Kako što bolje pripremiti poslovni plan i dobiti potporu za samozapošljavanje?

Potpore za samo/zapošljavanje su nikad aktualnija tema, uz onu za očuvanje radnih mjesta. U ova vremena neizvjesnosti i nesigurnosti, bespovratne potpore su nešto što mnogim osobama daje vjetar u leđa za pokretanje vlastitog biznisa i kretanja u poduzetničke vode, bilo da odluka padne na obrt (samostalnu djelatnost) ili otvaranje trgovačkog društva. Stoga je najvažnije napraviti dobar poslovni plan te tako dobiti potporu za samozapošljavanje.


Pročitajte više: HZZ poboljšao uvjete za samozapošljavanje, iznosi nikad veći!


Tko može dobiti potporu za samozapošljavanje?

Ciljana skupina kod potpora za samozapošljavanje su nezaposlene osobe prijavljene na Zavodu za zapošljavanje, ali potporu neće moći ostvariti osobe koje imaju ovrhu po privatnim računima, osobe koje su bile zaposlene u poslovnom subjektu koji žele preuzeti uz potporu, unatrag 12 mjeseci od podnošenja zahtjeva, osobe čiji je prethodni poslovni subjekt zatvoren ili su prestali biti vlasnici istog unazad 12 mjeseci od datuma podnošenja zahtjeva, osobe koje su obavljale samostalnu djelatnost te članovi zadruga, osobe kojima je prethodni radni odnos završio osobno uvjetovanim otkazom u istoj ili sličnoj djelatnosti za koju traže potporu, ukoliko u međuvremenu nisu postale dugotrajno nezaposlene osobe.

Dugotrajnom nezaposlenošću smatra se radna neaktivnost od 12 mjeseci i više, bez obzira je li osoba prijavljena u evidenciji nezaposlenih ili ne, osobe koje su već jednom koristile potporu za samozapošljavanje bez obzira na godinu dodjele potpore, osobe koje od člana obitelji namjeravaju preuzeti poslovni subjekt ili postojeće poslovanje kroz novi poslovni subjekt.

Ukoliko pak ne spadate u ove skupine koje ne mogu ostvariti potporu za zapošljavanje, i odlučite ju zatražiti, najvažniji dio dokumentacije koju će HZZ tražiti od vas je poslovni plan koji će dokazati održivost poslovanja.

Iako postoji predložak tog dokumenta, što bolje pripremite podatke, što detaljnije objasnite zašto ste sigurni da će vaš plan uspjeti, to su veće šanse da će vam potpora biti odobrena.


Pročitajte više: Što morate znati ako planirate otvoriti paušalni obrti u 2021.?


Kako što bolje pripremiti poslovni plan za samozapošljavanje i na što posebno obratiti pažnju?

Prvo na što je uvijek dobro obratiti pažnju, a možda zvuči banalno, su pravopisne greške. Iako je to nešto što bi se trebalo podrazumijevati, i zaista zvuči i pomalo smiješno na to upozoravati, ali to je prvi dojam koji se stječe prvim pogledom na bilo koji, pa tako i na ovaj dokument. Možda ste potpuno umjetnička duša i slobodnjak pa vam to i nije bitno (i ne vidite zašto bi to ikome bilo bitno kad je vaša poslovna ideja tako izvanredna), ali u ovoj situaciji može igrati presudnu ulogu. Kako uvjeriti nekoga da vam je poslovanje održivo i da ćete ga detaljno i precizno voditi (i opravdati), ako ne možete točno i ispravno napisati ni sami tekst u kojem to objašnjavate? Teško.

U svakoj rubrici što detaljnije opišite ono što treba objasniti, kako je nastala poslovna ideja, zašto mislite da je isplativa, održiva i naposljetku zašto ste baš vi osoba koja će u tome uspjeti. Po čemu se razlikujete od drugih, što je to što vas izdvaja iz mase? Vjerojatno ste nešto tako već radili u dosadašnjoj karijeri pa možete priložiti neke svoje radove kao primjer (npr. ako ste fotograf, i želite pokrenuti svoj vlastiti studio, primjeri fotografija koje ste vi uslikali su jako dobar primjer onoga što i kako planirate raditi).

Također, kod strukture ulaganja je svakako poželjno da dio financirate i sami, i dobro je detaljno objasniti iz kojih izvora to planirate podmiriti.

Ono što je također jako važno je procjena tržišne situacije u području kojim se planirate baviti. Poznavanje tržišta je ključno, a ako to dokažete u poslovnom planu, svakako ćete dobiti veliki plus. Poznajete li svoju konkurenciju dovoljno da opstanete i pored njih?


Pročitajte više: 9 stvari koje morate znati ako uzimate poticaje od HZZ-a


Procjena troškova i prihoda je ogledalo vašeg očekivanja i vaše ozbiljne namjere u privatnom poduzetništvu. Naravno, teško je procijeniti sve u kunu jer postoje situacije koje se jednostavno ne mogu predvidjeti (tko je mogao misliti da će nastupiti pandemija i blokirati više od pola ekonomije?). Ali važno je biti realan i ovome pristupiti krajnje oprezno i ozbiljno. Prevelika očekivanja u prvim godinama poduzetništva jednostavno nisu realna i planirati prevelike prihode uz minimalne troškove jednostavno niti je realno niti opravdano niti zvuči dobro. Poduzetništvo je krajnje neizvjesno i nesigurno, i ako planirate od isplate dobiti u prve tri godine poslovanja kupiti kuću, novi auto i apartman na moru sigurno niste kandidat koji će dobiti ovu potporu. To definitivno nije obeshrabrenje, i svakako uvijek treba cijeniti svoj rad i angažman, ali situacija je takva da to nisu realna očekivanja, pa sve da ih i ostvarite, u početku ne zvuče uvjerljivo.


Pročitajte više: Paušalni obrt ili kako najjednostavnije započeti vlastiti posao


I za kraj, ako ste i dalje sigurni da želite biti privatni poduzetnik, da ćete tako dobro sastaviti poslovni plan pa vam niti Hrvatski zavod za zapošljavanje ne može odbiti sredstva za samozapošljavanje, samo hrabro naprijed i držite se prvotnog plana, kako onog na papiru, tako i onog u vašoj glavi. Na kraju uvijek sve bude baš onako kako treba biti!

Autor: knjigovotkinja Snježana Fember Mateša, TARIS

Foto: Rawpixel/Burst, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -