Kako raditi za nadređenog koji ima nerealna očekivanja?

Bez obzira je li vaš nadređeni voditelj vašeg odijela ili je izvršni direktor, povremeno će imati nerealna očekivanja. No, postoje nadređeni koji većinu vremena imaju nerealna očekivanja. Naviknuti su na svoja prijašnja iskustva u nekim drugim tvrtkama, a ne na ljude i situacije u trenutnoj organizaciji. Stoga, kako odnos s nadređenim poboljšati kad očekuje od vas ono što ne možete ispuniti?

Povezano: Kako biti u prijateljskim odnosima sa šefom?

Kad radite za takvog nekog, možete se osjećati kao da se od vas traži da ne uspijete. Može biti opasno pobijati nadređenog pa čak i argumentirati svoje stajalište. Možda imate sve relevantne podatke, ali još uvijek osjećate pritisak da udovoljite svakom zahtjevu.

Kako poboljšati odnos s nadređenim?

Smirite svoje tijelo

Ako ste zbog pritiska nadređenog u osjećaju stalnog stresa, prvo smirite svoje tijelo kako biste mogli smiriti svoje misli i poduzeti odmjerene, primjerene akcije. Za to postoji jednostavna tehnika kojom je cilj osjetiti stopala u cipelama. Bez obzira sjedite li ili stojite ovim mehanizmom možete brzo i neopaženo smiriti svoje tijelo. Samo pritiskom noge na pod, primijetit ćete pete i nožne prste u dodiru s tvrdom podlogom te ćete tako podsjetiti sebe da izdahnete i ponovno udahnete. Onda možete razmišljati što želite reći ili učiniti.

Povezano: Kako postaviti zdrave granice u odnosima s drugima?

Složite se u ključnim stvarima pa raspravite detalje

Vi i vaš šef teoretski imate zajedničku misiju i zajedničke ciljeve, a pokazivanje da ih želite ostvariti može vam dati slobodu da objasnite neke detalje. Liz Kislik, stručnjakinja za rješavanje konflikata na radnom mjestu, susrela se s različitim šefovima. Jedan voditelj s kojim je radila nije bio zainteresiran za učenje ili uzimanje u obzir praktičnih detalja provedbe; umjesto toga zanemario je bilo kakve prepreke te imao pomalo grandiozne izjave o tome što će postići njegov tim, pretpostavljajući da je vrijedne inicijative lako provesti. Njegov tim borio bi se da ispuni svoje obveze, a kupci i druge organizacijske skupine okrivili bi ih za nepotpuno ili neuspješno izvršenje.

Kako bi postigla bolje rezultate, Liz je otvorila raspravu s: “Dopustite da podijelim s vama način na koji mislim da bismo to mogli učiniti s najmanje problema”, tako da su zaposlenici bili usmjereni prema izvedivim rješenjima, a ne da nadređenom predstavljaju probleme koje nije želio čuti. No, raspravu je nastavila s prihvaćanjem njegovog zahtjeva, ali je promijenila pristup da ne bilo nerealnih očekivanja. “Razumijem da želiš X. Već sam pokušao učiniti Y i imam zabrinutosti oko Z. Možemo li razgovarati o tome koji bi mogli biti sljedeći koraci?” Iako taj šef još uvijek iznosi velike planove, s vremenom je naučio tolerirati slušanje više detalja o tome što je izvedivo, a što problematično.

Tražite feedback

Malo je vjerojatno da vaš šef planira biti nerealan ili nepošten. Vjerojatnije da postoji obrazloženje koje nije jasno preneseno ili se možda čak i ne prepoznaje. Umjesto da samo mislite „Ovo je smiješno!“ Nastavite provjeravati kako biste bili sigurni da razumijete i ispunjavate ono što vaš šef zapravo želi.

Procijenite njegov stil

Procijenite stil i pristup svog šefa kako biste odredili hoćete li dobiti bolji odgovor ponašajući se proaktivno. Vlasnik agencije s kojim je Liz radila volio se upuštati u nerealna očekivanja, dok je njegovo osoblje često i dosljedno naučilo imati realna očekivanja i dijeliti relevantne informacije. Ona je u pristupila problemu tako što su zaposlenici dobili pravo pitati je li vlasnik agencije “u oblacima” i pristupa li rješavanju problema.

Kad sve kažete i učinite, sve dok ostajete na poslu i dalje ste odgovorni za pomaganje svom timu i šefu da budu uspješni. I koliko god frustrirajuće bilo raditi za nerealnog vođu, vaš bi cilj trebao biti zadovoljiti misiju organizacije, a istovremeno održavati svoj razum i samopoštovanje.

Foto: Pexels, Burst

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -