velik uspjeh dviju sutkinja samo je početak, smatra Pierluigi Collina i najavljuje da ćemo sve češće viđati nogometne sutkinje na utakmicama. “FIFA nastavlja s razvojem sutkinja i uopće ne sumnjam da će one na muškim utakmicama uskoro postati uobičajena stvar”, izjavio je.

Povijest će uskoro ispisati i Rebecca Welch, kojoj je dodijeljena utakmica između Harrogate Towna i Port Valea u engleskoj drugoj ligi. Ona je prva žena koja će suditi na profesionalnoj utakmici u Engleskoj.


Pročitajte više: Nogometna sutkinja spojila strast prema kuhanju i nogometu u najfiniju kulinarsku priču


Do sada se na profesionalnim utakmicama moglo vidjeti svega nekoliko sutkinja. Među prvima bila je Nicole Petignat koja je sudila na nekoliko kvalifikacijskih utakmica za UEFA kup, te Bibiana Steinhaus koja je sudila u Bundesligi. Uspjeh ovih sutkinja velika je inspiracija za mlade žene koje žele biti nogometne sutkinje, ali odustaju zbog straha ili nedostatka podrške.

Foto: FIFA WWC

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -