Autoritet spreman na promjene – Kakve su osobine marketing managera?

Poslovni svijet jedno je od najkonkurentnijih i „najneoprostivijih“ okruženja u koje možete ući posebice kada se prvi put nalazite u ulozi mladog managera. S obzirom na dinamiku tržišta određenim skupinama ljudi svakako može biti zahtjevnije. Jedni od njih svakako su i marketingaši, a putovanje je puno teže za one kojima nedostaju neke od temeljnih karakteristika koje definiraju anatomiju marketing managera. Koje su ključne osobine marketing managera?

Nepromjenjiva je jedino promjena

Ako je jedna stvar sigurna na tržištu to je konstantna promjena odnosno neprestane inovacije koje utječu na tržište. Jedna od značajnih karakteristika marketing managera svakako je biti dovoljno inovativan u prenošenju poruke kupcima. Na taj način mogu poremetiti status quo na tržištu.

Također, kako bi se uzdrmala industrija, kreativnost je neophodna. To ne znači samo razmišljati izvan okvira, već upoznati se s nekonvencionalnim kako bi uspješno riješili škakljive probleme i omogućili da vaš brend napreduje. Stoga, umjesto da promjene postanu izvor tjeskobe, na njih bi trebalo gledati kao na priliku za usavršavanje svojih metoda i praksi. Ono što funkcionira danas, sutra već možda neće biti učinkovito, stoga je prilagođavanje u hodu ključno.

Osim brzih prilagodbi na tržišne promjene, uloga marketing managera često je i vizionarskog karaktera gdje se isti nerijetko mogu naći kao generatori ideja. U ranim fazama rasta tvrtke ili kod malih obiteljskih poduzeća posao marketingaša je da osmisli nove perspektive o svemu, od marketinških strategija do komunikacije kulture tvrtke. Također je njihova odgovornost da djeluju kao primarni donositelji odluka za sve segmente kupaca. Nije dovoljno samo osmisliti ideje – marketing manager mora razlučiti koje su vrijedne i kako ih provesti.


Pročitajte više: Mali rječnik email marketinga: Znate li što je bounce rate, CTR i CTO?


Upoznajte svoju ciljanu skupinu

Odlučnost je važna komponenta anatomije svakog managera. Čvrsta odlučnost je ono što pomaže u potrazi za pravim marketinškim tehnikama, prodajnim strategijama ili marketinškim modelom koji će poslovanje dovesti do pravih rezultata. Osim odlučnosti, neizostavne vještine su i sposobnost otkrivanja, hvatanja i dobivanja prilika za rast brenda. To podrazumijeva usvajanje novih metoda, vještina i perspektiva na temelju najnovijih trendova i kretanja u industriji. Tu je važna ljubav prema učenju. Učenjem možete postati poznavatelji raznih područja i sposobni prilagoditi se različitim okolnostima.

Kada govorimo o poslovnom autoritetu kao jednom od bitnih segmenata anatomije marketing managera, govorimo o povjerenju. Stjecanje autoriteta znači gradnju povjerenja kod ciljane publike kako bi ona razmotrila što vaša tvrtka nudi i idealno da kupi vaš proizvod ili uslugu. Bez obzira na to sa kojim se poslom bavite, nećete moći pravilno izgraditi autoritet bez integriteta.

Ako želite da se vaš brend nametne kao autoritet u industriji prije svega trebali biste poznavati svoje kupce i njihove potrebe. Razgovarajte s prodajnim timom. Pitajte koja su neka od najčešće postavljanih pitanja na koja stalno odgovaraju. Kako obično postavljaju ta pitanja?

Postanite stručnjak za svoju ciljanu skupinu: jasno definirajte svaku „buyer personu“ i njihov jedinstveni „customer journey“. To će vam pomoći da bolje razumijete što, kako i kada vaši kupci i/ili klijenti pretražuju. Istraživanje ključnih riječi odličan je način da počnete s razumijevanjem namjere kupnje vaših potencijalnih kupaca. Kada saznate što vašu ciljanu publiku zanima možete kreirati kvalitetan sadržaj koji će imati odgovore na neke od njihovih pitanja. Također, bilo bi dobro uključiti i recenzije u kreirani sadržaj obzirom da su baš one slika vašeg poslovanja.

Pokažite svoju stručnost

Korak dalje bilo bi kreiranje ciljanog sadržaja za gostujuće blogove posebice na relevantnim i povezanim web stranicama. Time možete pokazati svoje znanje i stručnost čime ujedno potvrđujete svoj kredibilitet. Također, ovim načinom dovesti ćete organski promet na vašu web stranicu dok ćete i istovremeno graditi prepoznatljivost vašeg brenda ili imidža tvrtke.

No, imidž nije sve. Morate ponuditi vrijednost potrošaču kako biste uspjeli, a svakako kako biste izgradili poslovni autoritet. Ako gradite online poslovanje temeljeno na digitalnom sadržaju: provjerite je li vaš sadržaj lak za čitanje. Ne zanemarujte pojedinosti i specifičnosti proizvoda/usluge, koristite prilagođene slike i videozapise, uključite linkove na druge mjerodavne stranice te svakako koristite statistiku.

Još jedan zanimljiv kanal komunikacije svakako su i podcasti pomoću kojih možete dosegnuti do potpuno nove tržišne niše. Obradite teme ili trendove iz industrije, potaknite entuzijazam kod ciljane skupine, pozovite goste unutar, ali i izvan industrije – svaka dodirna točka sa vašom ciljanom skupinom prilika je je za izgradnju autoriteta brenda.


Pročitajte više: Kako će Gen Z oblikovati buduća radna mjesta?


Iskustveni marketing jedan je od sjajnih načina da se brendovi nametnu kao autoritet i tako povežu s potrošačem na jednoj dubljoj emotivnoj razini. Targetirajte svoju ciljanu publiku kroz njihove interese i povežite svoj brend sa njima kako biste im kreirali sjajno iskustvo i probudili emociju. Takve kampanje svakako će probuditi želju kod potrošača da postanu integralni dio brenda i ostaviti će dugotrajne dojmove u njihovoj svijesti pa samim time rasti će i odanost prema brendu.

Razmislite o tome kako možete biti drugačiji u svojoj niši ili industriji nudeći USP (Unique Selling Point). Budite dosljedni u pružanju kvalitete, a i u pogledu toga tko ste, što je vaš brend i što predstavlja. Sve što vaš brend radi – svako ažuriranje na Facebooku, post na blogu, e-pošta, telefonski poziv – izravno ga predstavlja i pridonosi pozicioniranju vašeg brenda kao autoriteta.

Redovito komunicirajte sa svojom publikom

Istina je da ako su vaše poslovne prakse dobre, vaš će brend govoriti sam za sebe. Učinkovita komunikacija s vašom ciljnom publikom izrazito je bitna, a postoji li bolji način za to od društvenih medija?

Jedan od najučinkovitijih načina na koji možete izgraditi autoritet svog brenda je kroz pružanje sjajnog sadržaja koji je pravodoban, relevantan i iznad svega vrijedan vašoj ciljanoj publici. No, u svakom obliku komunikacije trebali biste biti vjerodostojni i iskreni. Dakle, ako budete iskreni i tretirate sve svoje online interakcije kao personalizirane odnose, a ne kao poslovne transakcije – bit ćete jedan korak dalje prema stvaranju čvrstih odnosa sa kupcima i/ili klijentima, što stvara dobre temelje za gradnju autoriteta brenda ili kompanije.

Premda se uloga managera može činiti zastrašujuća, posebice ako se u njoj nalazite po prvi put, nemojte dozvoliti da vas strah od „nepoznatog“ obeshrabri u preuzimanju novih odgovornosti koje za vas itekako mogu biti razvojne. Jedina stvar koja stoji između vas i vašeg cilja su vještine koje tek trebate usvojiti. Stoga, nemojte izbjegavati izazove, ljude koji znaju više od vas ili situacije koje testiraju vaše vještine jer tada stagnirate. Neka vas motivira činjenica da sve što želite nalazi se s druge strane straha!

Autorica: Nina Nikšić, voditeljica marketinga tvrtke Černelić

Foto: Canva / Nina Nikšić, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -