Šef Olimpijskog odbora pod pritiskom zbog seksističkih izjava ipak podnio ostavku

Šef organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Tokiju, Yoshiro Mori (83), podnio je ostavku nakon što su ga kritizirali zbog “neprimjerenih” komentara o ženama. Mori je uzburkao javnost seksističkom izjavom da sastanci odbora na kojima su žene traju duže zato što one previše pričaju. Iako se u početku ispričao i rekao da neće podnijeti ostavku, čini se da se ipak predomislio, piše BBC.


Pročitajte više: Zbog seksističkih izjava šef organizacije Olimpijskih igara pod pritiskom da podnese ostavku!


Yoshiro Mori ipak podnio ostavku

“Povećamo li broj članica odbora, moramo se pobrinuti da vrijeme govora bude donekle ograničeno pošto imaju poteškoća sa završavanjem govora, što je iritantno”, izjavio je tijekom sastanka odbora, piše Women’s Agenda.

“U organizacijskom odboru trenutno je sedam članica odbora, ali svaka razumije svoje mjesto”, rekao je.

Osim toga, izjavio je i da su žene vrlo natjecateljski nastrojene te da, kada jedna od njih podigne ruku, i ostale misle da moraju nešto reći, pa to i naprave.

Njegova izjava pokrenula je lavinu, a hashtag “Mori, molim te daj otkaz” nakon toga je postao trend u Japanu.

Iako je srž problema u seksizmu koji izvire iz Morijevih izjava i stavove, kada je fokus na predrasudi da žene pričaju više od muškaraca, ni to nije točno.

Žene u prosjeku pričaju jednako kao i muškarci

Jedno je istraživanju, piše acb NEWS, pokazalo da muškarci pričaju jednako kao i žene, a to je u prosjeku 16.000 riječi na dan.

Mori, koji je otprije u zemlji poznat po nizu gafova i nediplomatskim izjavama, u petak se još jednom ispričao zbog neprimjene izjave.

“Najvažnije je da se Olimpijske igre održe u srpnju. Moja nazočnost ne smije postati prepreka”, rekao je na sastanku odbora, kada je najavio ostavku.

Otkaz je zapravo uslijedio kao rezultat pritiska javnosti tijekom proteklog tjedna, a među time su bili i glavni sponzori, uključujući i Toyotu čiji je predsjednik Akio Toyoda izjavio da je tvrtka “razočarana”.


Pročitajte više: Neravnopravnost žena na poslu je prisutna, iako je ne vidimo uvijek!


Guvernerka Tokija, Yuriko Koike rekla je kako neće prisustvovati sastanku visokih olimpijskih dužnosnika u znak protesta.

Masovno povlačenje prijava za volontorianje

Prema pisanju lokalnih medija, gotovo 400 ljudi povuklo je prijave za volontiranje na Olimpijskim igrama. Odbor trenutno broji 24 članova, od kojih je pet žena, a 2019. godine donesen je cilj da se broj žena upraviteljica odbora poveća na 40%. Kontekst je to koji je i potaknuo Morija na seksističke izjave koje su zgrozile javnost.

Još nije poznato tko će zamijeniti Morija, bivšeg japanskog premijera. U početku je izabrao sportskog administratora Sabura Kawabuchija (84) kao zamjenu, no i tu je izazvao pobunu.

Foto: Flickr/World Economic Forum

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -