Odijela po mjeri više nisu rezervirana samo za muškarce

Koliko nam zapravo dobro pristaju komadi istih krojeva u pet ili šest dostupnih veličina? I koliko komada u ormarima posjedujemo koji nam zaista pristaju? Razlika u ženskim tijelima ima gotovo onoliko koliko ima i žena na svijetu, stoga je suludo da se pri kupnji odjeće moramo svrstavati u svega nekoliko opcija. Ako i vas to muči, razveselit će vas činjenica da odjela po mjeri za žene uskoro neće više biti neobična niti nedostupna.

Povezano:

Luksuz koji si mnoge žele (i moraju) priuštiti

Muškarci dobro znaju za luksuz odijela krojenih točno po njihovim proporcijama već stoljećima. Trend “brze odjeće” i “jedne veličine koja pristaje svima” puno se brže uvukao u ženske shopping opcije, i ovdje ostao uglavnom jedina opcija, za razliku od mode muškaraca.

Iako si i žene nekada priušte posebno skrojenu haljinu ili hlače, to obično čine u posebnim prilikama ili kada baš imaju neku posebnu ideju. A i za to traže posebne krojače. Krojačnice u koje se samo ušeta, daju mjere, i pričeka nekoliko dana za odijelo samo po vašoj mjeri ostale su normalnija pojava kada je riječ o muškarcima.

Odjela po mjeri

No, činjenica je da oskudni izbor krojeva za žene postaje još problematičniji kada je riječ o odijelima, stoga imaju i veću potrebu za jedinstvenim odjevnim komadom krojenim baš po njihovoj mjeri. Ovo je prepoznala i Shao Yang, krojačica iz New Yorka koja stoji iza, sad već popularnog, brenda The Tailory koji okuplja razne krojače i firme koje se bave šivanjem odijela po mjeri upravo za žene.

Tailory nije specijaliziran isključivo žene, no ipak im na muškarce otpada vrlo mali broj narudžbi. Iako je ovo mnogo skuplja opcija od odijela iz high street, pa nekada čak i high end, brendova, Tailory je primijetio da sve više žena u njihovoj blizini radije biraju odijela po mjeri. Najveći broj klijentica upravo su žene koje se muče s odjećom iz trgovina zbog svojih tjelesnih proporcija.

Povezano:

Lijenost krojača učinila je povijesnu razliku

Jedan od najvećih stereotipa o ženama je taj da vole trošiti na luksuz i odjeću. Ako je to točno, zašto su onda kroz većinu povijesti muškarci jedini održali monopol na luksuz odijela krojenih po njihovoj mjeri? Jedna od krojačica koje stoje iza Tailory-a, Kathryn Sargent, objasnila je da se radilo o svojevrsnoj lijenosti krojača.

Odjela po mjeri

Povijest koja je izgurala žene iz businessa odijela po mjeri pisana je u Engleskoj, odakle dolazi i većina modernih koncepcija o odjeći. “Ženska je odjeća po mjeri u jednom trenutku počela izgledati previše staromodno, odaje dojam da ćete jahati konjem do nekog društvenog događaja. Odisala je stilom Mary Poppins, i moderne žene više nisu htjele imati ništa s time”, ispričala je Kathryn za portal Fortune i dodala da su krojači tog doba iz manjka interesa učinili vrlo malo da vrate žene u krojačke ateljee.

Ženska je figura mnogo kompleksnija od muške pa je krojačima bilo mnogo teže raditi odijela po mjeri za njih. Zato se niti nisu trudili izmišljati novu modu, nego su se s olakšanjem prepustili šivanju za muškarce. Ustvari, ono zbog čega žene imaju veću potrebu za odijelima po mjeri je upravo ono zbog čega im je povijesni tijek mode srozao tu opciju.

Odijelo možda ne čini ženu, ali čini samopouzdanje u svijetu businessa

Posebni materijali koji se često koriste u izradi odijela po mjeri imaju i nekih skrivenih prednosti za poslovne žene. “Snažni materijali pomažu ženama u komunikaciji”, objasnila je Dara Lamb, još jedna od krojačica iz Tailory-a koja je odijevala mnoge poslovne žene na visokim pozicijama velikih multinacionalnih kompanija. Pokazujući na luksuzni materijal izrađen od duboke plave engleske vune, dodala je da su muškarcima ovakvi materijali dobro poznati.

“Žene koje su na vrlo visokim pozicijama često govore pred većim brojem starijih muškaraca nego žena. Većina njih nosi odjela po mjeri i većina njih su već vidjeli takve materijale. Ova vrsta vizualnog prepoznavanja može im na neki način srušiti zid i pružati ženi više utjecaja nego što bi inače imala”, pojasnila je Lamb svoje stajalište.

U ovom slučaju odijelo ipak čini čovjeka. Ovdje nije toliko bitno što će ti stariji tradicionalistički ustrojeni muškarci misliti o ženama, koliko ono što ona sama misli o sebi. A krojačice koje stoje iza brenda Tailory smatraju da iz odijela krojenih po mjeri žene mogu dobiti vrlo veliku dozu samopouzdanja i početi same sebe smatrati utjecajnijima nego što su to prije doživljavale.

Foto: Instagram/ @thetailorynyc

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -