Jesu li okoloočne kreme zapravo beskorisne ili su ipak pametan ulog?

Skincare je moja velika ljubav. Hobi. Moj je interes za njegu kože krenuo prisilno, pod utjecajem tinejdžerskih akni kojih sam se uspješno riješila korištenjem odgovarajućih kozmetičkih preparata.

U potrazi za odgovarajućim proizvodima naučila sam jako puno o svojoj koži i o sastojcima koji joj više ili manje gode. S lakoćom procijenim hoće li mi proizvod odgovarati ili ne. Otkrila sam svijet tonika, seruma, fluida, krema… i okoloočnih krema koje sam do prije dvije-tri godine izbjegavala smatrajući ih suvišnima.

Okoloočne kreme – predmet polemika

Što me natjeralo da ih uključim u svoju njegu? Isušena koža oko očiju. Danas je koristim s ciljem sprječavanja ljuskanja kože oko očiju što me pogađa u hladno doba godine. No zapitala sam se griješim li i ima li je smisla koristiti i ostatak godine – u mojem slučaju, ali i općenito. Koliko god sam produbljivala svoje znanje o njezi kože, na ovo pitanje nisam pronašla odgovor.

Naime, oko okoloočne kreme se vode velike polemike.


Pročitajte više: Hijaluronska kiselina: Hit anti-age sastojak za zdravu kožu


Primjerice, američka kozmetičarka i influencerica Cassandra Bankson u pravilu ne preporuča okoloočne kreme, što je s pratiteljima podijelila u velikom broju videa. Preporučuje ih za targetiranje specifičnih problema okoloočnog područja, no kao poseban proizvod za hidrataciju ne. Mišljenja je da se isti efekt može postići hidratantnom kremom za lice.

Stručnjaci su za Stylist izrazili slično mišljenje. Tako dermatologinja Anjali Mahto smatra da su za hidrataciju dovoljne kreme koje koristimo na licu, te da za dodatnim proizvodom nema potrebe.

Abigail Williams iz Caudalie pak smatra da je, unatoč sličnom sastavu, bolje koristiti posebnu kremu za okoloočno područje koje ima drugačije potrebe.

Obratimo li pak pozornost na Forbes, dočekat će nas savjet kako trebamo investirati u dobru okoloočnu kremu jer je koža oko očiju tanja od one na ostatku lica. Dermatolog Craig Kraffert preporučuje okoloočne kreme kako bismo odgodili nastanak i umanjili vidljivost bora.

Okoloočno područje puno se miče, a upravo zato je i sklono borama.

Okoloočno područje razlikuje se od kože ostatka lica

Fokusiram li se na svoj primjer, Forbes smatra kako sam prekasno počela koristiti okoloočnu kremu, barem ako pričamo o borama, Cassandra Bankson smatra da zimi bacam novac, a Stylist kaže neka je slobodno koristim, iako mi ne treba.

Za mišljenje sam stoga upitala Mariju Šuško Karlić, vlasnicu dubrovačkog kozmetičkog salona Karlik. Ona okoloočnu kremu smatra korisnom.

“Koža oko očiju nije iste teksture ni debljine kao što je koža na ostalom dijelu lica. Zbog toga je ne treba isto tretirati,” pojasnila je. “Koža na tom dijelu je tanja i često sklona dehidraciji, pa osim bora možete dobiti i milije.”


Pročitajte više: Invazija na kožu ili dobrodošla njega? Kiseline su must have njege kože zimi


Bez obzira na to što je njega kože individualna stvar, moguće je odgovoriti na pitanje je li okoloočna krema korisna, odnosno drugačija od krema za lice. Odgovor je – da.

“Skincare za područje oko očiju je posebno dizajniran i pomno odabranih sastojaka. Nježnije je i finije teksture.”

Dodala je i kako je okoloočna krema u pravilu puna visokokoncentriranih sastojaka poput hijaluronske kiseline koji pažljivo hidratiziraju kožu oko očiju, vraćaju joj elastičnost i vrlo važnu vlagu. Obično sadrže i peptide koji pomažu stvaranju novog kolagena.

“Sve je u poticanju mikrocirkulacije kako bi dio oko očiju imao svježinu i lijepo izgledao,” zaključila je. Sve to možete postići kod kuće, no povremeno svakako navratite u kozmetički salon u kojemu će vam pružiti sjajan tretman korištenjem profesionalnih kozmetičkih proizvoda.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Silvija Dološić Groznica Ilok

„Jednog će dana moja Lota biti ponosna na svoju mamu“ –...

Silvija Dološić Groznica Voditeljica je odjela za komunalne poslove, poljoprivredu i zaštitu okoliša Grada Iloka. Svojim je angažmanom na poslu i...
- Advertisment -