HUP predlaže dodatno oporezivanje iznajmljivača – “Kažnjavaju malog čovjeka”

Prije nekoliko je dana među iznajmljivačima odjeknula vijest da im HUP želi povećati porez. Iznajmljivači su mahom nezadovoljni, no ističu kako nije problem tek plaćanje više stope poreza, već podizanje cijena na koje će biti prisiljeni, a koje će turiste odvratiti od njihovog smještaja, a samim time naštetiti ne samo njihovom poslu, već i samoj turističkoj sezoni. No, to nije jedini problem do kojeg bi došlo.

Iznajmljivači se obeshrabruje od ulaganja

Slavica Grkeš, vlasnica putničke agencije Dominium Travel, kaže kako uopće nije iznenađena novim prijedlogom, no smatra kako postoji puno bolje rješenje.

“Umjesto poreza na dohodak od 10%, bolje bi bilo da je uveden PDV 10%. Zašto? Jer porez na dohodak se plati i gotovo, ne generira daljnje vrijednosti. PDV je taj koji goni na ulaganja. Onda bi ljudi uložili, priznavali bi im se troškovi i ‘izbijali’ bi PDV,” kaže. Ovakve odluke, smatra, samo povećavaju broj radnika na crno, dok bi PDV poticao naručitelje usluge npr. čistača da traže račun jer bi im to direktno išlo u korist.

“Na kraju, ovisno o ulaganjima i troškovima, ispalo bi im isto, ako ne i bolje, jer bi postojala mogućnost preplate PDV-a koju mogu tražiti nazad ili koristiti u budućem razdoblju,” dodala je. Ovako, smatra, iznajmljivači gube razlog za ulaganje u smještajne jedinice. “Sad ne mogu koristiti niti igdje priznavati ulaganja, a s novim porezom, neće niti moći.”

Anamarija Cicarelli, vlasnica apartmana i direktorica savjetovališta za iznajmljivače Interligo, također ne vidi dobre strane novog prijedloga i slaže se kako bi iznajmljivači novim oporezivanjem pretrpjeli štete.

“Na primjeru mnogih zemalja vidimo kako nije lako popisati, tj. registrirati iznajmljivače. To je jedan potpuno novi oblik poslovanja, ne samo kod nas nego i u svijetu, kojeg je donijelo digitalno doba. Jedna smo od rijetkih zemalja koja ima reguliran privatni smještaj,” napominje Cicarelli. “Što znači dodatno oporezivanje? Kome se može naplatiti dodatni porez? Samo onima koji su već registrirani i koji rade u skladu sa Zakonom i Pravilnikom. Prijedlog o dodatnom oporezivanju legalnih iznajmljivača je izuzetno neozbiljan i dolazi od onih koji ne poznaju stanje na terenu.”


Pročitajte više: Želite povećati prihode od iznajmljivanja smještaja? Donosimo 5 savjeta kako to učiniti bez puno muke


Što je s naplaćivanjem kazni?

Cicarelli smatra kako postoje puno bolji načini za popuniti proračun koji ne bi naštetili iznajmljivačima. Prvenstveno smatra kako bi trebalo naplaćivati kazne stranim državljanima koji nelegalno iznajmljuju smještaj, te bi ih trebalo registrirati, općenito bi naplatila kazne svima koji rade na crno ili prijavljuju manji broj gostiju nego što primaju. Zabranila bi da jedna obitelj u jednom objektu ima kategorizacije na četiri člana obitelji kako bi izbjegla ulazak u sustav PDV-a, regulirala bi status investitora koji ulažu u apartmane uz minimalne poreze, povećala broj inspektora i ovlastila ih za rad s nelegalnim smještajem kako bi na prijave imao tko izaći na teren.

Konačno, naplatila bi kazne svima koji uništavaju obalu ‘divljom gradnjom’ i onima koji im to omogućavaju.

Sve su ovo problemi s kojima se naš turizam susreće, a predstavljaju trenutnu prijetnju. No, ističe Cicarelli, “lakše je postojećim legalnim iznajmljivačima naplatiti dodatan porez, a prije toga iskoristiti poduzetnike u borbi protiv iznajmljivača.” Smatra i kako je iz ovoga vidljivo kako se inozemne investitore veliča na štetu domaćih iznajmljivača. Daje se do znanja kako iznajmljivači žele ‘živjeti od rente’ umjesto da rade za strane hotelske lance, a rješenje se navodni problem nudi se nešto što će iznajmljivanje učiniti manje isplativim.

“Svatko tko ulazi u posao, ulazi s određenim ulaganjima i gleda da ih što prije vrati. Kao što iznajmljivačima nekretnine nisu ‘pale s neba,’ već su ih morali kupiti, tako svaki poduzetnik i obrtnik mora uložiti u posao kojim se bavi,” dodaje Grkeš.

“Možda se ovim prijedlogom želi zaustaviti velike investitore koji pod krinkom privatnog smještaja rade veliki profit uz minimalni porez, ali se zapravo kažnjava ‘malog čovjeka,'” kaže Cicarelli.


Pročitajte više: Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom


Stranci u povlaštenom položaju

Još jednom ističe kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja ima reguliran privatni smještaj, dok mnoge zemlje jako teško dolaze do informacija o tome koliko iznajmljivača uopće imaju. “Airbnb je napravio veliki nered jer većina radi ilegalno, mi smo još daleko od toga. Iznajmljivači u Hrvatskoj oživljavaju napuštena sela i ruralna područja s malim brojem stanovnika.”

Napominje i kako je svaki treći kupac nekretnine u Hrvatskoj stranac, a kako upravo iznajmljivači nisu skloni prodaji vlastitih nekretnina. U prijevodu, iznajmljivači su ti koji čuvaju našu djedovinu. Dodatno, privatni smještaj ne samo što pomaže turizam u Hrvatskoj, on financira studij djece iznajmljivača i podiže standard umirovljenicima. Privatni iznajmljivači često se upuštaju u razne srodne poduzetničke aktivnosti poput otvaranja turističkih agencija ili praonica rublja.

“Privatni smještaj nije razlog iseljavanja stanovništva, lošeg standarda, inflacije, prodaje Ine i sličnih tvrtki,” kaže. “I da su apsolutno svi iznajmljivači naslijedili kuće i apartmane, i da rade samo tri mjeseca, i da vrate investiciju u pet godina, mislim da je ovo dovoljno benefita koje država ima od privatnog smještaja.”

Stranci koji kupuju nekretnine u Hrvatskoj ih ne iznajmljuju. Nametanjem dodatnih poreza iznajmljivačima ih se zaista stavlja u povlašteni položaj u odnosu na domaće stanovništvo, što Cicarelli smatra krajnje nepoštenim, a u ovom prijedlogu vidi dodatan razlog za iseljavanje iznajmljivača, naročito onih mladih.

“Ako stranci ne iznajmljuju nekretnine koje kupuju, nećemo imati gužve na plažama, na cestama, u restoranima. Moći ćemo uživati u ljetu bez gužve. Je li to ono što želimo i što bi za našu zemlju bilo dobro?”

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -