Nevena Smolić u 6 godina 4 puta napredovala, čak i tijekom porodiljnog!

Njezin put nije bio bajkovit, život ju je odveo u skroz drugom smjeru od planiranog, no zahvalna je što je uvijek uskakala na vlak s novim prilikama. Nevena Smolić direktorica je Odjela za IT planiranje, izvještavanje i analizu u OTP banci. Uspjela je napredovati čak i za vrijeme porodiljnog dopusta. Inače je diplomirana inženjerka prometa, no nakon rada u struci koji joj se u početku sviđao, shvatila je da joj treba nešto dinamičnije. Tad je počela proučavati područje projektnog menadžmenta. Započela je s novim certifikacijama i edukacijama te joj se otvorio novi svijet.

U slobodno vrijeme savladavala znanje za posao

U područje IT-ja zaronila je nakon što joj je tadašnja kolegica s posla rekla da ju vidi u tom sektoru. Nevena do tada nikada o tome nije razmišljala, nije joj niti palo na pamet. Krenula je raditi na poziciji IT poslovnog analitičara na projektu unutar jedne ICT tvrtke. To joj je, priznaje, bila jedna od najboljih životnih odluka koja ju odvela na poziciju na kojoj je danas.

“Zaposlila sam se u tvrtki i radila jedno vrijeme, a bilo mi je vrlo izazovno. Dala sam 300 posto napora jer mi je to bilo novo područje, nova tema. Zahtijevalo je ne samo 8 sati vremena unutar firme nego i mog privatnog vremena kojeg sam htjela uložiti u to da prikupim znanje”, govori Smolić.

Radila je na zanimljivim projektima, a onda je dobila poziv iz OTP banke. Uz svoje poslovne uloge, Smolić je i supruga, ali i majka četverogodišnjeg djeteta, a to zahtjeva dodatno vrijeme i fokus. Iako ne želi da taj dio njezinog života pati, želi se ostvariti i u karijeri, a sve je to teško balansirati. Ipak, za sebe kaže da je osoba koja, kad život donese nove prilike, uskače na taj vlak pa se onda bori s onime što ju tamo dočeka. Nije ona koja će se prepasti i reći da nije spremna.


Pročitajte više: Mirta Šimunić: ‘U IT-ju nema spavanja jer riskirate da zaostanete u trci


Dobro je ponekad baciti se u vatru

Tako je i prihvatila poziciju kao IT projekt menadžer u OTP banci te radila na integraciji Splitske banke s OTP bankom. Bilo joj je izuzetno izazovno raditi na tom vrlo specifičnom projektu jer je došla već na njegovoj sredini. Susrela se s hrpom materijala, dokumentacije, novih kolega, mentorima iz Hrvatske i Mađarske, a nije poznavala ni organizacijsku strukturu.

“Kad sam pogledala materiju, mislila sam ‘Bože dragi, pričamo li mi istim jezikom i hoću li ja ovo ikada svladati’. Ono što mi je pomoglo da ostanem staložena u cijeloj situaciji je da radim i paralelno učim”.

Tvrdi da stvari jednostavno nakon nekog vremena dođu na svoje. Shvatiš da to što vas je netko drugi ili sami sebe ubacili u vatru zapravo put koji je ubrzao cijeli rast i daljnju karijeru. U OTP banku došla je 2018. godine, a otad je imala četiri napredovanja i jedan porodiljni. Za rast, kaže, treba zahvaliti i cijeloj svojoj ekipi unutar banke, kolegama, ali i podršci obitelji.

Njihova banka, objašnjava, ima srce sustava koji se naziva URBIS. Oko sebe ima satelite, 438 aktivnih aplikacija unutar portfelja OTP banke. Naglašava da je 41 posto tih aplikacija interno razvijeno što znači da imaju jak interni IT. Na razvoju tih aplikacija radile su i kolege iz mirovine koji su se vratili na projektu integracije. Radi se o vrlo specifičnim znanjima u developmentu i poslovnoj analizi za koje je važno da se prenosi novim kolegama.

U zdravim kompanijama žena ne mora vagati

Nikad nije primijetila razliku u odnosima prema ženama i muškarcima unutar organizacije. Iako broj žena u menadžmentu raste, ipak ih je vrlo malo. Pojašnjava da je ženama teže rasti prema gore jer smatra da živimo u vremenu gdje je još uvijek puno obaveza na ženama. Ako idu na put, moraju skuhati za nekoliko dana, peglati, pripremiti djecu… dok kod muških kolega to nije čest slučaj.

“Organizacije, čini mi se, sve više prepoznaju različitost te da su potrebni i žene i muškarci u timovima. Važno je da kompanija promiče politiku ravnopravnosti spolova i work life balans”, ističe.

Žena koja se želi ostvariti kao majka i supruga, zasigurno će u jednom momentu svoje karijere morati imati neku pauzu. Žena uvijek kalkulira ‘joj što ću ako želim otići na porodiljni, ovdje neću ostvariti ono što sam htjela ostvariti, pa možda da najprije ostvarim ovo pa će ono pričekati‘. U zdravim kompanijama gdje su zdravi odnosi, to ne bi uopće trebalo biti tako”.

Tako je Smolić u OTP-u bez straha od poslovnog unazađivanja otišla na porodiljni. Ne samo da ju to nije unazadilo u odnosu na muške kolege koji su u tih godinu dana mogli nastaviti ‘gristi’, već je u tom razdoblju dobila i unapređenje. Ono što je prije radila, kaže, isplatilo se jer netko nije zaboravio sav njezin trud, želju i volju. Tako su je, kad se vratila na posao, dočekale nove odgovornosti.


Pročitajte više: Članica Uprave OTP leasinga: ‘Energija koju uložite u nešto uvijek se vraća’


Uvijek vjerujte u sebe

Za izgraditi karijeru u IT industriji potrebno je, prvo i osnovno, vjerovati u sebe, govori Smolić. Da nije vjerovala u sebe ne bi napravila odvažni prvi korak i otišla u nešto novo jer uvijek je lakše biti u poznatom okruženju, sigurnoj i komfornoj zoni. Potrebna je i podrška kolega, nadređenih i obitelji. Nitko od nas ne može napraviti baš sve sam. Važno je i cjeloživotno učenje i ulaganje u sebe.

Zahvaljujući tomu, dodatno je završila EMBA studij što je zahtijevalo dobru organizaciju, putovanje svakog četvrtka s djetetom iz Zadra za Zagreb, a nedjeljom povratak. Uspjela je jer je volja ipak presudila. Stereotipi i predrasude je motiviraju, uvijek želi dokazati da može i drugačije. Naravno, bude loših dana, tisuće padova i loših odluka, no najvažnije je dignuti se i krenuti ponovno u novi dan te pokušati bolje, zaključuje inspirativna Nevena.

Foto: Marin Tomaš

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Zašto se odupirete mirovini?

S povlačenjem predsjednika Joea Bidena (81) iz predsjedničke utrke, republikanski kandidat i bivši predsjednik Donald Trump (78) sada je najstarija osoba...
- Advertisment -