CEO OpenAI: remote rad bio je zbunjujući eksperiment

Pandemijske godine su iza nas – Svjetska zdravstvena organizacija ovog je mjeseca objavila službeni kraj Covida-19. Ipak, neke navike koje smo usvojili u tom razdoblju zadržale su se do danas. Jedna od njih dakako je rad od kuće ili remote rad. Istovremeno, CEO OpenAI Sam Altman smatra da je remote rad bio eksperiment te da je previše zbunjujuć. Poziva na rad iz ureda, pogotovo kad su u pitanju IT tvrtke i start-upovi. U našoj LinkedIn anketi provjerili smo slažu li se s time naše čitateljice.

CEO OpenAI inzistira na zajedničkom radu

U anketi je sudjelovalo 225 ispitanika, od kojih se čak 73 posto ne slaže s ovom tvrdnjom, dok se svega 24 posto slaže. Tri posto ispitanika izabralo je opciju „ovisi“, odnosno smatraju da su oba odgovora na neki način (ne)točna. Jedan od ispitanika komentirao je da je „remote ne-rad točniji pojam“ i pokazao slaganje s Altmanom.

Naime, Altman smatra da još uvijek nemamo svu potrebnu tehnologiju da bismo mogli u potpunosti raditi „od kuće“, posebno kada je riječ o start-upovima, piše Business Today. Rekao je da smatra da je jedna od najvećih pogrešaka tehnološke industrije u dugo vremena bila ta što su svi (mislili da) mogu zauvijek raditi na daljinu. Kada je riječ o start-upu dodao je da, što je on noviji i nejasniji, to je njegovom timu potrebno više vremena koje će provesti radeći zajedno.


Pročitajte više: Iznenadit će vas u kojih 8 područja najbrže raste full-time remote rad


Radnici varaju šefove pomoću AI?

On smatra da je rad zaposlenika najučinkovitiji te da su radnici najkreativniji kada rade iz ureda, odnosno kada imaju priliku biti zajedno i zajednički raditi na brainstormingu ideja i razvoja proizvoda. Iako postoje šefovi koji dijele ovo razmišljanje, neka istraživanja pokazala su da su zaposlenici koji rade od kuće produktivniji od onih koji rade iz ureda, piše Zimo.

Ono što je trenutno možda i najveći problem su chatbotovi bazirani na umjetnoj inteligenciji. Naime, šefove zabrinjava mogućnost da njihovi zaposlenici, bez njihova znanja, koriste AI za obavljanje poslova, kako bi si olakšali posao. To bi im, naravno, bilo mnogo teže u uredu.

S druge strane, neki poslodavci čak i otpuštaju svoje radnike jer smatraju da umjetna inteligencija može odraditi njihov posao jednako dobro, a za manje novca. Toga će biti sve više, ali očito je da u nekim slučajevima s umjetnom inteligencijom trebamo biti i oprezni. Na kraju će svaki poslodavac procijeniti najbolji način rada za svoj tim, a kombinacija remote rada s radom iz ureda možda je i dobitna kombinacija.

Foto: Canva / Commonwealth_magazine

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -