Marissa Mayer nam svojim novim projektom želi olakšati upravljanje kontaktima

Bogata je karijera Marisse Mayer u „Silicijskoj dolini“ – od zaspolenice broj 20 u Googleu, stigla je do izvršne direktorice Yahooa. Ipak, jedna joj je titula nedostajala, ona osnivačice. Nekoliko godina radila je na tome i postala osnivačica Sunshinea – alata za kontakte koji pokreće umjetna inteligencija, a sada je o svojoj karijeri i iskustvu stvaranja ove platforme govorila na večeri Fortune Most Powerful Women u Menlo Parku u Kaliforniji, piše Fortune.


Pročitajte više: Ključni potezi koji su Marissu Mayer doveli do vrha


Platforma zna tko je prijatelj, a tko ne

Sunshineova platforma ima za cilj pojednostaviti digitalne imenike ljudi. „Tipična osoba ima 2000 kontakata, od kojih je 20 posto starih, s nefunkcionalnim telefonskim brojem ili adresom e-pošte“, objasnila je Mayer. Cilj joj je da Sunshine može prepoznati koji su kontakti prijatelji, a koji kolege ili čak tko je kolega koji je postao prijatelj, a tko je prijatelj koji je postao kolega. Platforma želi razumjeti odnose, koji od njih napreduju, a koji nazaduju. Te informacije mogle bi pomoći korisnicima da bolje iskoriste prednosti svojih mreža, planiraju događaje i slično.

„Iako do sada nisam bila osnivačica, provela sam godine okružena njima. Cijela moja karijera temelji se na interakciji s velikim poduzetnicima“, rekla je glavnoj urednici Fortune magazina Michal Lev-Ram.

Kako kaže, morala je svjedočiti i raditi s najboljima, spominjući pritom osnivače Googlea Sergeya Brina i Larryja Pagea. Dok je imala izvršnu ulogu u Google-u i Yahoou, kupila je desetke tvrtki i morala je znati što čini dobrog osnivača.

Stoga je, kada joj je na pamet pala ideja za koju je osjetila da je „prava“, bila spremna i sama postati osnivačicom. Uvela je svoju legendarnu radnu etiku: weekly all-nighters, i to u StartUp od 25 zaposlenika, za razliku od tisuća koje je imala u divovima kao što su Google i Yahoo.


Pročitajte više: Bivša izvršna direktorica Yahoo-a postala poduzetnica i kreirala prvi proizvod!


Osnivačica Sunshinea o vrijednostima

Više puta pohvalila se da spava manje od četiri sata dnevno, a izjavila je i da prvih pet godina u Googleu i sama nije spavala po cijele noći, piše Entrepreneur. Biti All-Nighter znači da ste se, recimo, probudili u osam ujutro i niste spavali do sljedećeg dana u osam ujutro, a sati se nastavljaju zbrajati dok ponovno ne zaspete, piše Sleep Foundation. Misli da je spavanje precijenjeno, a ne vjeruje niti u burnout.

I sada se, kao voditeljica StartUpa, vodi istim načelima upravljanja kojima se vodila i na čelu Big Techa. „Nikada ne tražim da netko učini nešto što i ja sama ne bih učinila. Neke vrijednosti su ispravne neovisno o veličini tvrtke“, zaključila je.

Podsjetimo, Mayer je izazivala lavinu reakcija kada je 2012. u šestom mjesecu trudnoće prihvatila CEO poziciju u Yahoou. U rekordnom roku vratila se i na posao – samo dva tjedna nakon poroda. Mnogi su ju zbog toga kritizirali jer „postavlja nerealna očekivanja za žene“.

Foto: Canva / Instagram screenshot coplaco.comunicacion

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -