Opatijski Health and Wellness naučio nas je koliko je važno jesti – sve

U predivnom ambijentu okićene Opatije priredili smo sedmi po redu Health & Wellness Day posvećen zdravlju i ljepoti. U kongresnom centru Amadria Park Grand Hotela 4 Opatijska Cvijeta, kreirali smo oazu zdravlja, ljepote i druženja. Na ulazu u dvoranu sudionicama su uručeni poklon paketi, goodie bags koje su obogatili naši sponzori, a koji su ih dočekali u dvorani s posebnim pultevima.

Nakon pozdravnog govora, svim prisutnima obratila se predstavnica Aquaphor branda, Nadežda Črep koja je naglasila važnost čiste i zdrave vode koju pijemo te koristimo u prehrani i higijeni. Sudionice su prilikom informiranja na pultu dobile sve informacije o filterima za vodu. U skladu s hidratacijom iznutra, proizvodi Geomar branda pomažu boljem izgledu kože izvana

Naš tanjur – naš odraz

Naš generalni partner, Allianz Hrvatska i ovog je puta bio s nama. Direktorica Regionalnog centra Kvarner i Lika, Violeta Zbunjak Krndija predstavila je sve mogućnosti koje se mogu ostvariti kroz Allianz osiguranja.

Sigurno smo nekad poželjeli zauvijek ostati u određenoj životnoj dobi, međutim, to nije moguće. Način na koji brinemo o sebi odražava se na naše psihofizičko zdravlje, a prva tema subotnjeg dana bila je o tome kako starenje možemo usporiti. Ispred Gaia Naturelle, nutricionistica Angelina Paić posvetila se osvješćivanju kvalitetnih namirnica, hrane, ali i dobro odabranoj suplementaciji.

opatija health and wellness day

“Što stavljamo na tanjur utječe na odraz u ogledalu.”

Angelina je željela našim sudionicama osvijestiti važnost prehrane bogate antioksidansima jer će oni svojim djelovanjem regenerirati naš organizam i neutralizirati slobodne radikale. Slobodni radikali smanjuju sintezu kolagena bez kojeg nema elastične i zdrave kože!

Sinergija u Gaia Naturelle Kolagen shotu gdje je apsorpcija ribljeg kolagena puno bolja uz vitamin C te uz MSM-a, hijaluronsku kiselinu, biotina, vitamine C, B6 i cink  – odličan je miks koji podupire zdravlje kože, kose i noktiju.

opatija health and wellness day

Zdravlje zdjelice je važnije no što mislimo

Ono što radimo u životu najčešće i utječe na naše zdravlje, uključujući zrak, vodu i hranu.

“Međutim, ima puno toga što još možemo napraviti i kroz moju priču i mojih 30 godina rada u aromaterapiji i igrom slučaja se iskristaliziralo da je moj najjači i najveći fokus – žensko zdravlje zdjelice.” Tim riječima Mara Doljak, osnivačica i direktorica Aromara branda, uvela nas je u svojih 40 minuta opuštanja, fokusa, aromaterapiju i vaginalnog zdravlja. 

“Od pamtivijeka se žene bave svojim zdravljem i istražuju ga i već u Egiptu su imale pristup koji je čuvao ženino zdravlje. Kada gledate društva koja su bliska prirodi, npr. u Africi se žene inhaliraju na dimu sandalovog uvjeta. Time dobivaju miris koji njihovi muškarci vole, a miris sandala ulazi u vaginu (antiseptičan je) i rješavaju problem virusa preventivno i kurativno.”

opatija health and wellness day

U svijetu godišnje od raka grlića maternice oboli 500 000 žena. Otprilike svaka treća ne preživi. Veliki broj žena pati od vaginalne upale godišnje.

“Došavši do tih podataka smo mi u Aromari napravili preparat koji se zove GYNO PRO – koji se koristi za svakodnevnu njegu, ako imamo problem kojeg smo svjesni ili nesvjesni.” GYNO PRO je uljni preparat, kozmetički proizvod, ali nije samo za svakodnevnu njegu nego rješava vaginalne probleme i vaginitise i to je njegova tajna i ljepota.“

Ovaj potpuno prirodan preparat sadrži 100% čista eterična i bazna ulja, može se koristiti i na pamučnim dnevnim ulošcima. Eterična ulja imaju nekoliko stotina sastavnica i nikad nije identično – oni su po Marinom mišljenju lijekovi budućnosti.

Mara je tako zaokružila temu ženskog intimnog zdravlja kojem je bilo posvećeno sudjelovanje kroz predavanje i poseban aromatični kutak. Aromara je svim članicama i sudionicama opatijskog Health & Wellness Day-a, ali i čitateljima našeg portala osigurala popust od 20% na web shopu s kodom “WIA20”.


Pročitajte više: Šibenski Health and Wellness Day naučio nas je da nema kozmetike koja može nadoknaditi nedostatak sna i stres


Vratobolja i križobolja

Branimira Pašalić posvetila je svoju temu – stresu.

“Kao liječnik i fizijatar mi je misija pronaći što bolje rješenje za tegobe i probleme koje imate, vezane uz kralježnicu, mišiće i zglobove. Međutim, kao praktičar holističke sveobuhvatne medicine u području fizikalne terapije mi je zapravo glavna misija podizanje svijesti o važnosti očuvanja zdravlja”, na taj način nas je u svoj svijet uvela vlasnica Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Gramamed.

opatija health and wellness day

Nakon što je i sama prošla kroz određene tegobe, pristupila je holističkom pristupu nakon što je istraživala gdje ima neke okidače i kako na njih može utjecati.

“Multitasking je savršen način da u isto vrijeme zeznemo sve što smo do sada napravili” navodi Pašalić kao citat kojeg je nedavno pročitala na internetu. “I upravo stalno prebacivanje jednog zadatka na drugi opterećuje mozak. I što se događa? Nismo zadovoljne jer nismo uspjele napraviti ono što smo htjele, počinju nam se odizati ramena, ali se i savijaju prema naprijed i tada dišemo plitko.”

Vratobolja je velik problem današnjice.

“Naša glava vrši pritisak na našu kralježnicu od 5,5 kg i kada je ona u ravnini s ramenima. Čim se glava počinje spuštati prema naprijed, taj pritisak raste do skoro 15 kg. Ako se pomiče još više, za 20-ak cm, imamo pritisak od gotovo 20 kg.”

Voda, zrak i hrana te spavanje na leđima je zlatni trijas za vratobolju. Ruku pod ruku s ovim problemom ide križobolja, a zovu je bolešću stoljeća. Preko 75% osoba je barem jednom u životu prošlo kroz iskustvo križobolje.

Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Grama Med je svim članicama Women in Adria koje su sudjelovale na događaju u Opatiji osigurao 10% popusta na specijalističko savjetovanje, a uz ciklus terapije omogućili su dodatne pogodnosti. 

Piling za ljepotu kože

Tijekom cijelog dana žene su imale priliku osvježiti se Juicy Vitamin vodom obogaćenom vitaminima i mineralima, koja u trenutku osvježava i daje dodatan boost energije.

opatija health and wellness day

Uslijedila je pauza za predah nakon koje nas je u svijet njege kože lica uvela Suzana Tomašević, voditeljica Afrodita Beauty centara i shopova, mag.nutr. Kozmetika Afrodita je naš partner od prvog Health & Wellness Day-a koji se održao prije točno godinu dana, ujedno i zlatni sponzor projekta. Svakodnevna beauty care rutina može zvučati trivijalno i nešto što svi zapravo znamo, međutim, kozmetički must have Professional Afrodita kozmetike potpuno je nešto drugačije, dostupnije i djelotvornije. 

“Mnogi misle da tonik skida make up, a on zapravo tonizira.” Čišćenje je prvi i najvažniji korak rituala njege, trebalo bi se raditi ujutro i navečer, jednako kao što peremo zube. Slijedi nanošenje tonika, a zatim nanošenje seruma ili kreme.

“Jedanput tjedno bih preproučila bih i blagi enzimski piling. Ovo nije piling s mehaničkom eksfoliacijom i vrlo je nježan, na bazi gline enzima papaje i miješa se s tonikom.”

opatija health and wellness day

O koži razmišljamo samo kad nije u redu

U pozitivnom tonu naša je Suzana zaključila svoje edukativno predavanje te pozvala sve sudionice da u toaletu isprobaju pilinge nakon pranja ruku, te da isprobaju ART OF SPA liniju za wellness.

Brigu o koži zaokružio je brand Melli Aromatica s proizvodima prirodnih sastojaka biljnog porijekla, bez parabena, sulfata i štetnih alkohola koji je sudionice dočekao u goodie bagu. Od početka do kraja procesa, njihovi proizvodi su ručni rad i proizvode se u malim premium serijama, a 100% su prirodni. Melli proizvodi su veganski i cruelty-free, a njihovu ambalažu moguće je reciklirati, ali i ponovo koristiti.

opatija health and wellness day

Jeste li upoznati s poveznicom problematične kože s mentalnim zdravljem i u zreloj životnoj dobi? Ana-Marija Šarić, osnivačica WOOD Cosmetics, započela je svoje izlaganje s jednom pričom o žarulji u sobi, “nikad zapravo ne razmišljamo o žarulji u prostoriji, većina nas ne razmišlja o žarulji. Ali, kad žarulja ne radi onda razmišljamo o žarulji u sobi. Onda idemo po ljestve, pa skidamo lampu, pa shvatimo da nemano ispravnu žarulju – tada razmišljamo o žarulji u sobi. Situacija je slično kao koža, kad imamo dobru kožu, ne razmišljamo o njoj. Kad imamo problematičnu kožu, jako puno razmišljamo o koži, jako puno trošimo i razmišljamo o tome, čak i previše.”

WOOD Cosmetics je dobio naziv jer je kozmetika duboko povezana s prirodom, “stabla su znakovi života i duboko su ukorijenjeni u tlo, ali rastu prema nebesima i imaju najstariji element života.”

Smanjenje otpada jedan je od osnovnih misija je očuvanje okoliša. WOOD Cosmetics kroz svoje poslovanje podržava dvije udruge, a to su Charity: water i Boranka – pošumljavanje požarišta Dalmacije.


Pročitajte više: Varaždinski Health and Wellness Day podsjetio nas je na važnost sinergije


Ne zanemarujte imunitet!

Moderna žena danas se svakodnevno suočava s mnogim izazovnim i stresnim situacijama. Vrlo često teško je pomiriti poslovni i privatni život. U ubrzanom tempu najčešće zaboravljamo na sebe same i brigu o sebi što utječe na naše zdravlje, na naš imunitet. Magistra Darija Herak predstavila se u ime ljekarne ljekarne Prima Pharme, dio Medika grupe čiji je najnoviji proizvod Pharmeria platforma.

“Moramo prvo shvatiti kako radi naš imunološki sustav, imamo svi načelnu ideju kako funkcionira, ali sigurno nikad nismo legli navečer u krevet i pomislili ‘što sad radi moj imunološki sustav?’”

opatija health and wellness day

Imunološki sustav štiti nas na način da prvo stvara barijeru koja sprječava strana tijela da uđu u naš organizam, a ako u tome ne uspije, pokreće proizvodnju bijelih krvnih stanica ili leukocita, koji napadaju i uništavaju strana tijela.

“Kada je sve idealno, to bi izgledalo ovako: zdravo se hranite, imate vremena za sebe i svoje aktivnosti, dovoljno spavanje, prakticirate mindfulness i super ste zadovoljne. Dok stvaranost izgleda tako da ne ide u prilog našem imunološkom sustavu.”

Poduzetnice nemaju vremena, konzumiraju brzu hranu, dugo i puno sjede, ne spavaju dovoljno, multitaskaju, stresiraju se i tako često pada imunitet.

Često koristimo isprike kad trebamo koristiti suplementaciju, to je borba s disciplinom. Međutim, od nedavno postoji platforma Pharmeria koja ima širok asortiman ljekarni, a proizvodi se mogu naručiti u bilo koje doba dana i noći. Ne postoji mogućnost zaborava odlaska u ljekarnu, jer sada se sve može naručiti na kućnu adresu, na posao ili u najbližu ljekarnu.

opatija health and wellness day

Suho oko – bolest današnjice

Ispred Jadran Galenskog laboratorija, doktorica Ivana Valković Antić posvetila je predavanje suhom oku. Dosad poznata kao sindrom, zapravo je novo klasificirana bolest oka.

“Smatra se da negdje 35% ljudi u Europi ima bolest suhog oka. Sindrom je vodeći razlog traženja oftalmološke bolesti.”

Simptomi suhog oka poput crvenila, peckanja, svrbeža, nadražaja ili osjećaja pijeska ili stranog tijela u oku – remete nas u svakodnevnim aktivnostima.

opatija health and wellness day

“Više od 40% osoba koje imaju simptome suhog oka ne uzima nikakvu terapiju. Prvi korak u liječenju su umjetne suze i poželjno je da umjetne suze nemaju konzervans.”

Jadran Galenski Laboratorij je napravio projekt “Vjerujte svojim očima”, to je javno-zdravstveni skrining očnog tlaka i suhoće oka. Od ispitanika svaki treći ispitanik je imao bolest suhog oka, a ⅔ bile su žene, najveći broj osoba sa sindromom suhog oka bile su osobe u dobi od 31 do 40 godine života.

Važno je smetnje, ponekad banalne, što prije otkriti i ukloniti ih, a to su umjetne suze VizolS su sjajno rješenje. Ako smatrate da imate bolest suhog oka, možete riješiti test ovdje i saznati kako si pomoći. VizolS je hrvatski proizvod, nastao u Primorsko-Goranskoj županiji.

Na pultu JGL-a je dr. Ivana Valković Antić mjerila očni tlak i suhoću oka te savjetovala naše sudionice i odgovaral im na sva pitanja o zdravlju oka.

Uslijedilo je druženje, a potom i odlazak u wellness Oasis gdje su ih dočekale edukatorice Kozmetike Afrodita s ART OF SPA linijom. Opuštanje, masaže, druženje, sve je to uljepšalo posljednju subotu u studenom, ujedno i posljednji Health & Wellness Day za ovu godinu. Bilo nam je divno, inspirativno i sadržajno, a veselimo se što nam donosi 2023. godina!

Foto: Nika Kurti

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -