Najbolja svjetska judašica Barbara Matić kaže da je judo sport u kojem se ravnopravnost zaista vidi!

Hrvati se u svijetu ističu po svojim vrhunskim i prepoznatljivim sportašima, a jedna od njih definitivno je Barbara Matić koja se u povijest već upisala 10. lipnja kada je osvojila zlato na Svjetskom judo prvenstvu u Budimpešti, u ženskoj seniorskoj kategoriji. Ova Splićanka sada ide u pohod na Olimpijske igre u Tokio, a u razgovoru nam je otkrila najveće izazove karijere i koje su predrasude s kojima se žene suočavaju u profesionalnom sportu!

Kao i većina vrhunskih sportaša, Barbara je ljubav prema judu otkrila vrlo rano, već u 1. razredu osnovne škole. Kada su njezini sadašnji treneri Vladimir i Slavko Preradović došli održati jedan sat juda za klince iz osnovne škole na splitskim Pujankama, nije ni slutila da će se iz toga roditi strast koja će odrediti njezin životni put. Nije trebalo dugo da se zaljubi u čari ove borilačke vještine. Danas se prisjeća kako su joj se svidjela putovanja, druženje sa super ekipom, raznoliki treninzi i osobni razvoj uz život sa sportom.


Pročitajte još: Olimpijske sportašice će u Tokio ipak moći povesti svoje bebe!


Danas kao odrasla, zlatna judašica kaže da stremi izvrsnosti u svakom treningu i svakom natjecanju. “Od malih nogu ima dosta očekivanja ljudi oko mene, iz kluba, iz saveza, a onda, kada sam osvojila dvije titule svjetske juniorske prvakinje, i iz svijeta da uvijek budem top, u borbi za medalje”, rekla nam je Barbara.

I ta očekivanja za sada nije iznevjerila. Njezin najveći ponos naslov je svjetske prvakinje koji je izborila prošlog mjeseca u Budimpešti i osvajanje naslova svjetske juniorske prvakinje koji je stekla čak dva puta. Prvi joj je put ostao u posebno lijepom sjećanju jer je tada s njom bila sestra Brigita koja je na istom natjecanju osvojila broncu, a po povratku su se njeni sugrađani dočekali s vatrometom u kvartu.

Barbara Matić smatra da je došlo novo doba za žene u vrhunskom sportu, pa tako kaže i kako danas u tom području ima sve manje predrasuda. Smatra da je ostvarivanje vrhunskih rezultata rezultiralo i s promjenom percepcije o ženama. “Judo je sport u kojem se ravnopravnost dosta provodi i vidi, nagradni fond na IJF World Touru je isti”, objasnila je. 

Ova je judašica i sama bila aktivna na promoviranju žena u sportu, pa je tako i sudjelovala u snimanju spota u sklopu kampanje ‘Glas žena u sportu’. Kaže da je po tom pitanju aktivna i predsjednica saveza, Sanda Čorak, koja se za jednakost žena u sportu bori i na svjetskoj razini.

Upitana može li sama svojim djelovanjem potaknuti žene da se bave vrhunskim sportom, Barbara kaže kako se nada da može iako sama baš i nema sportskih uzora. “U ovakvim temama spominjem Janicu Kostelić jer je ona u svoje vrijeme došla iz malog i nepoznatog sporta, a onda kada je počela osvajati onda je i cijelo skijanje naraslo. Htjela bih biti kao ona, osvojiti sve što se može osvojiti i napraviti za judo ono što je Janica napravila za skijanje”, kaže.


Pročitajte još: Poznata trkačica uzdrmava svijet profesionalnog sporta: Osnovala je drugačiju organizaciju i zaposlila atletičarke


I vjerujemo da će to i postići, jer Barbara trenutno trenira barem dva puta dnevno, uz jedan dan odmora na tjednoj razini. Pripreme za Olimpijske u Tokiju također su već u punom jeku, a s njima dolaze i novi zazovi. Barbara je priznala kako u najveće spada ispunjen raspored, uz dosta medijskih obaveza nakon što je postala svjetska prvakinja. “Najveći izazov je uvijek taj dan biti na najboljoj razini sebe. Imam ogromnu podršku svih, od obitelj, prijatelja, Hrvatskog judo saveza, pa do Hrvatskog olimpijskog odbora. Uz sve to je puno lakše i ostvarivati dobre rezultate”, rekla je.

Što se tiče planova za budućnost, Barbara ovdje ne dvoji. “Judo, judo, judo. Sve dok budem mogla biti na vrhunskom nivou, a onda “normalan” život, obitelj, posao u struci, prijatelji. U ovom trenutku nemam drugih planova osim biti zdrava i sretna, imati dobre ljude oko sebe i sve drugo ću si napraviti”, zaključuje Barbara Matić.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -