Možete li poput Mariah Carey dobiti odštetu jer ste izgubile vrijeme na frajera?

Zbog bivšeg ste dečka ili zaručnika izgubili puno vremena? Ako vaše vrijeme znači i novac, mogli bi ga tužiti, barem sudeći po navodnom potezu Mariah Carey. Diva je od svog bivšeg zaručnika dobila milijunsku naknadu za, kako su se raspisali mediji, ‘izgubljeno vrijeme’, a mi smo istražili koliko je to uopće moguće unutar američkog i hrvatskog zakonodavstva.

Povezano:

Diva je navodno dobila presudu zbog ‘izgubljenog vremena’

Nema osoba za koje sintagma ‘vrijeme je novac’ vrijedi više nego diva, a Mariah Carey definitivno je jedna od njih. Svoje je izgubljeno vrijeme s bivšim zaručnikom, biznismenom Jamesom Packerom procijenila na zapanjujućih 50 milijuna dolara, koliko je navodno prvo tražila u tužbi.

Nakon što je okončana sudska trakavica između ove pedesetogodišnje pjevačice i Packera, Mariah je iz spora navodno izašla teža za minimalno 5 milijuna dolara. Osim naknade u novcu, diva je zadržala i zaručnički prsten koji je procijenjen na iznos vrlo sličan onom koji je dobila u nagodbi.

Prekid zaruka pjevačice i biznismena bio je vrlo buran, a par je iz njih izašao u izrazito lošim odnosima. Packer je u početku naglasio da joj neće dati ni jednog centa. Presuda se na kraju oslanjala na par ključnih elemenata. Činjenica da se zbog Packera preselila u Los Angeles i tako morala promijeniti život iz temelja navodno se pokazala kao veliki faktor u korist Mariah.

Osim toga, Mariah je bivšeg zaručnika optužila da je učinio nešto užasno njenoj asistentici dok su svi zajedno bili na jahti u Grčkoj. Zbog tog je incidenta morala otkazati dio turneje po Južnoj Africi, što joj je uzrokovalo i manju zaradu od turneje.

Sjećate li se slučaja Silvija Marića i Tatjane Mrduljaš?

O sličnom smo slučaju prije dvadesetak godina mogli slušati i u Hrvatskoj. Naime, 2001. godine medije je privukla tužba Tatjane Mrduljaš protiv svog bivšeg dečka, nogometaša Silvija Marića. Njena se tužba temeljila na činjenici da je zbog nogometaša zanemarila svoju manekensku karijeru. Naime, Mariću se navodno nije sviđalo što mu se djevojka svlači u kupaće kostime pred fotografima zbog čega se ona prestala baviti modelingom.

Slično kao i u slučaju Mariah Carey, Tatjana se zbog Marića preselila u London gdje joj je karijera stagnirala i sama nije imala nikakvu zaradu. Tatjana je sudskim putem tražila 12 milijuna kuna, pola stana u Zagrebu i pola Mercedesa. Nakon gotovo tri godine suđenja ipak su se nagodili izvan suda za 1,5 milijuna kuna.

Ovi primjeri zvuče odlično! Dečko vas je zavlačio, zaruke ili veza na kraju nisu završili brakom, a vi ste potrošili mnogo vremena podređujući svoj život njegovoj karijeri. Malo koja žena za to ne bi htjela odštetu! No, koliko je to uopće moguće i koliko su ovi slučajevi vjerno ispratili medijske natpise o njima? Pitali smo odvjetnicu Marijanu Temali da nam pobliže objasni što se ovdje dogodilo, i može li svatko poduzeti takve mjere?

Što o ovim slučajevima misle stručnjaci?

“Zaista nikada u praksi nisam imala slučaj da netko traži naknadu za duševne boli nakon prekida zaruka ili braka ili naknadu za zapostavljenu karijeru. Ako ste zajednički s partnerom ulagali u stan njegovih roditelja, dobrano ćete se namučiti dok dobijete jednu polovinu ulaganja. Tako da su naknade za duševne boli, našim ženama nažalost science fiction”, objasnila je odvjetnica.

Marijana je također pobliže objasnila što u našem zakonodavstvu podrazumijeva pravo na naknadu štete. Ono je okarakterizirano kao pravo na naknadu imovinske i neimovinske štete, dok neimovinska šteta predstavlja povredu prava osobnosti. Prava osobnosti su osnovna prava svake osobe koja ona stječe rođenjem, odnosno pravo na život, tjelesno i duševno zdravlje, ugled čast dostojanstvo, ime, privatnost osobnog i obiteljskog života, slobodu i druga slična prava.

“Iako svaka povreda prava osobnost predstavlja oblik štete bitno je naglasiti da to ne znači i bezuvjetno pravo oštećenog na naknadu te štete. Naknada štete za duševnu kod nas je u pravilu uvijek vezana za smrt bliske osobe, tjelesnu ozljedu ili narušenu čast ili ugled tipa klevetom, dok duševne boli zbog izgubljenog vremena tijekom veze ili braka nisu priznati oblik naknade.

U Hrvatskoj je vrlo teško dobiti presudu na temelju duševne boli

“S obzirom na to da ne postoji jasna definicija pojma duševne boli, teoretski bi bilo moguće potraživati naknadu štete za svaku situaciju u kojoj bi pojedina osoba smatrala da joj je tuđim ponašanjem narušeno duševno zdravlje, odnosno nanesena duševna bol. Isto bi se eventualno u sudskom postupku moglo dokazivati vještačenjem od strane liječnika psihijatra no teško je predvidjeti kakav bi stav zauzelo naše pravosuđe u dosuđivanju naknade u tim situacijama”, rekla je Marijana.

Odvjetnica smatra da je vijest o tome da je Tatjana Mrduljaš od Silvija Marića dobila 1,5 milijuna kuna u ime naknade štete zbog duševnih boli radi zapostavljanja vlastite karijere, u Hrvatskim medijima odjeknula previše bombastično.

“Pozornijim čitanjem dostupnih članka dolazi se do zaključka da se Tatjanin zahtjev temeljio na utvrđenju zajedničke izvanbračne stečevine te time i prava na podjelu iste. Ako su doista bile ostvarene zakonske pretpostavke za postojanje izvanbračne stečevine tada bi Tatjani pripadalo pravo na polovicu Silvijeve imovine stečene radom ili koja je iz toga rada potekla za vrijeme njihove veze”, kaže Marijana.

Dodala je i da ne možemo spekulirati što bi se točno dogodilo da Tatjana nije povukla tužbu, no da sa sigurnošću možemo pretpostaviti da ne bi uspjela u dijelu zahtjeva kojim je tražila naknadu zbog zapostavljanja vlastite karijere.

“Američko je zakonodavstvo potpuno drugačije”

“Što se tiče slučaja Mariah Carey, moramo imati na umu da je američko zakonodavstvo suštinski drugačije postavljeno nego hrvatsko. Američko zakonodavstvo se ne temelji na strogim zakonskim odredbama već na presedanima pa je stoga i puno šira mogućnost za priznavanje prava na naknadu štete po drugačijim i posebnijim vidovima.

Unatoč tome, iz dostupnih medijskih članka proizlazi da je Mariah svoje potraživanje temeljila na izgubljenoj zaradi zbog otkazanih nastupa u sklopu svoje južnoafričke turneje, do čega je došlo zbog neobjašnjenog incidenta između njezinog zaručnika i njezine asistentice, a ne na duševnoj boli koju je eventualno pretrpjela zbog istog.

Dakle iz svega navedenog proizlazi da je Mariah Carey tražila konkretnu imovinsku štetu koju i naše zakonodavstvo kao i sudska praksa priznaju.

Sagledavši navedene primjere možemo doći do zaključka da u društvu u kojem imamo problema dobiti i ono što je konkretno i čije je postojanje puno lakše dokazati (kao npr. ulaganja u stan u kojem ste zajedno živjeli) „običnoj ženi“ je materijalno, a posebno psihički iscrpno i vrlo teško upuštati se u stvaranje nove sudske prakse kojom bi se postojeća pravna situacija promijenila”, zaključuje odvjetnica.

Na žalost, ispada da nam nitko ne može nadoknaditi izgubljeno vrijeme, što je dodatni poticaj da dobro odaberemo na kakve ćemo ga ljude ‘trošiti’ kako ono na kraju ipak ne bi bilo potraćeno.

Foto: Instagram/@mariahcarey, Burst

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...
- Advertisment -