Isprobali smo tri Opelova modela hibridnih i električnih vozila. Evo što nas je oduševilo

Automobili na benzin i dizel veliki su zagađivači. Čak 24 posto ugljikovog dioksida dolazi iz transporta, a najviše upravo iz cestovnog transporta. Pa ako odvajate otpad, štedite vodu, kupujete šparne žarulje, kompostirate i gasite svjetlo kad izlazite iz prostorije – činite dobre za planet, no ako se pored toga odlučite i za električni automobil, učinili ste veliki korak na putu održivosti!

Opel – testna vožnja električnih i hibridnih modela

“Zašto odabrati električni automobil? Osim ekoloških prednosti, tu su i ekonomske prednosti: niži troškovi energije i redovnog održavanja te moguće državne subvencije”, ističe Igor Baretić, flotni menadžer Opela za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Baretić je na našem događaju “Žene u održivosti outdoor” omogućio poslovnim ženama koje se bave pitanjima održivosti da isprobaju električne i hibridne opel automobile.

Na raspolaganju su bili modeli Mokka Electric (električno vozilo, 136 KS), Astra GSe (Plug in hibrid, 225 KS) te Grandland GSe (Plug in hibrid, 300 KS). Testna vožnja hibridnih i električnih modela koju je omogućio Opel oduševila je sudionice, a u anonimnoj anketi mnoge su istaknule da im je upravo testna vožnja bili najbolji dio događaja.

opel testna vožnja
opel testna vožnja
opel testna vožnja

Grandland GSe – luksuzan dizajn, a povoljan za okoliš

Plug-in hibridni pogonski sklop s dva električna motora i pogonom ‘na sva četiri’. Ovaj automobil ponaša se kao nijedan drugi SUV. Njegv benzinski motor ima 147 kilovata / 200 konjskih snaga. Električni motor 81,2 kilovata / 110 konjskih snaga sprijeda i 83,2 kilovata / 113 konjskih snaga straga. Maksimalna brzina je 235 kilometara na sat, a baterija je kapaciteta 14,2 kWh.

opel testna vožnja

Ovaj vizualno prekrasan, a i funkcionalno izniman SUV isprobao je Women in Adria tim. Za volan je sjela CEO Ivana Matić, na suvozačko je zasjela event managerica Vinka Juričić, a na zadnje sjedište novinarka Petra Orešković.

Uopće se ne osjeti ubrzanje!”, ostala je oduševljena Ivana Matić s ovim hibridnim automatikom kojeg je provozala na električni pogon. Sve tri složile smo se da je automobil moćan, snažan, praktičan, a luksuzan – kao stvoren za poslovnu ženu. Veliki plus Grandlanda GSe je što je električni doseg u gradskom ciklusu do 81 kilometra, što je za svakodnevne obveze u Zagrebu i više no dovoljno.

opel testna vožnja

Astra GSe – uzbudljiva vožnja bez ugrožavanja okoliša

Astra GSe ima dinamičan plug-in hibridni pogonski sklop, pojačan precizno prolagođenim sportskim nadogradnjama kao što su ojačana šasija i posebna sportska sjedala. Ovaj hibrid ima benzinski motor 132 kilovata / 180 konjskih snaga i električni motor 81,2 kilovata / 110 konjskih snaga. Ukupna hibridna snaga je 167 kilovata odnosno 225 konjskih snaga. Maksimalna brzina do koje može doći je 225 kilometara na sat, a baterija mu je kapaciteta 12,4 kWh. Čisto električno doseg iznosi 60-ak kilometara, a električni doseg u gradskom ciklusu i do 73 kilometra.

U pola sata vožnje u Astri GSe izmijenjalo se nekoliko vozačica i putnica, a sve su posebno istaknule jedno: udobnost i preglednost kokpita.

“Sve je digitalno, minimalističko i praktično. Kao da je čitav automobil usmjeren na vozača”, otkrila nam je jedna od vozačica koja je imala priliku odvoziti testnu vožnju, a njezina je suvozačica dodala:

Nisam mislila da će me ijedan ‘sportski’ automobil oduševiti, ali ova Astra je to uspjela“.


Pročitajte više: ‘To je paradoks’… Stop bacanju hrane! Stručnjakinja zna što s ostacima


Mokka-e – električni automobil u punoj snazi

Na raspolaganju je bio i potpuno električni automobil MOKKA-e s kapacitetom baterije 50 kWh i dosegom do 338 kilometara.

Ne da je tih, nego je nečujan“, razveselilo je jednu od vozačica koja je sjela za volan električne Mokke.

Osim odvažnim i besprijekornim dizajnom, Mokka Electric impresionira i performansama. Električni motor snage 100 kW/136 KS jamči moćnu i gotovo nečujnu vožnju. Bateriju je moguće napuniti do 80% za približno 30 minuta na javnim punionicama s istosmjernom strujom snage 100 kW.


Pročitajte više: Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego investicija’


Baterija se napuni do 80 posto za svega pola sata

Budućnost vozila je električna. Hrvatska trenutno ima 5 posto vozila na električni pogon, EU UK i EFTA imaju 21.5 posto, Norveška čak 68 posto, a planeta Zemlja generalno ima 18 posto.

“Brojke su, za sada, još uvijek relativno male jer su električna vozila skuplja, imaju manji doseg, a slaba je i infrastruktura“, objašnjava Baretić. Dodaje da je Opel 2017. godine donio odluku da se žele u potpunosti prebaciti na električne automobile. Plan je da u 2024. Opel bude 100% električan u Hrvatskoj, a 2028. 100% u čitavoj Europskoj uniji. Uskoro će Opel nuditi električne verzije svih svojih automobila, kao i sveobuhvatne usluge za električna vozila kako bi prelazak na električni pogon prošao što lakše i jednostavnije. Električna vozila Opel imaju niz načina vožnje kojima se baterija koristi do maksimuma. Puniti se mogu na kućnoj utičnici ili wallboxu te na javnim punjačima, uključujući i brze punjače s jednosmjernom strujom (DC) snage 100kWh na kojima je, ovisno o modelu, moguće napuniti baterije do 80% za svega 30 minuta.

Članak je napisan u suradnji s Opel Hrvatska.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -