Pandemija promijenila očinstvo: Tate preuzimaju veći dio obaveza oko brige za djecu!

Udruga Status M u suradnji s udrugom RODA – Roditelji u akciji, Zakladom Solidarna te Veleposlanstvom Kraljevine Švedske, provela je online kampanju i događaj Festival Tata, u sklopu kojeg je uspješno održan foto natječaj prikaza života očeva u Hrvatskoj u doba korona krize te istraživanje utjecaja pandemije na očinstvo u Hrvatskoj.

Očinstvo za vrijeme pandemije

U sklopu ovogodišnjeg Festivala tata provedena je i internetska anketa “Utjecaj pandemije COVID-19 na roditeljske prakse očeva” u kojoj su sudjelovali očevi diljem Hrvatske. Rezultati su pokazali trend većeg uključenja očeva u aktivnosti svakodnevne brige o djeci te intenzivnijeg provođenja zajedničkog vremena s djecom. Oko 20% očeva provodi više vremena s djecom tijekom pandemije, njih 26% češće vodi djecu u prirodu, 27% očeva češće nego prije pomaže djeci u izvršavanju školskih zadataka, a 18% očeva češće nego prije čita sa svojom djecom.

Anamarija Sočo, voditeljica Festivala tata, komentira: “Rezultati ankete pokazuju da očevi tijekom pandemije preuzimaju na sebe veći dio obveza brige za djecu nego što su to činili prije. Nadamo se da će se taj trend nastaviti i u budućnosti. Možda će to biti jedan od pozitivnih ishoda pandemije i korak prema uistinu ravnopravnom roditeljstvu”.


Pročitajte više: 3 stvari koje tata može naučiti od mame koja se nakon porodiljnog vraća na posao


“Više se bavim kućanskim poslovima i više sam s djetetom, što mi održava razinu pozitivne energije. S druge strane, radim dokasna kada dijete zaspi i nemam uopće vremena za sebe. Sada znam kako je majkama, pogotovo onim zaposlenima” , rekao je jedan od očeva sudionika ankete.

Očinstvo slično vidi i Matija Švaljek koji je postao tata u prvom valu pandemije. Na tome je na neki način i zahvalan jer se zbog rada od kuće uspio zbližiti sa sinom.

“Bio sam prisutan u svim prvim trenucima djeteta, puna dva i pol mjeseca, što mislim da je jako ojačalo moj odnos sa sinom. Samim time sam učio uz suprugu prve detalje brige oko bebe i svi zajedno smo se povezivali. Navikli smo se jedni na druge”.

Veći šok mu je bio kada je donesena odluka o vraćanju na posao što mu je teško palo. Trebao se naviknuti na odvojenost tih 8 sati, i briga i misao usmjereni prema doma su bili jaki i sveprisutni.

Matija je inače poznat po rušenju možda jedne od najpoznatijih predrasuda – one o tome da je kuhanje namijenjeno isključivo ženama. Matija Švaljek je tata koji je poznat po tome što kuha i koji je u nekoliko navrata podijelio recepte s način čitateljima.


Pročitajte više: Matija i Vuk imaju karijere, obitelji, ali i strast prema kuhanju, otkrili su nam zašto toliko uživaju u pripremi jela!


Jedna od redovnih aktivnosti u sklopu Festivala tata je foto natječaj, u kojem je ove godine sudjelovalo stotinjak očeva ih cijele Hrvatske. Natječaj je bio otvoren od 2. do 22. studenoga i na njega je pristiglo je mnoštvo divnih objava, fotografija i uspomena očeva i njihove djece. Javnost je glasovala za pristigle fotografije i odabrala 6 pobjednika dok je stručni žiri odabrao 5 najboljih fotografija koje prikazuju očinstvo. Autori/ce svih pobjedničkih fotografija biti će nagrađeni prikladnim poklonima organizatora i prijatelja Festivala.

Već treću godinu zaredom, organizacija Status M zajedno s partnerima provodi Festival tata, događanje posvećeno angažiranom očinstvu čiji je cilj inspirirati očeve na brižno i aktivno uključivanje u odgoj djece te pokretanje rasprave o važnosti uključenog očinstva.

Prvi festival koji se obraća tatama

Festival tata prvi je festival u Hrvatskoj koji se obraća tatama i koji naglašava važnost brižnog roditeljstva. Organizira se treću godinu zaredom, naslanjajući se na projekt Švedski očevi fotografa Johana Bävmana koji je proveden kao izložba s dodatnim događanjima u nekoliko desetaka država diljem svijeta.

O važnosti festivala Mirna Jurić iz Veleposlanstva Kraljevine Švedske rekla je:

”Za djecu su jednako važni i očevi i majke i zato je važno poticati i promicati ravnopravnu uključenost očeva u odgoj djece. Veseli nas da se svake godine Festivalu priključi sve više očeva i već se veselimo novim izdanjima u godinama koje dolaze.”

Ovaj festival dobra je promocija i poticaj očevima da više sudjeluju u odgoju djece. Ne samo zato što je u pitanju natječajni festival, već je to dobar poguranac očevima da shvate da su i oni važni faktor u odgoju. To ne znači da se samo igraju i zabavljaju s djecom, već i da sudjeluju u osnovnim funkcijama, kao što su prematanje pelena, hranjenje, uspavljivanje i tome slično. Sve je to nešto što uglavnom rade mame, a iz svog primjera, Matija Švaljek može potvrditi da i ovo sve može biti zabavno.

“Što se tiče ostalih vrsta promocija uključenosti očeva je skidanje stigme muškog porodiljnog dopusta u firmama. To nije rezervirano samo za majke, i nije nikakva sramota kada otac ode na porodiljni, dapače. Imam par primjera na poslu i mogu reći da sam čuo samo pozitivna iskustva”, kaže Matija.


Pročitajte više: Jedan tata kuhar nam je otkrio recept za čamčiće, odnosno tikvice punjene mljevenim mesom!


“Ravnopravna uključenost očeva u brigu o djeci donosi višestruku, dugoročnu dobrobit za cijelu obitelji, ali i za društvo, zato nastavljamo s aktivnostima poticanja ravnopravnog roditeljstva i nakon Festivala”, zaključila je Jasena Knez Radolović iz udruge Roda.

Status M i partneri će uz pomoć društvenih mreža i stranice festivaltata.hr nastaviti i nakon Festivala aktivno poticati očeve u Hrvatskoj na aktivno sudjelovanje u odgoju te brižno roditeljstvo i očinstvo.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -