Uvode se obavezni sistematski pregledi za sve punoljetne u Hrvatskoj – Cilj bolje zdravlje nacije

Ministarstvo zdravstva nedavno je najavilo da se planira u sklopu uvođenja preventivnih programa zaštite zdravlja građana, uvođenje obaveznih sistematskih pregleda za sve punoljetne građane. Iz ministarstva je najavljeno da planiraju realizaciju ove vrste preventivnog programa u suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) koji bi financirao sistematske preglede građana.

Prevencija zdravlja nacije

Sistematski pregledi bi bili besplatni za sve, a obavljali bi se jednom godišnje ili jednom u dvije godine ovisno o dobi građana. Kako je najavljeno iz Ministarstva zdravstva, pregledi bi se obavljali u jednom danu tako da nema previše izostanaka s posla i čekanja, a građani bi dobili mogućnost ocjenjivanja pregleda. Pregledi će služiti u preventivne svrhe i za rano otkrivanje bolesti te povećanu mogućnost izlječenja i poboljšanja stanja, kao i za praćenje zdravstvenog stanja nacije i uvođenje nekih dodatnih programa ranog otkrivanja bolesti i prevencije.

Sistematski pregledi bit će prilagođeni dobnim skupinama i spolu. „Da bi zdravstveni sustav mogao adekvatno odgovarati na sve izazove, da bi pacijenti imali veće šanse za izlječenje, najvažnije je rano otkrivanje bolesti“, navodi Beroš. „Osim što bi bili zdraviji, postigla bi se veća racionalizacija troškova, a raspoloživa sredstva usmjerila bi se na dobivanje boljih ishoda liječenja, što je upravo jedan od ključeva zdravstvene reforme“, dodao je ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi Jutarnji.hr.


Pročitajte više: Kako stres negativno utječe na plodnost i intimno zdravlje?


„Sistematski su zakasnili“

Mnogi liječnici smatraju da bi se više trebalo ulagati i posvetiti pažnje preventivnim programima još od najranije dobi. Dodaju kako su sistematski pregledi zakašnjela reakcija zdravstvenog sustava na loše zdravstveno stanje hrvatskih građana. Brojni se i neodazivaju na pozive za preventivne preglede.

 „Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo trebaju puno više poraditi na prevenciji. To je uloga HZJZ-a, da se nešto napravi po pitanju edukacije stanovništva u smislu i debljine, i pušenja, i nekretanja, to je puno važnije nego neki sistematski pregled kojim već kasno reagiramo.“ „Zdravstvene akcije treba provesti prije nego dođe do štete, prije nego već nastupi bolest“, izjavila je dopredsjednica Hrvatske liječničke komore dr. Vikica Krolo, a prenosi Novilist.hr.


Pročitajte više: Novo istraživanje: Kod bolesti srca ženama više pomažu liječnice nego liječnici!


Ne možeš nekoga nagovoriti na pregled

Doktorica Krolo za Novi List je iznijela podatke i dala svoje mišljenje o lošem odazivu građana na preglede i o onima koji na preglede uopće ne idu. „Pitanje je može li se doprijeti do takvih ljudi. Ako netko ne ide doktoru, kako ću ga dozvati? Pošaljite mu poštu, on će to ignorirati. Imate odgovor od samo 13 posto pozvanih građana na rano otkrivanje raka debelog crijeva, koji vam dolazi na kućnu adresu, a sve što trebate učiniti je dati tri uzorka stolice i vratiti besplatno poštom. Dakle, poziv mu je došao poštom kući i što je napravio, ništa, spremio sa strane. Nekome tko uopće nije zainteresiran za svoje zdravlje i inače ne odlazi liječniku, teško ćete dokazati da treba doći na sistematski pregled“, izjavila je Vikica Krolo.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -