Što su to održivi eventi i zašto su važni za nas?

Jeste li znali da 59% poduzeća koja su se digitalizirala imali su povrat na investicije unutar jedne godine i 30% povećanu produktivnost radnika? A jeste li znali da se u 30 grama printanog materijala krije vrijednost jedne bočice Chanel No.5 parfema jer ste upravo tu vrijednost tonera potrošili za print tih materijala? Ovo možete nazvati i člankom o tome kako si kupiti bočicu Chanela umjesto printanja nepotrebnih materijala!

Povezano:

Koji su aspekti održivih evenata?

Nakon ovih statistika, sigurna sam da vas zanima što su održivi eventi i kako ih zapravo možete početi primjenjivati i u svom poduzeću. Održivi eventi nisu bauk, dugoročno nisu skuplji od ostalih evenata, a kvalitetniji su i bolji prema okolišu. Što oni zapravo predstavljaju i što su zapravo održivi eventi? Održivi eventi su oni koji se kod planiranja oslanjaju na 3 stupa ili aspekta – društveni aspekt, ekološki aspekt i financijski aspekt.

Kod planiranja održivog eventa, svaki event se može podijeliti u 9 kategorija. Svaka kategorija ima obavezne uvjete koji se moraju ispuniti i one opcionalne koji ne moraju, ali moj savjet je – nikad nemojte zadovoljavati normu samo da bi je zadovoljili. Uvijek napravite nešto više jer sitnice poput takvih se uvijek cijene.

Za vas sam odlučila izdvojiti nekoliko segmenata na koje treba obratiti pažnju kod organizacije takvog tipa eventa, dok više o održivim eventima možete uvijek pročitati na našem web-u u rubrici Riznica znanja. U nastavku vam donosim pregled nekoliko kategorija s primjerima što se može popraviti u tim segmentima.

Na što obratiti pažnju?

U nastavku vam donosim kratki pregled nekoliko kategorija te nekoliko primjera na koje možete obratiti pažnju kod planiranja svog eventa.

  1. Materijali za event i sam proces planiranja eventa – mislim da ne moramo ni napominjati kako je što manje papira uvijek najbolja opcija pa tako i da nema plastike na eventu. Uz to treba pažljivo planirati goodie bagove i staviti u njih stvari koje će zapravo koristiti posjetiteljima, a neće ih baciti u prvi koš za smeće.
  2. Catering – mislim da je tu nekako najčišća situacija oko toga što se smije, a što ne – staklene čaše, tanjuri koje imamo i kod kuće, planiranje manje hrane nego što bi inače, sezonska grana, opcije za vegetarijance ili vegane samo su neki od primjera.
  3. Društveni aspekt – u ovoj kategoriji postoji puno pravila. Samo neka od njih su: balans govornika, neutralno oslovljavanje posjetitelja, ali i zaštitari čiji se broj određuje sukladno pravilniku.
  4. Ostale aspekti eventa i tehnologija – još jedna od kategorija koja je dosta opširna i u kojoj se stvarno može svašta napraviti pogotovo kad pogledamo današnje evente. Npr. ograničavanje glasnoće na 80db, zabrana vatrometa, konfeta, jakih reflektora koji mogu ometati zračni promet itd.

Uz navedeni pravilnik, postoji i ISO certifikat za koji se trudimo da njegov proces certificiranja krene i u Hrvatskoj,

I za kraj svega bih voljela reći sljedeće – svakako možemo učiniti promjenu, samo se moramo pokrenuti. Nije teško, postoje pravila. Tu na snagu stupa i ISO certifikat na kojem trenutno radim da se započne certificiranje ovakvog tipa eventa i u Hrvatskoj te se nadamo da ćemo uskoro napredovati i u tom segmentu i donijeti u Hrvatsku ljestvicu više po pitanju organizacije evenata. Do onda, ne čekajte! Educirajte se, istražujte, budite kreativni i maštoviti. A za sve dodatno, naravno da vam stojim na raspolaganju.

Autorica: Maja Bosanac, vlasnica tvrtke Eventful

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -