Norveška ženska rukometna reprezentacija kažnjena jer su odbile nositi bikini gaćice

Rigorozna pravila Internacionalne rukometne federacije zahtijevaju od rukometašica koje igraju na pješčanom terenu da nose ‘bikini’ gaćice za vrijeme natjecanja, iako rukometaši nose kratke hlačice. Norveška ženska rukometna reprezentacija pobunila se protiv toga pravila, a uslijedila je visoka kazna koja je šokirala javnost.

Pravila rukometne federacije nalažu da su natjecateljice obavezne nositi bikini gaćice “usko uklopljene i izrezane pod kutom prema gore, prema vrhu noge”. Također je propisano kako bočna širina gaćica ne smije prelaziti 10 centimetara. S druge strane, za muške natjecatelje pravila propisuju nošenje kratkih hlačica.


Pročitajte još: Najbolja svjetska judašica Barbara Matić kaže da je judo sport u kojem se ravnopravnost zaista vidi!


Ovom se pravilu usprotivila norveška ženska rukometna reprezentacija, ocijenivši ga seksističkim i objektivizirajućim za sportašice. Umjesto u bikini gaćicama, ove su rukometašice u utakmici protiv Španjolske na ovogodišnjem Europskom turniru odlučile nastupiti u kratkim elastičnim hlačicama. Zbog tog ih je čina Europska rukometna federacija odlučila kazniti sa 150 eura po rukometašici, odnosno ukupno 1500 eura. U objašnjenju koje je objavila disciplinarna komisija federacije ustvrdili su kako je kazna izrečena za “neprimjereno odijevanje”.

Uz norveške je rukometašice stala Norveška rukometna federacija, koja je i ranije najavila kako će, dođe li do toga, sama platiti kaznu. Njihov je predsjednik Kåre Geir Lio za NBC izjavio kako bikini gaćice nisu prikladna odjeća za tu vrstu aktivnosti. Kazao je kako bi ženski timovi, jednako kao i muški, trebali se natjecati u onome što smatraju udobnim. “To bi trebao biti slobodan izbor unutar standardiziranog okvira. Najvažnije je imati opremu s kojom se sportaši osjećaju ugodno”, rekao je za APN, a prenio je BBC.


Pročitajte još: Žene u sportu manje plaćene jer nemaju iste mogućnosti kao muškarci


Prije natjecanja, Norveška je proslijedila upit Europskoj rukometnoj organizaciji oko nošenja hlačica, što su oni odbili i upozorili ih na kazne. “ERF je obavezna pozabaviti se ovim pitanjem u interesu svojih članica federacije, no dužni smo objasniti kako se bilo kakva promjena pravila može dogoditi samo na razini Međunarodne rukometne federacije”, rekao je njihov glasnogovornik Andrew Barringer.

Ovo je komentirao i norveški ministar kulture i sporta, Abid Raja, u tweetu u kojem je pravilo ocijenio apsurdnim. “Ovo je potpuno apsurdno – potrebna je promjena stava u mačo i konzervativnom međunarodnom svijetu sporta.” A kritičan je bio i predsjednik Norveške odbojkaške reprezentacije koji je zaključio kako “u 2021. godini ovo uopće ne bi trebalo dovoditi u pitanje.”

Foto: Instagram/@norgeshandballforbund

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -