Uz ovih 5 savjeta povećajte prihode od iznajmljivanja smještaja

Za iznajmljivače apartmana, kuća za odmor i luksuznih vila, pronalazak načina za povećanje prihoda od iznajmljivanja je najbitniji i krajnji cilj. Uz veliki broj online portala lakše je nego ikad oglašavati smještaj online. Ali u isto vrijeme, to znači i mnogo jaču konkurenciju u privlačenju gostiju. U svijetu u kojem je primaran izvor informacija internet i činjenica da nam je svima mobitel 24/7 u rukama, suludo je ne iskoristiti sve prednosti što nam ovaj virtualni svijet pruža.

Turistička agencija za najam vila s bazenima My Luxoria i Centar za razvoj obiteljskog smještaja, otkrivaju 5 savjeta za povećanje prihoda iznajmljivanjem smještajnog objekta.

Osmisli priču – privuci goste svojom jedinstvenošću

Svaki smještajni objekt treba imati svoju priču – koja je budućem gostu interesantna i unikatna. Današnjoj target grupi nisu više dovoljne samo informacije o broju soba, cijeni noćenja ili lokaciji smještajnog objekta – fokus je stavljen na emocije. Gosti traže cjelokupan doživljaj uz ugodno gostoprimstvo, upoznavanje osobe koja zaista stoji iza imena vašeg smještajnog objekta, posebnost, duh tradicije i entuzijazam.

Uspješnom strategijom komunikacije brenda možete postići ono čemu mnogobrojni hrvatski iznajmljivači teže – jedinstvenost. Iako je brendiranje u turizmu novi trend na našim prostorima, upravo ono vam omogućava prepoznatljivost na globalnom tržištu, pogotovo u svijetu kojim upravlja digitalizacija. Brendiranje smještajnog objekta znači isticanje iz mase i kreiranje identiteta s kojim će se gosti poistovjetiti.


Počitajte više: Što je storytelling i zašto mora biti dio vaše marketing strategije?


Osmisli svoj brend s prepoznatljivim logotipom

Brendiranje je dugotrajan proces koji zahtjeva mnogo vremenskog i financijskog ulaganja, ali snažan i stabilan brend može na više načina povećati vrijednost vašeg smještajnog objekta i donijeti veći profit. Plan izgradnje brenda treba biti dobro razrađen i potrebno je uzeti u obzir ne samo unaprjeđenje samog objekta i marketinške strategije, već i vizualnu prezentaciju.

Od iznimne je važnosti osmisliti atraktivan vizualni identitet koji bi upotpunio cjelokupan brend: ime smještajnog objekta i logo. Ono predstavlja vas, vaše interese, kvalitetu, ambiciju i reputaciju.

Savjetujemo da ime smještajnog objekta bude unikatno, jer kao što ime osobe utječe na prvi dojam, tako isto utječe i naziv brenda. Sa snažnim nazivom brenda prenosite gostu određene poruke o proizvodu te je upravo ono prva dodirna točka gosta i vašeg smještaja. Nepoželjni su nazivi objekta koji u sebi imaju imena, prezimena, mjesta i godišnja doba kao naprimjer Apartmani Marija, Villa Sunce, Hotel Makarska itd. Odlični primjeri su specifični nazivi poput Esperia, Premasole, Biancomar, Monachus i mnoga druga.

Logotip će postati vaš vizualni predstavnik brenda i na jedan način vaš zaštitni znak na tržištu. Sa strateški dizajniranim logotipom ukazujete na profesionalnost svoga brenda i odličnu prezentaciju domišljatosti i kreative.


Pročitajte više: 3 koraka koja će vam pomoći u stvaranju vašeg brenda


Samostalno upravljaj oglašavanjem

Vlasnici smještajnih objekata prakticiraju oglašavanje i rad s mnogobrojnim agencijama radi veće vidljivosti i s ciljem stopostotne popunjenosti. Prednost ovog načina će uvijek biti veći domet i broj potencijalnih rezervacija. Ne treba izbjegavati rad s agencijama, ali savjetujemo da se vlasnici fokusiraju na samostalno oglašavanje i popunjavanje termina.

S ovim načinom rada ste u poziciji voditi dugoročan posao i imati godišnje preko 50% vlastitih rezervacija. Dobit ćete svoje “vlastite goste” koji će vam se uvijek rado vraćati, izbjeći ćete agencijske provizije i usput graditi kontinuirano svoj brend.


Pročitajte više: Kako sama napraviti web stranicu?


Otvori Google My Business profil

Jedna od najvećih prepreka s kojima se vlasnici smještajnih objekata danas susreću je izgradnja dovoljnog povjerenja od strane gostiju za rezervaciju. No, kako jednostavnim načinom gostima dokazati dosljednost i transparentnost smještajnog objekta? Jedan korak je otvaranje Google My Business profila!

Google My Business profil prikazuje vaš smještajni objekt kao legitiman brend radi samog postupka potvrde profila od strane tvrtke Google te na taj način odajete gostima dojam dodatne sigurnosti.

Gostima je u ovim vremenima najbitniji direktan kontakt s vlasnicima, do čega je jako teško doći uzimajući u obzir podatak da se preko 60% objekata oglašava samo preko Booking.com ili Airbnb-a. Pročitajte koje su prednosti otvaranjem GMB profila:

  • Besplatno otvaranje profila
  • Jednostavan i brz pristup informacijama od strane novih potencijalnih gostiju: telefonski broj, lokacija, web-stranica i upute.
  • Direktna komunikacija
  • Uvid u recenzije
  • Veća vidljivost u tražilici Google

Pročitajte više: Kako poboljšati svoju Google Business listu?


Povećaj svoju vidljivost uz društvene mreže

Brojimo preko 4,2 milijarde aktivnih korisnika društvenih mreža diljem svijeta. Brendovi su tu činjenicu prepoznali i svrstavaju aktivnost na društvenim mrežama kao krucijalni dio marketinške strategije za oblikovanje i razvoj poslovanja. Tako bi trebali pristupati i iznajmljivači – potencijalni gosti sve češće potežu za društvenim mrežama u potražnji za informacijama o smještajnim objektima. Upravo zato je aktivnost na društvenim platformama, na kojima se Vaša target grupa kreće, od iznimne važnosti.

Prvi korak je definirati tko je Vaša ciljana grupa gostiju i na kojoj platformi se oni nalaze. Zatim je bitno odrediti kakvu vrstu contenta želite objavljivati – sadržaj koji će budućem gostu dočaravati ugođaj, izmamiti emocije, ispričati priču (storytelling) te da gosti mogu maštati o boravku u Vašem smještaju.

Neki iznajmljivači smatraju kako je vođenje društvenih mreža previše naporan posao, no mi smo tu da vam pojasnimo kako je to zapravo vrlo jednostavan način promoviranja vašeg brenda. Većina društvenih mreža danas ima vrlo praktičnu opciju zakazivanja objava unaprijed i na taj način vam znatno može olakšati organizaciju objava. Savjet je svakako kontinuirano objavljivati sadržaj koristan za interakciju s pratiteljima.

Društvene mreže vašem brendu omogućuju interakciju s potencijalnim novim gostima, besplatnu, ali vrlo snažnu promociju te doseg široke publike svih uzrasta.


Pročitajte više: Kako Facebook grupa može postati najjači marketinški alat za vaš brend?


Vaši gosti vas traže – pomognite im da vas nađu i prepoznaju

Kao što je već navedeno, gosti teže cjelokupnom iskustvu pa tako i odlično postavljen profil na društvenim mrežama ima značaj pri donošenju odluke o rezervaciji smještaja. Gost će prepoznati vaš trud, domišljatost i ulaganja te vas nagraditi rezerviranjem odmora u vašem objektu. Iskoristite ovu besplatnu promociju vašeg objekta te ostavite dobar i vrlo bitan first impression! Vremenski nećete morati puno ulagati, ali društvene mreže mogu zagarantirati mnogo uspjeha! Brendiranje smještajnog objekta je možda dugotrajan i mukotrpan posao koji zahtjeva mnogobrojna ulaganja. No, izradom strateškog plana, definiranjem pojedinačnih koraka i uz profesionalno savjetovanje stručnjaka, kao što je savjetovalište za obiteljski smještaj, na samo nekoliko ste koraka do uspješnog, vlastitog i samostalnog poslovanja – brenda koji se ističe u masi i povećanja prihoda vašeg smještajnog objekta.

Ako ste u potrazi za profesionalnim savjetovanjem, stručnjacima koji vam mogu pomoći oko brendiranja vašeg objekta i dati vam konkretan savjet, javite nam se na [email protected] ili [email protected] i opišite viziju svog smještajnog objekta.

Autorica: Ankica Ćaleta, vlasnica i CEO My Luxoria

Foto: My Luxoria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -