Mirta Šimunić: ‘U IT-ju nema spavanja jer riskirate da zaostanete u trci’

Ne vjerujem u obmanjivanje. Prodaja je pomaganje – tako o svom poslu govori Mirta Šimunić, Solution Sales Lead u kompaniji ASEE. Mirta je jedna od onih osoba koje danas ostvaruju sjajne rezultate u IT sektoru, ali zapravo nema tehničko zaleđe. Ona se u IT-ju bavi prodajom, a da bi nešto prodao – moraš svoju industriju imati u malom prstu. Pobornica je cjeloživotnog učenja, a upravo ju je strast prema učenju dovela iz umjetničkog svijeta i svijeta ekonomije u IT sektor. U razgovoru nam je otkrila kako je ta tranzicija izgledala, zašto je ostala u ovoj industriji, ali i što misli o uzrečici „želim čuvati ovce na Velebitu“.

Došla na tri mjeseca, ostala 12 godina

Kako kaže, u duši se oduvijek osjećala kao humanist. Završila je klasičnu gimnaziju, a paralelno i srednju glazbenu školu, u kojoj je svirala violinu. Potom je završila i ekonomski fakultet. Svoj karijerni put u ASEE-u započela je još kao studentica i ubrzo je počela raditi u odjelu marketinga. Kad je tek došla u ovu kompaniju, mislila je da će to biti privremeno, da će se ondje zadržati do tri mjeseca. Ipak – tri mjeseca pretvorila su se u 12 godina. Njezin je interes iz mjeseca u mjesec rastao te je iz svoje struke znatiželjno i sigurno zakoračila u IT.

Fascinirala ju je tehnologija kojom se kompanija bavi te je željela dublje istražiti domenu sigurnosnih rješenja. Počela je raditi na poziciji business analysta, a nastavila je kao product owner, sve do trenutne pozicije: Solution Sales Lead.

„Nikad nemoj misliti da znaš gdje ćeš završiti, gdje će te život odvesti, jer nemaš pojma. U početku sam se u IT-ju osjećala kao Alisa u zemlji čudesa, ali sve me zanimalo. Kad čovjek nešto želi naučiti, naučit će. Nema onoga što će ga zaustaviti“.

Mirta na svojoj poziciji osmišljava i provodi dugoročne i kratkoročne prodajne planove i strategije za odjel koji razvija sigurnosna softverska rješenja. Ako koristite mobilnu aplikaciju neke od najvećih banaka u Hrvatskoj, velika je vjerojatnost da ju štiti ili ju je razvila upravo Mirtina kompanija. Jedna od najaktualnijih tema kojom se danas bavi je „social engineering fraud“. Prevaranti putem SMS-a ili telefonskih poziva žele zavarati ljude i uzeti im novac. Stoga su u ASEE-u razvili Spoofing rješenje koje implementiraju banke i druge kompanije čiji su klijenti posebno izloženi ovoj vrsti prijevara. Tako maksimalno umanjuju mogućnost da vaš novac bude ukraden.


Pročitajte više: Ana Luetić, ASEE Grupa: ‘Digitalna transformacija je za žene velika prilika’


IT je industrija u kojoj stalno morate biti budni

„Drago mi je biti dio kompanije koja je jedan od lidera u Hrvatskoj, ali i šire, kada je riječ o cybersecurityju. Čast je raditi s timom koji osmišljavanjem i implementacijom sigurnosnih rješenja čini svakodnevicu svih nas bezbrižnijom i sigurnijom“.

Osim u suradnji s kolegama i interakciji s klijentima, Mirta najviše uživa u samoj prodaji. Za nju u poslu nema boljeg osjećaja od onoga kad riješiš klijentov problem.

„Još od djetinjstva sanjala sam o radu u diplomaciji, no nikada nisam pomislila da bih to mogla ostvariti kroz IT prodaju softvera. Prodaja je pomaganje, a ne obmanjivanje. Ako uspiješ riješiti klijentov problem i tako mu pomoći, ti si uspješan prodavač. Ne vjerujem u princip: ‘Daj samo ispuni neki target‘… To je pogrešan pristup i to klijenti vide i razumiju“.

Ljubav prema ovom poslu glavni je razlog zašto je ostala u IT-ju, ali ne i jedini. Mirta ima odlične kolege, kolege koji stvaraju izuzetno poticajno okruženje. Neki su joj postali i pravi prijatelji. Osim toga, odgovaraju joj dinamičnost i fleksibilnost ovog posla.

„U IT industriji morate stalno biti budni jer je konkurencija jednako brza kao i vi. Osobno, volim dinamičnost svog posla, stoga je IT bio idealan spoj za mene. Brzina, promjena, napredak i inovacije… U IT-ju nikad ne možete spavati jer ako to učinite, riskirate da zaostanete u trci“.

Solution Sales Lead ASEE

Pročitajte više: Maja Fočić: ‘Bila sam bačena u vatru, zato sam dobra u onome što radim’


‘Uz posao se lakše nosim s problemima na privatnom planu’

Ipak, i ona ponekad pomisli: „Idem promijeniti karijeru i čuvati ovce na Velebit“! Upravo su joj tako neki dani izgledali – puni nesigurnosti, stresa i strogo definiranih rokova. Ono što ju u takvim trenutcima „gura“ je osjećaj koji uslijedi nakon što se takvi projekti realiziraju. Tada shvati da su se njezina predanost, ali i energija koju je uložila, itekako isplatili. Uz to, ovim je poslom dobila priliku putovati diljem svijeta. Upoznala je divne ljude i suradnike ih različitih zemalja, a svi su oni zajednički radili na istom cilju.

„Teža razdoblja donijela su i svoje lekcije. Ponekad bih zanemarila društveni život ili zdravlje, što me naučilo važnosti brige o sebi i svom tijelu. Shvatila sam da je važno uskladiti ambicije s osobnim, zdravstvenim i društvenim potrebama, kako bih ostala uravnotežena i zadovoljna“.

Stresnih je situacija bilo mnogo. Ipak, shvatila je da posao ponekad nije samo izvor pritiska, već veliki pomagač. U nekim životnim razdobljima upravo joj je posao pomogao da se lakše nosi s izazovima na privatnom planu. Dinamika poslovnog okruženja pružila joj je strukturu i fokus kada se suočavala s teškim situacijama. Kroz te trenutke naučila je mnogo o sebi i svojim sposobnostima za suočavanje s izazovima. Kako kaže, važno je pronaći ravnotežu i prihvatiti da je to dio životnog putovanja.

„Ja sam tip koji živi sve. Meni je posao dio života i poslovni i privatni život za mene nisu odvojene cjeline. Nikad nisu ni mogle biti. Znam da nekim ljudima to ide i to je odlično, ali ja nisam taj tip“.


Pročitajte više: Lana Šiljeg: ‘Ne vjerujem u balans posla i života, već balans u nama’


Kada prestanemo učiti, jednostavno smo ‘gotovi’

Kad je riječ o slobodnom vremenu, Mirtin najdraži hobi i dalje je sviranje violine. Glazba joj pruža inspiraciju i relaksaciju te je važan dio njezina života. Dio koji stoga nastavlja njegovati. Voli i čitati, kuhati, provoditi vrijeme s prijateljima, ići u kazalište, kino, vrlo često putuje i privatno… Također, slobodno vrijeme zadnjih godinu dana najviše ulaže u učenje. Naime, upisala je EMBA i Master iz Humanističke neurolingvističke psihologije.

„Ne smije mi biti dosadno“, smije se Mirta i dodaje da je veliki pobornik cjeloživotnog učenja. Slaže se sa svojim tatom koji je jednom prilikom rekao da učenje nema kraja, a kada prestanemo učiti, jednostavno smo „gotovi“.

U bližoj budućnosti planira nastaviti rasti i razvijati se u IT industriji, istraživati nove mogućnosti i usmjeravati se prema područjima koja kombiniraju tehnologiju, komunikaciju i ljudski potencijal. Zbog toga je i upisala master iz NLP-a.

Foto: Robert Gašpert

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Upravo tako. Ne smete da zaostajete, jer ako izgubite korak sa dešavanjima, imaćete utisak da trčite za vozom koji stalno ubrzava, pa ne možete da ga stignete. Baš sam skoro na blogu Tesha design čitala o tome, veštačka inteligencija je ubrzala proces što se rada tiče, ali je isto tako i ubrzala napredak, tako da sada spavanja apsolutno nema…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -