Jeff Bezos više nije najbogatiji čovjek na svijetu!

Jeff Bezos, osnivač Amazona i donedavno najbogatiji čovjek na svijetu, izgubio je laskavu titulu. Njegovo je bogatstvo spalo na „samo“ 103,9 milijardi dolara. Bill Gates, koji ima pet milijardi dolara više, ponovno je najbogatiji.

Osnivač Microsofta gotovo je tri duga desetljeća, od sredine devedesetih, bio sinonim za bogatstvo. Kada je 1987. dospio na prvu Forbesovu listu milijardera imao 1,25 milijardi dolara. Jeff Bezos se u Forbesu našao 1998. kao jedan od 400 najbogatijih Amerikanaca s bogatstvom od 1,6 milijardi dolara. Zato je Bezos iznenadio mnoge kada mu je u listopadu 2017. ukrao titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu. No, kako je ponovno uspio spasti na drugo mjesto kada je do prije godinu dana bio oko 70 milijardi teži od svog rivala.

Naime, prema posljednjim podacima s Wall Streeta dionice Amazona pale su za više od sedam posto. Neto prihodi u trećem tromjesečju ove godine iznose 2,1 milijardu dolara dok su prošle godine bili gotovo 3 milijarde. Ovo je prvi put od 2017. godine da Amazon bilježi pad. Razlog naglog pada analitičari su pronašli u Amazonovoj opciji koja nudi dostavu paketa od skladišta do vrata u istom danu. Takvim načinom dostave kompaniji su troškovi znatno porasli, za čak 26 posto.

Povezano: CEO Amazona objasnio zašto ne vjeruje u ravnotežu između poslovnog i privatnog života

Na pad njegova bogatstva zasigurno je utjecao i razvod od supruge MacKenzie početkom ove godine. Osnivač Amazona je bivšoj supruzi nakon brakorazvodne parnice morao dati 4% dionica Amazona koje su tada vrijedile 37 milijardi dolara. Time je i ona sama dospjela na listu 20 najbogatijih ljudi na svijetu.

osnivač amazona

Ponovno najbogatiji, Bill Gates, povukao se s čela Microsofta još 2014. godine, a ostao je samo dijelom glavnog odbora. Većinu je svog bogatstva prodao ili dao u dobrotvorne svrhe. Danas sa suprugom Melindom predsjeda Bill & Melinda Gates Foundation, najvećom privatnom humanitarnom organizacijom na svijetu.

Foto: Twitter, Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dokumentarci Netflix

Ovih 5 dokumentaraca režirale su žene, a govore o važnim temama

Progovoriti u dokumentarnom filmu o osjetljivim temama poput seksualnog zlostavljanja, ubojstva ili prostitucije jako je nezahvalno - treba steći povjerenje aktera...
- Advertisment -