Osma konferencija za mame poduzetnice posvećena mentalnom zdravlju i Mindfulnessu

Već dugi niz godina okupljamo stručne žene i majke da nam ispričaju svoje životne priče i poduče nas kako se nositi sa stresovima koje zaposlene majke podnose. Da nije lako biti majka, zna se, a koliko je tek teže nositi se s nestašlukom tih malih fantastičnih bića kad žena pored njih brine o vlastitom biznisu. O tome se ipak se ne govori u tolikoj mjeri. No zato smo okupili pet nevjerojatnih žena da progovore o onome što ih najviše obilježava.

Osam godina konferencije

Konferencija za mame poduzetnice i one koje to žele postati održava se već osam godina i upravo toliko oduševljava sve koji su imali priliku sudjelovati. Generalni sponzor konferencije je Bipa koja je zajedno s Babywell-om sudionicama osigurala kutak za dojenje i pelene. Konferencija se već četvrtu godinu za redom održala u prostorima Zagrebačkog inovacijskog centra-ZICER, zahvaljujući kojem je ulaz sudionicama bio besplatan. Aloha, škola mentalne aritmetike je za predškolsku djecu održala radionicu kako bi se mame mogle fokusirati na konferenciju.


Pročitajte više: Sedma konferencija ‘mame poduzetnice’ još jednom pokazala koju snagu imaju majke!


Odaberite tip poslovanja koji odgovara vama

Konferenciju je otvorila Snježana Fember Mateša, vlasnica privatne knjigovodstvene tvrtke, koja se brine za financije drugih poduzeća. Zbog toga što se tijekom višegodišnjeg rada u poduzetništvu susrela s različitim situacijama, na svom zanimljivom i edukativnom predavanju uvela nas je u tematiku otvaranja obrta. Ili poduzeća. Započela je upravo razlikom između ta dva oblika poslovanja. Završila je u malo specifičnijem tonu i pojasnila zašto je važno detaljno se upoznati sa svim aspektima poslovanja koje imate i staviti na papir budžet – jer o tome ovisi kolika ćete davanja morati odvajati za državu, u kojim situacijama ćete biti pravno zaštićeni te kako će ostatak poslovnog svijeta doživljavati vaše poslovanje.

Predstavnice Raiffeisen banke su poduzetnicama predstavile Ona zna za RBA, njihovu ponudu poslovnih i privatnih računa namijenjenih upravo poduzetnicama uz napomenu da Women in Adria članice ostvaruju dodatne pogodnosti.


Pročitajte više: Nakon što je ostala sama s djetetom, Snježana Fember odlučila je preokrenuti svoj život i pokrenuti posao, a kćer joj je bila glavni motiv za to


Što su to kreditne unije?

Predavanje je nastavila Ana Matić, stručnjakinja za kreditne unije. Za one koji nisu upoznati s pojmom, kreditne unije su financijske institucije koje su od Hrvatske Narodne banke dobile odobrenje za rad na temelju društvene korisnosti i načelu uzajamnosti. Osim što nas je uvela u pojam, objasnila je povijesni razvoj kreditnih unija, koje datiru od 1844. godine i objasnila kako poduzetnicima mogu pomoći. Posebno se osvrnula na zagrebačku kreditnu uniju GAMA koja za svoje klijente prima novčane depozite u domaćoj valuti, odobrava kredite, obavlja mjenjačke poslove, dodjeljuje novčanu pomoć i daje jamstvo za obveze članova.

Četvero djece i profitabilni biznis

Svoju životnu priču podijelila je i Slavica De Jong, naša najpoznatija mama YouTuberica, koja pored četvero male djece uspijeva snimati, editirati i objavljivati videe, te biti aktivnom članicom društvenih mreža. Jedan od najvećih problema s kojim se susrela, ističe Slavica, činjenica je da mnogi iz njene okoline nisu priznavali njeno zanimanje kao pravi posao. Čak i kad je otvorila obrt i postala samozaposlenom ženom. Otkrila je da autentičnost na društvenim mrežama ne postoji, upravo zbog toga što svaka osoba objavljuje samo isječke svojeg života, no važno je uvijek biti vjeran sebi.

Dijete vrijedi kao osoba, a ne kao postignuće

Psihologinja Nataša Jokić Begić ispričala je inspirativnu priču o očekivanjima s kojima se susreću današnje majke i djeca. S jedne strane, majke osjećaju ogroman pritisak da moraju biti superžene, sposobne raditi osmosatno radno vrijeme, brinuti o kućanstvu i uvijek biti na raspolaganju svojem suprugu i djeci. S druge strane, djeca odrastaju u konstantnom strahu da nisu dovoljno dobra zbog okruženja ‘ambicioznosti’ u kojem se ne vrednuju kao osobe nego kao skup postignuća.  Nataša je navela niz tehnika koje pomažu majkama da stvore pozitivno okruženje za sebe i svoju obitelj. A na kraju donosi i mamama recept za podnošljiv dan!

  • Maksimalno 6 sati na računalu
  • Minimalno sat dnevno svježeg zraka, po mogućnosti ujutro
  • Minimalno 5000 koraka
  • Minimalno 15 minuta za sebe
  • Bar 20 minuta tjelovježbe
  • 3×1 vježbi disanja
  • 5 pet minuta Mindfulnessa
  • Slušanje glazbe
  • 10x na dan osmijeh (čak i kad vam nije do smijanja)
  • Maksimalno čaša alkoholnog pića

Pročitajte više: Psihologinja Nataša Jokić-Begić: Ovo su junačka vremena i u njima se ne treba dodatno junačiti!


Uključite djecu u organizaciju dana i svoj život

Glorija Peranić, prva hrvatska međunarodno certificirana edukatorica za roditelje uvela je posjetiteljice u problematiku nesklada između percepcije koju imaju roditelji i koju ima dijete. S jedne strane, dijete želi puno slatkiša, crtića i igre, a jako malo spavanja. Kod roditelja, priča je drugačija, oni uvijek teže uravnoteženosti zdravih aktivnosti i onih koje usrećuju dijete. Da bi mame lakše to postigle na pomoć im stiže vizualni kalendar, slikovni prikaz obaveza koji uključuje djecu u proces organizacije dana te im jasno objašnjava kada je vrijeme za igru, a kada za obaveze.

Osim vizualnog kalendara, objasnila je koji to komunikacijski alati pomažu kod naleta frustracije koju djeca često imaju. Neki od njih su obratiti pažnju na djetetove želje, čak i ako mu ih nećemo ispuniti ili pozivanje djece na aktivno sudjelovanje u komunikaciji. Prilikom pregovaranja i dogovaranja, važno je prakticirati tehniku 2+1gratis, dva puta ponavljamo i treće ponavljanje je posljednje. Pregovaranje je važno jer djeca razvijaju važnu komunikacijsku vještinu, no potrebno je znati kada provesti pregovaranje – jer ako krenete s pregovaranjem u vrijeme spavanja, to neće dobro završiti.


Pročitajte više: Edukatorica roditelja Glorija Peranić: Velik dio društve još uvijek misli da je ‘batina je izašla iz raja’ kvalitetna metoda


Znanjem protiv Gric i Greca

Katarina Kelić je doktorirala na području dječje preventivne stomatologije. Govori o oralnoj higijeni djece, ali i odraslih. Uglavnom smo fokusirani na sve drugo osim na zube, uglavnom na kosu i kožu, ističe Katarina. Zašto? Jer je u prvom planu uvijek estetika. Realnost je da djeca često ne peru zube i zbog toga od malih nogu počinju problemi. No problem nije samo u djeci, a nije ni u roditeljima. Problem je u needuciranosti roditelja, koji često i sami ne znaju kako se pravilno peru zubi. Zato je predavačica pozvala mame da upoznaju različite vrste četkica za zube, koje su namijenjene djeci različite dobi i da krenu s higijenom zubi prije nego krenu problemi.

Mindfulness za sretniji život

Doktorica humanističkih znanosti i vlasnica samoborske škole stranih jezika Littera, Branka Novosel, uvela nas je u svijet Mindfulnessa. Certificirana je za dvadesetak metoda Mindfulnessa. Najvažniji dio Mindfulnessa je prihvatiti da prošlost i budućnost ne postoje, postoji samo sad. Ona je edukator, učiteljica, znanstvenik-praktičar. A njen je cilj najnovije spoznaje o ljudskom mozgu unijeti u svakodnevicu i život svih oko nje. Veliki dio života je provela s mišljenjem da djeca trebaju biti pametna, vrijedna, s puno znanja. A kako postaje starija sve joj postaje jasnije da je važnija emocionalna inteligencija, priznala je Branka. Iako se s Mindfulnessom susrela prvi put na pragu 50-te, ponosno ističe da joj je promijenio život. Osim preporuke mnogih koji su iskusili Mindfulness, rezultate su potvrdila i istraživanja.  Pa je tako dokazano da Mindfulness pomaže pri olakšavanju depresije i PTSP-a.


Pročitajte više: Osnivačica škole stranih jezika Branka Novosel u Hrvatsku dovela znanstvene programe koji omogućavaju učinkovitiji rast djece i odraslih


Rad na porodiljnom ne znači da uskraćujete ljubav svojem djetetu!

Nina Beg je uspješna poduzetnica koja se bavi organizacijom zabavnih događaja, od pojave, nastupa do kostimografije i šminkanja. Iskreno je ispričala emotivnu priču o pokušaju održavanja posla tijekom stresnog postporođajnog perioda. Dok se još pokušavala etablirati u očima svojih klijenata ostala je trudna te se susrela s prvim šokom – nametnutom izboru između djeteta i posla. Osjećala je stalan stres zbog ljubavi prema djetetu i želji da uvijek bude s njim, i straha da se posao neće održati bez nje.

Sponzori konferencije su bili Bipa, Allergosan, Raiffeisen banka, Curaprox, A1, Jadran galenski laboratorij, Franck, Argeta, Kreditna unija Gama, Sana delikatese, Jana i Atlantic grupa.

Foto: Mihal Jacić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -