Želite li unaprijediti svoje poslovanje pripreme za novo programsko razdoblje su ključne!

Leže li vam u ladicama razni projekti kojima se do sad niste stigle pozabaviti, možda je vrijeme da se ipak aktivirate i u novom programskom razdoblju posegnete za svojim dijelom „kolača“ zvanim EU fondovi. Pogotovo jer se Vlada „na sva usta“ pohvalila s ispregovaranih 22 milijarde eura za Hrvatsku u EU proračunu (više nego dvostruko u prvih 7 godina članstva), ali treba naglasiti da najteži dio posla tek dolazi.

Novo programsko razdoblje – što to znači?

Od famoznih 22 milijarde, 12,6 milijardi eura odnosi na novo sedmogodišnje razdoblje (od 2021. do 2027. godine) u vidu pomoći kakvu smo i dosad povlačili kroz različite EU fondove i programe kohezijske i poljoprivredne politike. Drugi dio čini fond „EU za sljedeće generacije“ za borbu protiv posljedica pandemije, poticanje rasta, ulaganja, digitalizacije i postizanja klimatskih ciljeva. Odatle se Hrvatskoj stavlja na raspolaganje 9,4 milijarde eura, ali u značajno kraćem – trogodišnjem razdoblju (do 2024.). Veći dio tog iznosa moći će se iskoristiti kroz dodjelu bespovratnih sredstava, a manji dio isključivo kroz zajmove. Međutim, s obzirom na trenutne kapacitete Hrvatske, postoji velika sumnja da će se toliki novac apsorbirati u datom roku.

O ovim i brojnim drugim temama raspravljat će se na 2. Međunarodnoj konferenciji „Strateške pripreme razvojnih programa i projekata za financiranje ESI fondovima u novom programskom razdoblju 2021. – 2027.“, 1. i 2. listopada u Trakošćanu. Svoje sudjelovanje potvrdila je i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak, koja će održati uvodni govor.


Pročitajte više: Nataša Tramišak: Prioriteti su likvidnost, očuvanje radnih mjesta, oporavak i reforme


Tema je, kako vidimo, i više nego aktualna, a svoja će iskustva i preporuke sa sudionicima podijeliti domaći stručnjaci, ali i predstavnici relevantnih institucija iz Slovenije, Mađarske, Bugarske i Rumunjske.

Stoga osigurajte svoju kotizaciju na vrijeme, uključite se strateški i na vrijeme u pripreme za korištenje kohezijske politike u novom razdoblju.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -