Zašto baš u 2022. iskoristiti poticaje za samozapošljavanje

Potpora za samozapošljavanje može se dodijeliti nezaposlenoj osobi za pokrivanje troškova osnivanja i započinjanje poslovanja poslovnog subjekta (obrt, trgovačko društvo, samostalna djelatnost i ustanova), kao i za udruživanje više nezaposlenih osoba koje će zajednički osnovati i započeti s poslovanjem novog poslovnog subjekta, odnosno nastaviti s poslovanjem postojećeg poslovnog subjekta kojeg su preuzeli.

Novosti u mjeri samozapošljavanja

  • Veći iznos potpora za samozapošljavanje
  • Samozapošljavanje – zeleno/digitalno
  • Biram Hrvatsku – preseljenje unutar Hrvatske
  • Biram Hrvatsku – povratak u Hrvatsku
  • Centralizirana obrada zahtjeva

Značajnu novinu predstavljaju mjere s uvećanim iznosom, te mjere koje se financiraju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a namijenjene su nezaposlenim osobama koje pokreću vlastiti posao u zelenim i digitalnim djelatnostima. Kriterije za utvrđivanje područja te indikativnu listu zelenih proizvoda i usluga možete pronaći ovdje.

Iznos potpore za samozapošljavanje

Iznos potpore za pokretanje vlastitog posla određuje se prema registriranoj djelatnosti i podijeljen je na dvije skupine. U odnosu na dosadašnji maksimalni iznos potpore do 130 tisuća kuna za I. skupinu, odnosno 80 tisuća kuna za II. skupinu, u 2022. iznos potpore podiže se do maksimalnih 150 tisuća kuna za I. skupinu, odnosno 110 tisuća kuna za II. skupinu. Također, za one koji su u zadnje dvije godine bili zaposleni minimalno godinu dana u jednoj od zemalja članica EU maksimalni iznos potpore koji mogu ostvariti iznosi do 200 tisuća kuna.


Pročitajte više: 9 stvari na koje trebate paziti ako uzimate poticaje od HZZ-a


Fiksni i varijabilni iznos potpore

Kao i do sada potpora se sastoji od fiksnog i varijabilnog iznosa. Fiksni iznos unaprijed je određen, a odnosi se na troškove osnivanja i registracije poslovnog subjekta, troškove rada podnositelja zahtjeva te uobičajene tekuće troškove poslovanja (knjigovodstvo, zakup poslovnog prostora, obavezne članarine i sl.). Fiksni iznos je 40 tisuća kuna za paušaliste te 55 tisuća kuna za registraciju ostalih oblika poslovnih subjekata i nije ga potrebno pravdati.

Varijabilni iznosi se moraju pravdati, a odnose se na primjer na troškove nabave strojeva, tehnike, alata, informatičke opreme; kupnje ili zakupa licenciranih IT programa; kupnja sirovine i potrošnog materijala za obavljanje djelatnosti samo za prerađivačku industriju; kupnja franšiza.

Nove mjere Mobilnost radne snage – Biram Hrvatsku

Pokrenute su dvije nove mjere Biram Hrvatsku i to Preseljenje unutar Hrvatske i Povratak u Hrvatsku. Mjere su pokrenute s jedne strane u cilju osiguranja potrebne kvalificirane radne snage, posebice u gospodarski slabije razvijenim i demografski oslabljenim područjima s naglaskom na ruralna područja Slavonije, zaleđa dalmatinskih županija, Banovine, Korduna, Like, Gorskog kotara i otoka te s druge s ciljem poticanja povratka aktivnog radnog stanovništva iz inozemstva (zemalja članica EU i Švicarske). Ciljane skupine mjere Preseljenje unutar Hrvatske su korisnici koji su odlučili preseliti svoje poslovanje u slabije razvijene regije odnosno oni korisnici koji su izvršili promjenu prebivališta na način da su se preselili iz područja indeksa razvijenosti VII i VIII u područje indeksa razvijenosti I, II, III i IV. Ciljane skupine mjere Povratak u Hrvatsku su povratnici nakon 1.1.2022. uz samozapošljavanje, starosti do 60 godina, neovisno o razini obrazovanja.

Samozaposlene osobe koje se presele i pokrenu posao u slabije razvijenim krajevima Republike Hrvatske mogu ostvariti jednokratnu potporu od 25 tisuća kuna, dok se taj iznos za povratnike iz inozemstva penje na 50 tisuća kuna. Tako maksimalan iznos za povratnike iz inozemstva, ukoliko zadovolje sve elemente potpore za samozapošljavanje, iznosi ukupno 200 tisuća kuna.


Pročitajte više: Nema više nepotrebnih troškova, otvorite obrt besplatno!


Udruživanje korisnika potpore

Kao i do sada mogu se koristiti i potpore za udruživanje korisnika potpora za samozapošljavanje s napomenom da udruživanje korisnika potpore za samozapošljavanje ne mogu koristiti korisnici potpore za samozapošljavanje zeleno/digitalno. Maksimalni iznosi potpora kod udruživanja ostaju nepromijenjeni i to za I. skupinu do 150 tisuća kuna, odnosno za II. skupinu do 110 tisuća kuna.

Apliciranje

Zahtjev se predaje putem on-line aplikacije, a preduvjet prijave za fizičke osobe je prijava putem NIAS sustava e-Građani. Najjednostavniji način aktiviranja e-Građani usluge je pomoću tokena banke. Također, više se ne trebaju „skidati“ predlošci poslovnog plana, već se on unosi izravno u obrazac on-line predaje zahtjeva.

Novost je i kod ocjenjivanja koje je sada centralizirano čime se nastoji otkloniti subjektivnost u procjeni.


Pročitajte više: Kako što bolje pripremiti poslovni plan i dobiti potporu za samozapošljavanje?


Radionice za samozapošljavanje

HZZ od 10. siječnja objavljuje raspored on-line radionica za pripremu predaje zahtjeva za potporu samozapošljavanja, koju bi potencijalni korisnik potpore trebao poslušati jer time osim što će dobiti korisne savjete ostvaruje i 10 od ukupnih 100 bodova (nap. prag prolaznosti je 65 bodova).

Više o mjeri samozapošljavanja na www.mjere.hr  

Dodatno – definicije za zelena radna mjesta i digitalna radna mjesta

  • „Zelena radna mjesta su radna mjesta u gospodarskim subjektima koji proizvode zelene proizvode i/ili pružaju zelene usluge odnosno koji se bave okolišno održivom djelatnošću te radna mjesta koja se izravno odnose na procjenu usklađenosti s okolišnim standardima i provedbu okolišnih propisa/standarda, osiguravaju obrazovanje i obuku vezano uz zelene tehnologije i prakse te povećavaju opću razinu svijesti javnosti o pitanjima okoliša.“
  • „Digitalna radna mjesta su radna mjesta i poslovi za čije obavljanje osoba mora posjedovati visoko specijalizirane, napredne IKT vještine, odnosno posjedovati znanja u sljedećim područjima: programiranje, razvoj aplikacija, digitalna poslovna analiza, digitalni marketing i kreiranja sadržaja, digitalni dizajn i vizualizacija podataka, upravljanje digitalnim proizvodima, podatkovna znanost, dizajn korisničkog iskustva, robotika,  razvoj algoritama i/ili proizvoda koji koriste umjetnu inteligenciju/strojno učenje, rješenja za Internet stvari (senzori, pametni kućanski uređaji) i dr.“

Gost autor: Višnja Hornung, vlasnica eu2investa

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

poslovanje u estoniji

U RH ćete izgubiti 200, a u Estoniji 50 sati na...

Početkom ožujka za članice Women in Adria i članove Udruge glas poduzetnika održale smo webinar naziva Estonsko...
- Advertisment -