Iznenadit će vas u kojih 8 područja najbrže raste full-time remote rad

Pandemija je donijela razne promjene na tržištu rada. Osim što je mnogo ljudi ostalo bez posla i neke industrije bile su u velikom gubitku zbog ograničenja nametnutih od lokalnih i državnih vlasti, promjena se dogodila i u kulturi rada na daljinu.

Remote poslovi porasli za 45 %

Prema istraživanju FlexJobs stranice za traženje posla, prenosi Fortune, analizom desetke tisuća poslova i uspoređujući one na daljinu s punim radnim vremenom, dobiveni su zanimljivi rezultati. Naime, od oglasa za posao objavljenih u drugoj polovici 2021. i prvoj polovici 2022., oni remote porasli su za 22 %.

Kako bi otkrili koje industrije najbrže usvajaju prilagodbe poslovanju na daljinu, FlexJobs uklonio je one koji inače dominiraju na popisu remote poslova, poput računovodstva, marketinga, projekt menadžmenta i IT-a. Tako, došli su do popisa 8 sektora karijere čiji su oglasi za ‘full time remote’ pozicije porasli za najmanje 45 %.

Riječ je o planiranju događaja, putovanjima i ugostiteljstvu, neprofitnim organizacijama i filantropiji, medicinskim istraživanjima, komunikaciji, umjetnosti i kreativnosti, vijestima i novinarstvu te konačno pravnom sektoru. Zanimljiva je činjenica da je event menadžment na prvom mjestu, no još više kako je ugostiteljstvo, kao uslužna djelatnost čija je srž rad s ljudima i za ljude, drugo na listi poslova na daljinu. Moguće je da se taj sektor odnosi više na dio s putovanjima, gdje nije potrebna interakcija licem u lice s klijentom.


Pročitajte više: Tiha sila iza velikih kompanija; zašto su introverti radom briljirali u 2021.


Zaposlenici diktiraju uvjete rada

Pandemija je zasigurno zauvijek promijenila način na koji radimo i pristupamo radu, a prilagodbe industrija novonastaloj situaciji bile su nužne za opstanak. Ono što je krenulo kao pokus, testni rad od kuće koji tjedan „Samo dok ova strka oko korone ne završi“, pretvorilo se u mjesece i mjesece rada od kuće, te za 180 stupnjeva okrenulo živote svih uključenih, ali i samih sektora. Mnogi od njih bili su suočeni s izazovom da poslovanje preoblikuju, prilagode, sagledaju u novom svjetlu.

Iako su razne studije pokazale da je rad od kuće povećao produktivnost, te oni koji i dalje rade remotely većinom imaju produktivnije radne dane od uredskih miševa, stišavanjem pandemije menađeri su krenuli radnike pozivati na povratak u urede.

Zaposlenici, potaknuti slobodom rada na daljinu i činjenicom da je stanje na tržištu rada pogodno zbog fenomena Great Resignation, bili su hrabri pregovarati o uvjetima rada. Oni koji preferiraju fleksibilan rad, napokon su došli na svoje. Stoga ne čudi da su se poslodavci prilagodili rastućem trendu, koji pokazuje da je budućnost mnogih industrija upravo u remote ili hibridnom načinu rada.


Pročitajte više: Nećete vjerovati, ali i Zagreb se spominje u Nestpickovom istraživanju najboljih gradova za rad od kuće


Nije bitno od kud, nego što odradiš

U razgovoru s više menađerica u hrvatskom bankarstvu, farmaciji, IT-u i drugim industrijama, shvatila sam da je politika vrlo slična. Sve se više odgovornosti prebacuje na same zaposlenike, dok se vodeće pozicije pretvaraju u mentorske. Nema više toliko strogih šefova, striktnog radnog dana od 8 sati u komadu, kao ni imperativa za rad iz ureda. Ono što se gleda na kraju dana, je što je i koliko kvalitetno odrađeno.

S obzirom na to da vlada tako opuštena atmosfera u ovim sektorima, ne čudi da se oni kreativniji, poput komunikacija, umjetnosti, pa čak i filantropije, okreću full time remote radu.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -